Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pan brexit“ se směje EU a dál bere její peníze. Farage promluvil i o Klausovi

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
21. března 2018
06:30

Byl nejvýraznější tváří volající po vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Uspěl. Od té doby se stáhl do pozadí, dál je ale poslancem Evropského parlamentu. Se vším, co k tomu patří, a to už 19 let. Podle svých slov proto, že miluje ironii. Nigel Farage, bývalý předseda britské Strany nezávislosti (UKIP), poskytl Blesk Zprávám exkluzivní rozhovor během zasedání ve Štrasburku. Zmínil v něm i exprezidenta Václava Klause, se kterým se několikrát setkal.

Jak jste spokojen s vyjednáváními o brexitu? Protože to jsou už dva roky a žádná finální dohoda ještě na stole není…

Jsem spokojen s tím hlasováním o brexitu, ale od té doby se téměř nic nestalo. Lidé zvolili brexit, ale máme premiérku, která volila setrvání, máme vládu, ze které 15 členů volilo setrvání. Dělají příliš mnoho ústupků a Juncker (předseda Evropské komise - pozn. red.) s Barnierem (vyjednavač dohody o brexitu za EU - pozn. red.), ti nezvolení bruselští bossové, šikanují britskou vládu. 

Takže je Británie trochu rozpolcená?

Země se rozhodla. Nebylo to jednotné, ale takové jsou každé volby. Velký počet lidí, kteří hlasovali pro setrvání, ale teď říká, že to byl jejich názor, finální rozhodnutí bylo jiné, takže mohli bychom prosím, prosím, postoupit dále? A to je to, co vláda nedělá. Myslím, že správné označení tedy je, že Británie začíná být frustrovaná.

Expředseda Strany nezávislých (UKIP) Nigel Farage byl tváří i hlasem kampaně za brexit Expředseda Strany nezávislých (UKIP) Nigel Farage byl tváří i hlasem kampaně za brexit | ČTK

Před dvěma lety jste říkal, že další státy budou následovat. Ale jediná země, kde se ta debata vede, je pravděpodobně Česká republika. Nikdo příliš neví proč, protože jsme příjemci, nikoliv plátci do evropských fondů. Co si o tom myslíte? Protože my nejsme v EU ještě ani 15 let.

Jen proto, že bych vám dal peníze, tak byste také dobrovolně nešla do vězení, že ne? To, že dostáváte peníze, to zkrátka není argument. Nesouhlasím s premisou vaší otázky. Myslím, že Maďaři mají úplně tu stejnou debatu. A řekl bych, že pan Orbán se v mnoha případech střetává s Evropskou komisí poměrně dramaticky. Polsko je na tom podobně. Každý měsíc je tady ve Štrasburku debata, během které se někteří zvednou a odsuzují Polsko, protože mění své soudnictví. 

Možná že teď ještě není tolik politických stran, které přímo mluví o odchodu, ale mnoho těch vzrůstajících říká, že se to musí změnit. Logika strany volající po změně je, že pokud se nestane, tak se posune na další úroveň. Myslím, že rok 2016 byl zlomovým pro Západ. Zvolení Trumpa a brexit udaly nový směr, směřujeme ke zcela jiné politice.

Doporučil byste České republice stejné referendum, které proběhlo ve Spojeném království?

Pokud chcete žít ve svobodné zemi, která je demokratická, a lidé tvořící zákony jsou odpovědni přímo vám, pak nemůžete být členy Evropské unie. Na druhé straně třeba můžete být šťastní, když vám pan Juncker říká, co dělat. Nejsem proti evropské spolupráci - obchodní, v oblasti obrany a bezpečnosti, ve všech těch smysluplných věcech. Během těch let jsem strávil mnoho času s Václavem Klausem, vaším bývalým premiérem a prezidentem. On není protievropský, ale myslí si, že evropské struktury znamenají, že Česko nemůže být zcela svobodnou zemí. A já s ním souhlasím.

Když se vás zeptám na jednu největší výhodu a jednu největší nevýhodu členství v EU. Co by to bylo?

Nevím. Na to musím teprve přijít.

Vy nevíte o žádných výhodách?

Ne. Víte, nevidím nic, čeho Evropská unie dosáhla a čeho bychom nedosáhly jako spolupracující sousedské země. Evropská rada, to byl pro mě formát, kde jsme mohli spolupracovat, mohli jsme se domlouvat na čemkoliv. Tento projekt není o spolupráci, není o obchodu. Tohle je o vytvoření Spojených států evropských.

Ale vy osobně jste pořád tak trochu součástí, protože jste pořád členem Evropského parlamentu. Nepřemýšlel jste o tom, že byste rezignoval?

Ne, miluji tu ironii.

Protože váš úkol byl s brexitem splněn…

Ne úplně. Jsme na cestě. Promluvte si se mnou 30. března příštího roku, protože o půlnoci 29. března můžeme odstoupit od Římských smluv. Já jen doufám a modlím se, že to uděláme. Obávám se ale, že tu k tomu není vůle.

Nigel Farage pro Blesk Zprávy: Václav Klause také není protievropský, jen si myslí, že svoboda v EU není úplná. Souhlasím s ním Nigel Farage pro Blesk Zprávy: Václav Klause také není protievropský, jen si myslí, že svoboda v EU není úplná. Souhlasím s ním | Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová

Takže jste tady, protože to je ironická pozice?

Od začátku. Od prvního dne, kdy jsem sem vkročil. Miluji tu ironii, že jsem součástí parlamentu, ve kterém si nemyslím, že by naše země měla být. Ale využil jsem svého postavení tady, abych podněcoval debatu. Jedním z mých úspěchů je, že jsem Evropskému parlamentu přinesl více publicity, než jakýkoliv politik, který tu kdy byl.

Hodně se o tom mluvilo, zkusím se zeptat jinak. Věděl jste, že některé sliby kampaně za vystoupení byly nesplnitelné už před referendem?

Podívejte, viděl jsem už 50 let lží. Mým rodičům bylo řečeno: Volte ano (pro setrvání) v tomto referendu, je to jen o jednotném trhu, je to jen o obchodu, neovlivní to zákony ve vaší zemi. To je největší lež, která zazněla v tisícileté historii nezávislosti mé země. Ten protipól byl, že Boris Johnson (britský ministr zahraničí, zastánce brexitu - pozn. red.) slíbil peníze na zdravotní péči. No, doufejme, že zdravotnictví dostane více peněz.

Evropská unie - aktuální zpravodajství z Bruselu najdete zde >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa