Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drahošovi se Zemanem mohou přispět vyřazení kandidáti, potvrdil kontrolor kampaní

Autor: ČTK, Mii - 
15. ledna 2018
16:35

Kandidáti na prezidenta republiky, kteří nepostoupili do druhého kola voleb, mohou ještě přijímat dary na kampaň. Těmi pak mohou podpořit finalisty, kterým peníze nebudou započítány do nákladů. Informoval o tom Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran. Rozpočet bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše je nicméně zatím nastaven jen na využití 10 milionů korun, což je rozdíl mezi povoleným limitem pro účastníky prvního a druhého kola.

Z výzvy, kterou úřad zveřejnil minulý týden, podle Outlého vyplývá, že zákon kandidátům přijímání darů a vedení další kampaně nezakazuje. „Tuto situaci zákon neřeší, my si nemůžeme nad zákon další pravidla naroubovávat,“ řekl Outlý ČTK. Dodal, že úřad vychází z podmínek pro první kolo.

„Všichni kandidáti jsou kandidáty až do skončení voleb jako celku. A mají nějaký limit, zákon jim neříká, v jakém časovém horizontu ho musí vyčerpat, respektive říká, že je to 90 dnů po volbách. Těžko jim lze zakázat, aby teď čerpali, pokud v limitu mají prostor. Oni to udělat mohou,“ řekl ČTK Outlý. S kolegy toto téma prodiskutovali minulý týden.

Podle Outlého by bylo absurdní, aby byla sdělení účastníků voleb k jejich spolukandidátům započítávána na vrub spolukandidátů, ať už by šlo o podporu, či naopak kritiku, což platí pro všechny typy voleb. Bylo by to také obtížné v praxi odlišit.

Ve výzvě z 11. ledna určené kandidátům, kteří se účastní druhého kola, a kandidátům, kteří se účastnili pouze prvního kola volby, stojí, aby oznámili do 23. ledna přijaté dary a bezúplatná plnění počínaje třetím dnem před prvním kolem voleb. Podobně museli dary nahlásit před prvním kolem. „Úřad současně upozorňuje všechny kandidáty, že v době začínající třetím dnem před druhým kolem volby již žádné dary nesmějí přijímat,“ uzavřel výzvu předseda úřadu Vojtěch Weis.

Drahoš si připravil jen 10 milionů

Pomoc v kampani Drahošovi proti současnému prezidentovi Miloši Zemanovi slíbili neúspěšní kandidáti Michal Horáček, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Horáček o víkendu uvedl, že je připraven Drahošovi poskytnout svoji již rezervovanou billboardovou plochu, internetovou kampaň nebo kontaktní centrum. Textař zároveň vyzval síť svých asi 3000 podporovatelů, aby pomohli Drahošovi třeba s roznášením letáků nebo s přelepením reklam.

Podle výkladu úřadu Drahoš slibovanou podporu od neúspěšných kandidátů z prvního kola nemusí započítat do limitu kampaně, který pro účastníky druhého kola činí 50 milionů korun. Drahoš ale podle Karolíny Brennerové, která má v jeho týmu na starosti komunikaci se sponzory, zatím počítá s tím, že během příštích dvou týdnů nevyužije víc než deset milionů, o které se navyšuje limit výdajů pro druhé kolo prezidentské volby.

Úřad začal fungovat v loňském roce a na transparentnost prezidentských voleb dohlíží poprvé. Zákon vykládá poprvé také kvůli tomu, že jde o první přímou volbu prezidenta, které se účastní úřadující hlava státu.

Takhle vypadalo první kolo prezidentských voleb v Česku:

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
dobry-clovek ( 17. ledna 2018 14:12 )

Včera v Třinci na Hokeji Drahoše vypískali.Drahoše v Třinci musela ochranka narychlo uklidit, lidi mu tam chtěli rozbít tu jeho afektovanou tlamu.no holt Česko není jen Praha!!!!! Drahoš v reakci na to zrušil mítink z občany v Ostravě, konečně po tom výprasku v Třinci mu došlo že tady kavárna není“ https://ostrava.idnes.cz/prezidentske-volby-volba-prezidenta-jiri-drahos-kandidat-na-pre zidenta-jablunkov-gja-/ostrava-zpravy.aspx?c=A180116_175527_ostrava-zpravy_sme.Pedofil Darmoš-Drahoš je nastrčená slaboduchá figurka kterou volí vymyté mozky a nezkušená přiblblá omladina co si myslí že ve 20 ti sežrala moudrost světa,stejně jako fetaci PIRATI co chtěji zlegalizovat fety a marjánku!Někdo kdo hodně nechce Zemana tahá už dlouho z pozadí za nitky intrik a pomluv na pana Zemana už léta.Zeman je zkušený poctivy politik co nekrade a nemá zapotřebí ani lhát a normální lid pozná komu jde sobecky jen o sebe jako STB Drahošovi,nebo komu zaleží na lidech a ČR skutečně!Populista a vysmátaá žlutá tlama Drahoš je to nejhorší zlo pro ČR.Připomíná mi to protlačování Hitlera na vudce za každou cenu..ano Drahoš je česky Hitler!!!Viděl jsem na vlastní oči Drahošuv článek o migraci a jehich protěžování migrantů.Potom to nakonec odnese Praha,jako každé velké evropské město,pražáci mějte už teď hrůzu s toho co jste udělali svým volením zradce Drahoše.Drahoš se ZASE projevil jako demagogické,prolhané prase.A tady se nejlíp ukazuje , že pražská špína a jejich poskoci využijí i vstřícnost Zemana proti němu . Učebnicová ukázka blbosti a pitomosti.Pražská stoko,přitvrďte ať to má Zeman jisté.Napadáním a zvracením lží a nesmyslů jste prohráli všechny volby,tak dotoho hordo blbů.Zeman se nehodí fašistické mafii proto , že se má podepisovat jakási smlouva kde přijdou státy o veškerou samostatnost a budou muset přijímat parazity a úplatit jim obrovské sumy peněz.Drahoš jim podepíše všechno a proto ho propagují.Úplně stačí,kdo Drahoše podporuje-TOP09,KDU,ODS,STAN,PIRÁTI,Sobotka.Drahoš NEVOLITELNY!

4552 ( 16. ledna 2018 12:01 )

Nekoulel očima ale byl to profesionální ožrala,komediant který celou hic partu ožralců z Hrádečku dotáhl na Hrad a co se dělo tam to byste museli vidět.Prostě vyrobili z něho kult v tu dobu ale skutečnost byla někde jinde.Ale dnes už je to fuk.

4552 ( 16. ledna 2018 11:56 )

Ta přičmoudlá ženská co skočila na Zemana byla na sto procent zaplacená od těch kavárníků kteří jsou schopni všeho svinstva.Normální člověk by nevěděl kde a kdy bude Zeman volit a dostat se tam s její vizáží a na falešný průkaz no to už je tedy věc. Co se tady děje je apokalypsa.Vemte si kolik berou naší poslanci senátoři a jejich pohunci peněz a nic jiného neslyšíte jen kecy kecy kecy pořád dokola to je strašné.Nic jiného si nepřeji jen aby toho s tím přiblblým výrazem Drahoše Zeman vyšachoval on na to má!!!

Lisa99 ( 16. ledna 2018 02:02 )

 Jedinej kdo krade je Babis, kterého si oblemta vodi na provázku a potom to tak vypadá. Vůbec nechápu, co takový lidi na takových postech delaj. Bambis má hnit v kriminale a Zemak už někde u krbu. Nechci prezidenta opilce a bývalého komunistu. Takže za me jedina volba je p.Drahos a doufám, že vyhraje. ...

luder ( 15. ledna 2018 23:02 )

Já věřím, že Česká republika není národ vlastizrádců a prodejných prostitutek jako Drahoš a všichni vlastizrádci, kteří mu vhodili hlas. Jestli do dnešní doby byl v České republice relativně klid tak po převzetí prezidentského úřadu Drahošem jestli vyhraje se tady z toho poděláme všichni, i ti, kteří mu dají svůj hlas. Dobře si to rozmyslete , jestli chcete žít v klidu a pohodě nebo v každodenních starostech o svůj život, starosti o své děti jestli je nějaký nebezpečný deviant z Blízkého východu neznásilní, neokrade, nezmlátí , nevjede autem do davu lidí, nepolije kyselinou, nebodne nožem do zad a co hlavně, budeme muset pracovat na další miliony negramotných nezcivilizovaných opičáků odněkud z pralesa. Hlavně přemýšlejte komu svůj hlas vhodíte do urny. Já mám jasno, protože chci žít v klidu a míru tak budu volit opět pana Zemana a jestli někdo namítá, že hrozba pro Č.r. jsou lidé jako je Mynář či Nejedlý tak ať dokáží, že se ti dva zpronevěřili ve svých funkcích!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa