Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brexit udělal z Česka žádanou zemi: Britové náhle zatoužili po našem občanství

Autor: Mii - 
30. srpna 2016
10:43

Britové si před necelými dvěma měsíci odhlasovali odchod z Evropské unie. Pro brexit byla nadpoloviční většina lidí. Celému světu tak dali najevo, že jsou si svým rozhodnutím jisti. Je ale tomu opravdu tak? Česká ambasáda v Londýně hlásí nebývalý zájem o česká občanství. Podobně jsou na tom i velvyslanectví ostatních členských států EU. Britové podle nich nechtějí přijít o přístup na volný evropský trh. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Téměř okamžitě po odhlasování brexitu většina evropských velvyslanectví na britských ostrovech začala být bombardována dotazy – ať už telefonními, či e-maily, jak získat občanství v zemi, která v Evropské unii zůstává. Včetně České republiky.

Čeští úředníci registrují 120 dotazů na téma víza, a jak to s nimi bude. Na to je v tuto chvíli jednoduchá odpověď – žádná víza nejsou třeba a ještě dlouho nebudou, jelikož odchod Británie z EU bude pravděpodobně trvat několik let.

Vedle toho se ale množí i žádosti o české občanství. V tuto chvíli jich je 110. „Jde jednak o britské občany s českými předky, kteří z nejrůznějších důvodů odcházeli během 20. století do ciziny a kteří české nebo československé občanství původně měli, a dále o občany, kteří sami byli v minulosti držiteli českých pasů,“ uvedlo ministerstvo zahraničí pro Aktuálně.cz.

I stovka dotazů denně 

Velvyslanectví ostatních členských zemí EU jsou těmito dotazy ještě vytíženější. Podle agentury Bloomberg například rakouská nebo švédská musí odpovídat na stovku žádostí denně. Polská ambasáda, která předchozí roky registrovala 100 žádostí na rok, jen za letošní pololetí hlásí 111. Maďaři jsou na čísle 200 dotazů.

Nekorunovaným králem žádostí je ale irská ambasáda. Již první den po referendu jí přišly čtyři tisíce žádostí. Irská vláda proto musela britské občany vyzvat, ať se uklidní a tolik nepanikaří.

Proč vlastně Britové tolik touží po občanství v zemi, která v EU zůstává? Důvodem je přístup k volnému evropskému trhu. Prohlášení nové britské premiérky Theresy Mayové, že o možnost setrvání v otevřeném evropském obchodním prostoru bude usilovat, jejich touhy nezklidnilo.

O občanství podle spekulací britských médií zažádal i Nigel Farage, jeden z nejvýraznějších aktérů kampaně pro odchod z EU. Byl údajně spatřen na německé ambasádě. Jeho manželka je totiž Němka.

joudajoudovy ( 31. srpna 2016 09:08 )

aby neprisla doba, kdy se radi budeme stehovat na sibir a tak se uniklo naplneni hitchcockova hororu - ptaci, neb nasazeni cerni havrani se stahuji nad evropou. zde mocenske choutky amiku a kolaborantske merkel nesahaji. tundra rozmrza, jsou zde velka prirodni naleziste a putin rad zridi rezervaci v podobe hongkongu, ktera mu prinese financni prostredky. zemedelske celiny se opet rozparceluji a pole osadi. se zapadnimi technologiemi a pracovnimi navyky se rychle vybuduje prumysl, viz rozkvet zapadu po 2.svetove valce. 100.let si pockame, az si cerni havrani evropu vybydli a potahnou pres ocean na amiky, pak bude mozny navrat domu a vse znovu vybudovat s hermetickou uzaverou evropskych hranic. v ramci klidu a miru se budeme muset smirit se ztratou evropskych ostrovu, stejne jsou dnes ekonomicky na hunte a tam si cerni havrani budou poradat sve obrady. vsechny nas ceka euexit, jinak potece krev a slzy.

hejhej ( 30. srpna 2016 22:11 )

repelos: A ona raději organizovanou migrací násilnických muslimů zničí a zasviní celu Evropu .

skane ( 30. srpna 2016 13:36 )

Kafemlejnek REPOLESCZ nechybi

e.44 ( 30. srpna 2016 12:46 )

Ti co k nám chtějí, těm je tohle u pérdele. Jde o dva druhy - ti první se k nám stěhovali už před Brexitem, šlo a jde hlavně o zazobané britsko-české rodiny, co mají plné zuby muslimácké svoloče, které je v Británii jak nasrráno a hned tak se to nezmění a u nás je jí stále nejmíň v Evropě. Podnikání jim oficiálně zůstalo v Británii a tady si z něj žijou jak prasata v žitě. Ti druzí jsou bohužel ta muslimácká svoloč, který v Británii výrazně přiškrtili soc. dávky, takže chce zkoušet vysávat pro změnu nás.

agfor ( 30. srpna 2016 12:30 )

Britové neví do čeho se hrnou - dřina na 3 směny, mizerný a vysoce zdaněný plat, zloději všude - v obchodech, v tramvajích, ve vládě, drzí, arogantní a sprostí úředníci. No, kdo chce kam pomozme mu sem. Mimochodem, nebyla by k mání nějaká hezká Britka ?

Zobrazit celou diskusi