Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Expremiér Topolánek po volbách odkulhal. Zraněný a poražený zmizel z očí voličů

Autor: simao - 
15. ledna 2018
05:02

Muž zvyklý i na 35procentní výhru doufal jistě v mnohem lepší výsledek, než byla výsledná čtyři procenta. Expremiér Mirek Topolánek přesto sklidil ve svém štábu v pivovaru na Národní třídě potlesk podporovatelů a tvrdil, že zklamaný není. Do štábu ho přišel podpořit i jeho syn Tomáš. Při odchodu domů pak Topolánek s problémy kulhal ze schodů. Na lyžích si totiž zranil koleno. Do debaty neúspěšných kandidátů na ČT již nedorazil.

„Po dvou měsících intenzivní kampaně si jel zalyžovat a poranil si koleno,“ řekl Blesk Zprávám ve volebním štábu někdejší europoslanec Eduard Kožušník, který pomáhal expremiérovi Topolánkovi s kampaní.

Rozhovory novinářům Topolánek takřka nedával, nepřišel pak ani do debaty vyřazených kandidátů na ČT, kterou moderoval tradičně Václav Moravec. Ze štábu, kam ho vyrazil podpořit i jeho syn Tomáš, odešel Topolánek zadním vchodem. Respektive odkulhal.

„Jsem v pohodě. Porážky umím,“ vzkázal na Twitteru. A ke svému zranění uvedl: „Ráno mi na sjezdovce nějaký mamlas otočil koleno. Celé odpoledne jsem předváděl, jak to nic není a usmíval se. Teď řeším zbytek. Analýzu prohry umím taky. Přednáším to. Děkuji všem, kteři mi věřili,“ vzkázal.

Mirek Topolánek se synem Tomášem Mirek Topolánek se synem Tomášem | Foto Blesk - David Malík

Nejsem zklamán, říkal Topolánek

221 689 hlasů a v přepočtu 4,30 procent. Šesté místo z devíti kandidátů, Topolánka porazili kromě Zemana s Drahošem i Pavel Fischer, Michal Horáček a také lékař Marek Hilšer. A to výrazně.

Topolánek míní, že svou roli mohlo sehrát i to, že do kampaně vstoupil poměrně pozdě. „Nepochybně ano. To rozhodnutí bylo hodně spontánní, já jsem tím překvapil všechny i sám sebe. Ten hendikep jsem měl od začátku. Ta kampaň byla hodně intenzivní, náročná, to musím říct, že ti lidé si sáhli na dno a několik z nich jsem uštval na cestě,“ řekl expremiér DVTV.

Video  Mirek Topolánek vyzval příznivce: Volte Drahoše. Na tiskovce předvedl znakovou řeč  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Před novináře Topolánek předstoupil pouze na krátkou tiskovku, kde komentoval svůj neúspěch. Začal ji znakovou řečí, zakončil rozloučením bez dotazů. „Musím konstatovat, že srdce, rozum a úsměv nestačil,“ uvedl Topolánek. „Nejsem zklamán, protože jsem do toho šel s tím, že jsem musel sám sebe probudit z určité letargie a rezignace na ten další vývoj a musel jsem sám sebe přinutit zvednout hlas. Ten hlas byl docela slyšitelný, i když ten výsledek tomu úplně neodpovídá,“ podotkl.

Před volbami se v debatě Blesku Topolánek nechal slyšet, že do kampaně vnesl otázky bezpečnosti nebo migrace. Jiří Drahoš, který vyzve ve 2. kole Zemana, expremiérovi oponoval, že to není pravda.

Doporučil volit Drahoše

Topolánek tváří v tvář vlastnímu neúspěchu s klidnou tváří poblahopřál postupujícím, favorita pro 2. kolo má Topolánek jasného. „Chtěl bych vyzvat všechny své příznivce, aby ve 2. kole nezůstali doma a dali hlas Jiřímu Drahošovi. Bude to dobrá volba pro ČR a myslím si, že to druhé kolo, pokud se ty síly spojí, není bez šancí,“ míní Topolánek.

Mirek Topolánek ve svém volebním štábu v pivovaru na Národní třídě Mirek Topolánek ve svém volebním štábu v pivovaru na Národní třídě | Foto Blesk - David Malík

Ještě před jeho oficiálním projevem zazněla v pivovaru na Národní třídě jiná Topolánkova slova - určená právě jeho podporovatelům, po kterých expremiér, trávící ve štábu většinu času v 1. patře stranou od novinářů, sklidil potlesk. „Zeman vede, my jsme na tom blbě, jo, zatim? Oukej, uvidíme, jak to bude dál,“ říkal Topolánek a dodával: „Vesele, vesele, vždyť jsme vyhráli proboha, vy už jste vyhráli.“

Kampaň pak označil Topolánek před novináři za velmi intenzivní a úžasné dva měsíce, během kterých potkal spoustu neuvěřitelných lidí. „Zjistil jsem jednu věc, kterou jsem předtím nevěděl: Ani rozdílné politické názory, rozdílné ideové postoje nemusí znamenat nic, pokud se lidé soustředí za nějakým postojem, nějakou myšlenkou a tou je udržet demokratický vývoj v této zemi,“ uvedl Topolánek na tiskovce.

Stížnosti na Babiše a negativní kampaň

Svůj přínos v kampani shrnul Topolánek mj. i slovy, „že jsem aktivizoval některé protikandidáty, že začali konečně dělat kampaň“, jak dále řekl DVTV. „Ukázal jsem lidem, že se musí přestat bát vyjadřovat svůj názor postavit se za člověka jako jsem já, který si nesl prostě ten batoh těch bývalých politických rozhodnutí,“ míní.

Uškodila mu dle něj i kritika např. ze strany Andreje Babiše (ANO). „Přestože jsem v politice osm let nebyl, byla na mě vedena negativní kampaň a Andrej Babiš si na mě dělal body, protože měl pocit, že se vůči mě může vymezovat, přestože jsem byl mimo. A to se nakonec ukázalo jako rozhodující,“ podotkl Topolánek.

Zmínil i svou manželku Lucii Talmanovou, která však ve štábu chyběla. „Když jsme seděli s ženou u oběda, nečekali jsme možná tak malý výsledek, ale nečekali jsme, že vyhrajeme. Říkala: Moc si tě vážím, jsem ráda, že jsi to udělal, budeš si vážit sám sebe,“ prozradil Topolánek moderátorovi Martinovi Veselovskému.

Babiš se i po volbách opřel do Topolánka

I po volbách si přitom do Topolánka rýpl premiér Babiš. „Mě překvapilo, že nejzkorupmovanějšího premiéra této země volilo asi 235 tisíc lidí,“ uvedl ke čtyřprocentnímu zisku Topolánka v Partii na FTV Prima. „Jsem rád, že lidi si vzpomněli, co dělal jako premiér a ten výsledek je i adekvátní tomu,“ uvedl.

S Babišem je Topolánek dlouhodobě na kordy. V minulosti označil Babiše ve své knize „Hlavně se neposrat“ Babiše za „tatarského nájezdníka“. „Mimochodem, když se podíváte, jak skromně žije Kalousek a jakým přepychem se obklopuje ′tatarský nájezdník′, tak vám ty jeho výkřiky o zkorumpovanosti musí připadat přinejmenším divné, ne?“ napsal Topolánek.

I po volbách se nechal slyšet, že jako velmi negativní považuje „spojení Zeman - Babiš“. „Nikdy bych nevěřil, že může vzniknout tak bizarní tandem Zeman – Babiš. Znám je oba dobře. Miloše jsem si vážil proto, že nebyl hloupý, byl konzistentní a bez ohledu na promile byl schopen, na rozdíl od většiny ostatních, začít a srozumitelně ukončit složité souvětí, respektovat shodu podmětu s přísudkem a dokázal brilantně urazit ty, co si to zasloužili. Andreje jsem si vážil pro jeho pracovitost, cílevědomost a tah na branku. Jejich pragmatické spojení je neúspěšným genetickým experimentem. Nepojmenoval jsem totiž jejich negativa. Spojením se znásobila. Nevím, kdo koho využívá, ale Andrej je v tom fakt dobrý. Použít, zahodit. Milošku, dej si bacha!“ napsal ve své knize Topolánek.

„Kdyby nebyl Andrej Babiš nebezpečným chlápkem, který potenciálně ohrožuje svobodu a demokratický vývoj v České republice, ani by mi nestálo za to na jeho opakované neurvalé a lživé útoky reagovat,“ dodal expremiér v knize.

Poražený a zraněný Topolánek také ohledně svých dalších plánů DVTV řekl, že nyní se musí především vrátit do práce. Pokud by vyhrál s dvouciferným ziskem, bral by tyto volby jako trénink pro možné volby příští.

„Absolutně o tom neuvažuji, zeptejte se mě za dva, za tři roky,“ uvedl Topolánek. V neděli po poledni pak glosoval na Twitteru svůj volební výsledek slovy: „Ať počítám, jak počítám, pořád mi to vychází stejně. Je to fakt dobrý pocit znát osobně všechny své voliče.“

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ivoadler ( 16. ledna 2018 18:09 )

No vida, a pak že česká společnost není rozdělená. Kdo jí vlastně rozděluje?

rumrum ( 15. ledna 2018 20:49 )

Ovcacku ty jedes

defakto ( 15. ledna 2018 20:03 )

... Topolánek dostal po kulích a tak se zraněný a poražený odplížil zadním vchodem na smetiště dějin .

Manicka9 ( 15. ledna 2018 19:08 )

Synacek se moc nepovedl, ze? Vypada jak z jine planety v tech brylich, chudak, tatka bymu mel koupit zrcadlo

majojo ( 15. ledna 2018 17:52 )

A hned je z něj kulhánek. Inu: Zima přichází.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa