Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drahoš, uprchlíci, islám a právo šaría. Co může udělat jinak než Zeman?

Autor: mah - 
16. ledna 2018
12:20

Pracoval pro StB, chce jako „vítač“ zaplavit Česko uprchlíky a nevadilo by mu ani rozšíření islámu a jeho práva šaría? Prezidentský kandidát Jiří Drahoš čelil řadě dezinformací už před 1. kolem volby prezidenta, ale ty s jeho postupem do finálového souboje s Milošem Zemanem nabírají na obrátkách. Do Drahoše se trefují falešné účty na sociálních sítích a čelí nařčením, že patří mezi zednáře nebo do Římského klubu. Pojďme si shrnout fakta a říct si, co podle ústavy může Drahoš udělat jinak než jeho soupeř Miloš Zeman.

Drahoš se dezinformací a jejich vlivu na české volby obával už před 1. kolem, viděl za nimi zahraniční rozvědky a se svými obavami se svěřil i tehdy končícímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Sklidil vesměs posměch.

Po 1. kole prezidentské volby se ale ukázalo, že se Drahoš dezinformací nebál nadarmo. Jednou z prvních, které se chytla část jeho odpůrců, pochází z parodického účtu kandidáta na sociální síti Twitter. „Děkuji i monseigneurovi Halíkovi, jeho podpory si obzvláště vážím. Dobří lidé ho mají rádi za jeho trefnou kritiku tupých mas, které jsou tak význačné pro ČR i jeho křesťansky vstřícný postoj k islámu. Šikuje se za mnou elita národa,“ stálo na falešném účtu Drahoše.

Další reakce na postup bývalého předsedy Akademie věd už ale satirické nebyly. „Zvolení Drahoše by znamenalo zavírání vlastenců, občanská válka a invaze statisíců muslimů do ČR,“ napsala na Facebooku pro změnu Nela Lisková. Ta rovněž sdílela příspěvek, podle kterého je Jiří Drahoš schvaluje přijetí eura a uprchlíků. Naopak odmítá referenda a možnost opustit Evropskou unii.

Drahoš má Česko zaprodat islámu, tvrdí dezinformátoři

Vítání uprchlíků mu vyčítají i nejrůznější weby, které šíří poplašné zprávy „Děsivé informace o možná budoucím prezidentovi Drahošovi: Propaguje mírumilovnost islámu,“ zní například titulek jednoho z článků webu Eurabia.

Hned v první větě pak text obviňuje Drahoše z toho, že je připraven k zaprodání národa islámu. „Drahoš na fotce s tureckým velvyslancem Bigalim na půdě Akademie věd, konečně víme, kdo jej kandidoval a proč,“ komentuje fotografii, která článek na webu doprovází, právnička Klára Samková.

O čem skutečně rozhoduje prezident?

Podobné příspěvky přitom ignorují to, jakou moc prezident skutečně má. Ty jsou definovány Ústavou České republiky. Ústava jasně říká, že politická rozhodnutí řeší vláda, která by k tomu měla mít důvěru Poslanecké sněmovny. Prezident sám tak nemůže rozhodovat ani o přijímání uprchlíků, ani společné evropské měny.

K prezidentským pravomocím pak patří především jmenování premiéra a členů vlády. Kromě toho do jeho rukou vláda skládá svou demisi. Dále jmenuje ústavní soudce, předsedu a místopředsedu Nejvyššího soudu a další soudce, prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a v neposlední řadě členy Bankovní rady České národní banky.

Dále by měl zastupovat stát navenek, zde by měl však postupovat v souladu s vládní politikou. A jako nejvyšší velitel Armády České republiky jmenuje a povyšuje generály. V jeho vlastní režii pak je propůjčování a udělování státních vyznamenání a udělování milostí.

Zfalšovaný dokument o Drahošově spolupráci s StB

Další lží, kterou některé internetové stránky šíří, jsou informace o jeho údajné spolupráci s StB. O tom s redaktorem Blesk Zpráv mluvila i jeho manželka Eva Drahošová. „O manželovi byl vyroben velmi věrohodný dokument o tom, že v roce 1985 ho, když to řeknu nehezky, skřípla StB, protože na něj měla materiály, že je manžel pedofil. To mě hodně vzalo. Ale s tím se musí počítat, protože proti tomu není obrana,“ svěřila se.

Drahoš od začátku uvádí, že jde o kampaň dezinformačních webů. Jako důkaz své pravdy akademik neváhal ani předložit své negativní lustrační osvědčení. Podle něj s komunistickou Státní bezpečností nikdy nespolupracoval a StB na něj ani nikdy nevedla spis.

S komunistickými represemi ale má rodina vyzyvatele Miloše Zemana zkušenosti. Jiří Drahoš totiž za minulého režimu dostal příležitost pracovat „za oponou“ v Hannoveru a později dokonce mohl přednášet i v brazilském Sao Paulu. Jeho manželka Eva ale musela i s dcerami zůstat v Praze. „Nebylo to jednoduché, protože dcery byly ještě předškolačky. Veškerá péče byla na mně,“ vzpomínala na dobu, kdy svého manžela viděla jednou za dva měsíce, pro Blesk.

Drahoš se kvůli dezinformacím sešel i se Sobotkou

Kvůli obavám z dezinformací se přitom na začátku prosince Jiří Drahoš sešel i s teď už bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou. „Nemám žádný důvod pochybovat, že k ovlivňování voleb docházelo,“ uvedl tehdy prezidentský kandidát s odkazem na podzimní parlamentní volby. Jeho obavy vyvolala zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2016.

V té BIS připustila, že u českých voleb existuje riziko dezinformačních kampaní. O žádné konkrétní hrozbě ale zpravodajci ve své zprávě nemluvili. „V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb. To samé platí pro volby prezidentské,“ reagoval na Drahošovi obavy ředitel BIS Michal Koudelka.

Další konspirace: Drahoš se paktuje se zednáři v Římském klubu

Další informací, která se šíří internetem, která připomíná zápletku hollywoodského trháku, je zpráva o Drahošově působení v české pobočce Římského klubu. To je celosvětový think tank, který vznikl v roce 1968. Do povědomí pak vstoupil o čtyři roky později svou studií Limity růstu, ve které se zabýval problémy, které s sebou přinese exponenciální růst populace a ekonomiky při existenci pouze omezeného množství zdrojů.

Podle konspiračních teoretiků jde ale o zednářské společenství, které je spojené s ilumináty i elitním spolkem Bilderberg. Jeho členové tak podle konspirátorů potají řídí svět a stojí například za německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Horáček: Římský klub sdružuje odborníky a v Česku ho chtěl i Zeman

Konspiraci ale na svém profilu vyvrátil i Michal Horáček, jeden z neúspěšných kandidátů, kteří Drahošovi vyjádřili podporu. Ten na svém facebookovém profilu citoval několik článků z dobových novin, které popisují výše zmíněné cíle Římského klubu, konspirátorům, kteří Drahošovo členství v něm chtějí použít pro podporu Miloše Zemana.

„Miloš Zeman poslancům řekl, oč v parlamentě usiluje: aby byl prosazen zákon o budoucnosti, aby vznikl parlamentní institut dodávající poslancům informace a aby v Československu vznikla pobočka Římského klubu,“ připomíná bezmála 30 let starý text Martina Weisse z respektu Horáček.

Poslední článek, který v souvislosti s Římským klubem Horáček připomněl, hovoří o tom, že Zeman dokonce nejen usiloval o vznik české pobočky Římského klubu, ale dokonce kdysi sám překládal a rozmnožoval jeho průlomovou studii.

Dezinformaci čelil i Zeman

Jiří Drahoš ale není jediný, kdy v letošních volbách čelí dezinformacím. Terčem se stal i Miloš Zeman, o kterém se do schránek šířil zase leták, podle kterého stávající prezident postupuje do 2. kola automaticky. Jako vtip hláška původně zazněla v satirickém pořadu na Seznamu, letákem se ale už vážně začalo zabývat ministerstvo vnitra.

Video  Drahoš: V souboji se Zemanem čekám útoky. „Bude to ještě horší...“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Stefi Ddd ( 21. ledna 2018 18:10 )

 Pan Drahos na hrad

Stefi Ddd ( 21. ledna 2018 18:06 )

 tak tak Drahos na hrad!!! udela konecne poradek se vsema konecne

GeorgeK ( 18. ledna 2018 15:04 )

Tak bolševická severní Morava nezklame za žádných okolností. Pocházet tam odtud, radši to ani veřejně neříkám.

GeorgeK ( 18. ledna 2018 14:04 )

To je fajn, že už jste to zabalil. Ten hnůj na odchodnou jste si sice mohl odpustit, ale zase je dobré vědět, z jaké latríny se voličstvo páně Zemana rekrutuje

GeorgeK ( 18. ledna 2018 14:00 )

Nikdy se nesnižujte na úroveň protivníka. To je velká chyba !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa