Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příjezd svatého Patrika do Irska zahájil „zelené“ oslavy. Čekají i Prahu

Autor: Darina Jíchová - 
11. března 2018
22:25

Den svatého Patrika připadá letos na sobotu 17. března a přípravy na tradiční oslavu patrona Irska jsou už v plném proudu. Irové začali slavit už v neděli v Downpatricku, místě, kde se vylodil legendární biskup. Festival tu zahájil sám svatý Patrick, který lodí dorazil k opatství Inch Abbey.

Irové svátek berou velice vážně a na jeho začátek zinscenovali scénu připlutí biskupa do Irska.

V Irsku byly zahájeny oslavy Dne svatého Patrika. V Irsku byly zahájeny oslavy Dne svatého Patrika. | Reuters

Herci ve středověkých kostýmech na lodích dorazili na břeh kolem opatství, kde se měl v 5. století vylodit právě sv. Patrick. Role irského patrona se ujal herec Marty Burns.

Svátek spojený se zelenou barvou se slaví nejen v Irsku, oblíbili se jej lidé po celém světě. A připojilo se i Česko. Letos přes Prahu dokonce poprvé v historii projde průvod sv. Patrika, který bude součástí oslav.

Slavit se bude na různých místech: v Kampusu Hybernská, v Tančícím domě nebo v Rock Café, které se stane centrem pražského dění. Vystoupí tu irský bard Travis O’Neill a jeho kapela His Cardinal Sins i další umělci. Svou účast přislíbil i irský velvyslanec v Česku Charles Sheenan. Oslavy budou mimo Prahu probíhat také v Brně, Jihlavě, Ostravě, v Pardubicích, Olomouci a dalších městech.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi