Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horáček volební tým nerozpouští, chce pomoct Drahošovi. Komu fandí další politici?

Autor: Jakub Veinlich - 
14. ledna 2018
19:12

Pro Michala Horáčka sice volební klání skončilo, v kampani se chce ale i v příštích 14 dnech angažovat. Chce prý udělat vše pro to, aby v příštích letech nebyl českým prezidentem Miloš Zeman. Pomůže proto v kampani Jiřímu Drahošovi. Textař tak zatím nerozpustí ani svůj volební tým a na dotaz Blesk Zpráv nevyloučil, že by se do politiky pokusil ještě jednou vrátit. 

„Ty výsledky jsou velice povzbudivé,“ řekl Michal Horáček Blesk Zprávám po definitivním sečtení volebních hlasů a také poté, co přijel z tábora Jiřího Drahoše, kterému nabídl před druhým kolem volby spolupráci. „Současný prezident nedostal ani 40 % hlasů – i k tomu je mu samozřejmě potřeba pogratulovat. Ale pro mě osobně je mnohem nadějnější, že se vyprofiloval výrazný protikandidát, že pan profesor Jiří Drahoš dostal jednoznačnou podporu, aby byl jeho soupeřem v tom finálovém kole, na kterém opravdu záleží,“ vkládá do Drahoše – svého velkého soupeře v kampani – Horáček velké naděje.

Video  Horáček to ještě nebalí. Budoucnost v politice nevyloučil  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš: Ať se Zeman zbaví Nejedlého a Mynáře

„Potěšilo mě, že ve finále budou lidé, kteří se neobrátili pro podporu k politikům, ale získávali podpisy občanů – to je podle mě čestné a správné,“ dodal Horáček. Jenže i přesto se politici k jednotlivým kandidátům ve druhém kole začali hlásit. Podporu Miloši Zemanovi, i když s drobnými výhradami, vyjádřil například premiér Andrej Babiš. Současné hlavě státu ale doporučil, aby se zbavil svých nejbližších spolupracovníků – kancléře Vratislava Mynáře a také poradce Martina Nejedlého.

Jsou to lidi kontroverzní, kteří měli nějaké záležitosti z hlediska prověrky, různé majetkové věci,“ řekl Babiš v nedělní diskusi v FTV Prima. A na jeho slova hned zareagoval v Českém rozhlase Zemanův soupeř pro druhé kolo prezidentské volby Jiří Drahoš. „Můžu se jen domnívat, proč to Andrej Babiš neřekl Miloši Zemanovi dávno – beru to jako součást politické hry,“ reagoval bývalý předseda Akademie věd.

Všichni proti Zemanovi

 Zemana podpořilo před druhým kolem volby také hnutí SPD Tomia Okamury. Prezidentem České republiky musí být vlastenec odmítající další demontáž suverenity země a důsledně odmítající nelegální imigraci a islamizaci společnosti. Prezidentem musí být člověk hájící zájmy naší země a nesmiřitelný bojovník s mezinárodním terorismem. Z obou kandidujících osob ve druhém kole při pohledu na to, který z nich sdílí alespoň částečně stejné programové cíle jako naše hnutí SPD, je takovým kandidátem současný prezident Miloš Zeman,“ zareagovalo hnutí hned po prvním kole voleb ve svém prohlášení.

Na Zemanovu stranu se přiklonil i další neúspěšný kandidát na post prezidenta Petr Hannig. Většina ostatních politických stran pak podpořila Zemanova soupeře Jiřího Drahoše.

Svým příznivcům a voličům ho usnesením z volebního sjezdu doporučila jako kandidáta k volbě ODS, řada členů se netajila tím, že v prvním kole volby podpořili svého bývalého premiéra a předsedu Mirka Topolánka.

„ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu,“ zní usnesení Ostravského sjezdu ODS, kde delegáti potvrdili jako předsedu na další dva roky Petra Fialu.

„Gratuluji oběma postupujícím do druhého kola prezidentské volby. Naše doporučení volby J. Drahoše trvá dál. Dobrý výsledek P. Fischera,“ zhodnotil na svém twitterovém účtu předseda KDU-ČLS Pavel Bělobrádek. Právě lidovci společně s hnutím Starostové a nezávislí podpořili v létě ještě jako volební koalice Jiřího Drahoše.

„Změna na Pražském hradě je možná a společně ji můžeme dosáhnout,“ zhodnotili výsledky prvního kola volby také zástupci TOP 09, kteří také doporučují volbu Jiřího Drahoše.

A bývalého akademika podpořil v cestě na Pražský hrad také předseda Pirátů Ivan Bartoš. Žádné oficiální doporučení ale strana před prvním kolem nedávala a před druhým kolem ještě uvidí.

„V rámci Pirátské strany jsme nedoporučovali kandidáta. Měli jsme anketu a uvidíme, jak dopadne anketa nyní. Ale moje volba v druhém kole je jasná, budu volit pana Drahoše,“ je rozhodnutý Bartoš o tom, čí volební lístek vhodí za necelých 14 dní do urny.

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec ale doufá, že příštím prezidentem zůstane i nadále Miloš Zeman. „Bude to o tom, jak se povede zmobilizovat voličskou základnu. Za 14 dní uvidíme, kdo bude prezidentem ČR, já věřím, že to bude Miloš Zeman,“ okomentoval výsledky prvního kola Chovanec.

Mobilizovat se ale už teď snaží také ti, kteří zůstali před branami druhého kola. V prvním kole stačilo Miloši Zemanovi k vítězství 1 985 547 hlasů. Druhý Jiří Drahoš získal 1 369 601 hlasů. Pokud by všichni voliči poražených kandidátů, tedy Pavla Fischera, Michala Horáčka, Marka Hilšera, Mirka Topolánka a Vratislava Kulhánka, vyslechli jejich veřejný apel tedy, aby podpořili v druhém kole Jiřího Drahoše, mohl získat navíc o 1 700 417 hlasů víc.

Horáček to ještě nebalí

Například Michal Horáček vedle doporučení svým voličům, chce podpořit Drahoše i jinak. Nabídl akademikovi zdarma své billboardové plochy. A stává se tak v podstatě sponzorem Drahošovy kampaně.

„Ještě v osobní rovině jsem ho ujistil, že bych chtěl udělat nějaké setkání s občany v nějaké hale. Pokud by měl o to zájem, než připravený ho přijet podpořit, ať to bude kdekoliv,“ řekl Blesk Zprávám po skončení voleb Horáček.

V týdnu by se proto měly také potkat týmy Jiřího Drahoše a Michala Horáčka, kteří budou ladit strategii pro druhé kolo voleb.

Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
Video se připravuje ...

Až poté se prý Horáček vrátí zpět k rodině. „Mám obrovské dluhy vůči své dcerce malé, že jsem ji zanedbával,“ těší se na příští dny Horáček, který chce dohnat také čtení, kterému se příliš nevěnoval a možná vydá také další desku. Na ní by se podle jeho slov mohl objevit také text, který bude vycházet z více než rok trvající kampaně.

Jeho podporovatel profesor Pavel Pafko je ale přesvědčený, že Horáčka ještě v nějakých volbách uvidíme. „Já jsem o tom přesvědčen, že by do toho šel znova, ale je to pět let – tak uvidíme,“ přeje si Pafko, který se Blesk Zprávám svěřil, že očekával od Horáčka lepší výsledek. „Myslel jsem si, že bude druhý až třetí,“ prozradil trochu zklamaný lékař.

A Horáček před další politickou budoucností úplně dveře také nezavírá. „Možné je úplně všechno, ale teď se tím nezabývám,“ uzavřel Horáček, který získal v prvním kole historicky druhé přímé volby prezidenta 472 643 hlasů a skončil tak na čtvrtém místě.

Volby za dva týdny

Druhé kolo prezidentské volby čeká Českou republiku v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. Tentokrát lidé ale nedostanou do schránek volební lístky. Ty i s obálkami obdrží ve volební místnosti, která je na stejném místě jako v prvním kole.  

Kompletní výsledky prvního kola prezidentských voleb najdete ZDE

 

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hnnn ( 15. ledna 2018 18:31 )

Zeman je egoistickej hulvát a provokatér v ne zrovna dobré fyzické kondici.S jeho paktu s Babišem také nejsem odvázaný!Ale pokud si mám vybrat mezi jeho "úlety" a eurohujerstvím Drahoše,pak musím volit Zemana!Vždycky jsem byl tvrdě pro-západní,ale to byl západ ještě v pořádku!Nynější západ si zavádí totalitu a nejen podporou migrace si kope hrob!Vůdcové EU jsou sprostej dobytek který jde proti vlastním lidem a Drahoš,TOP 09 a piráti jsou jejich prodloužená ruka v ČR!Islamizace,globalizace,gender,sociální inženýrství,všemožné upřednostňování menšin a vymývání mozků na školách je toho důkazem!"Selskej rozum" skončil!A lidi co volí Drahoše s tím buď souhlasí,nebo to nechtějí vidět,nebo neumí vidět věci v kontextu,nadřazují osobní antipatie vůči Zemanovi a věří pokrytcům a jejich kecům o ohrožení demokracie!Ona ohrožena samozřejmě je!Ale právě těmi co se bijí v prsa a vystupují jako její největší obránci!!!ONI rozdělují,ONI nálepkují,ONI vyvolávají sociální napětí!!!Netvrdím,že Zemana není dost!Ale napomáhat průseru který na nás EU šije nebudu!Mrzí mě,že jsem se nenarodil o 10 let dříve,mohl jsem to už teď mít na háku!Ať si to mladý užijí když o to tak stojí,ale jednou,až už bude pozdě se budou divit kde udělali "demokraté" chybu!!

hnnn ( 15. ledna 2018 18:15 )

sores ( 15. ledna 2018 17:19 )

Moc jsem si přála aby to nevyhrál právě Horáček co chce čmoudy do Česka a hul.v.át Topolán! Splnilo se mi to,huráááá.

defakto ( 15. ledna 2018 17:05 )

... Horáček , jakoby nemohl pochopit že skončil a prezidentem se nestane ! Tak se snaží aspoń "pomáhat" dalšímu agentovi STB , aby mohl říct , že těch 30 milionů nevyhodil zbytečně ! Lidi mu už dávno v diskusích psali , že se snaží zbytečně , že jej za prezidenta nechtějí , tak ted snad tomu už konečně uvěřil! Ten se už viděl spolu se svou ženou sedět na Pražském hradě a udělovat audience !

1917 ( 15. ledna 2018 15:08 )

A snad to někoho nepřekvapuje. Vexlák a agent Stb pomáhá dalšímu agentovi Stb. Vítači islámské pakáže spolu s Pražskou kavárnou doufají v poslední možnost. Bude jen na obyčejném, jak by řekl Jirásek, dělném lidu a je jedno zda od lopaty nebo psacího stolu, zda to té pakáži umožní! Pokud ne tak nás již nezachrání ani svěcená a národ zažije další Lipany a bude si za to moci opět jen on sám!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa