Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Severní Korea je na pokraji hladomoru. Kimovu vlast ničí sankce i sucho

Autor: Darina Jíchová - 
23. srpna 2017
14:50

Zatímco svět se zaměřuje na odpalování raket a napjaté vztahy Pchjongjangu s Washingtonem, situaci běžných občanů KLDR často přehlíží. Jakkoli se životní podmínky obyvatel země diktátora Kim Čong-una za posledních pár let zlepšily, sankce i nejhorší období sucha za posledních 20 let by mohly způsobit katastrofu.

Přísná opatření, která na zemi uvalila Rada bezpečnosti OSN, přišla v tu nejméně vhodnou dobu. Velká sucha zničila podstatnou část letošní úrody, KLDR tak stojí před hrozbou toho, že nebude schopná se postarat o svůj národ. A navíc, v případě války by samozřejmě měla přednost armáda.

„Mají tolik vojáků. Nebudou schopní je všechny nakrmit,“ řekl britskému deníku The Guardian japonský dokumentarista Jiro Ishimaru. „Navíc korupce ve vládě zajistí, aby důstojníci měli dostatek jídla, pěšákům nezbude nic,“ dodal. Ishimaru má v Severní Koreji několik kontaktů, podle nich nejsou korejští vojáci fyzicky připraveni na válku.

„Kim Čong-un chce před světem vystupovat jako vůdce silného, jednotného státu, ale opak je pravdou. V zemi vznikají soukromé trhy, dováží se levné produkty z Číny, vláda o všem ví a podporuje to, jinak by došlo ke kolapsu. Nejvíce postiženi jsou pak běžní občané,“ rozvedl situaci v KLDR Ishimara.  

OSN rozhodla, že zemi poskytne finanční pomoc ve výši šest milionů dolarů (132 milionů korun), aby Korejcům pomohla vypořádat se s nedostatkem obilí, kukuřice, rýže, brambor a dalších surovin. Minulý měsíc Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) odhadla, že zbylá úroda tvoří tak třetinu toho, co by bylo potřeba.

„Většina populace je závislá na zemědělství. Pokud budou sucha pokračovat, země se brzy ocitne ve velkých problémech. Je důležité, aby byla farmářům a zemědělcům poskytnuta včasná pomoc, jinak se situace bude dále zhoršovat,“ oznámila zpráva FAO a zároveň uvedla, že jejich cílem je předejít tragédii z poloviny 90. let, kdy hladomor v Koreji zabil více než milion lidí.

„Sankce Koreu ekonomicky zničí“

Kim Čong-un a Donald Trump se navzájem častují výhrůžkami a korejský vůdce se plně soustředí na pokračování jaderného programu, do kterého investuje všechny státní peníze. A problémy běžných občanů jdou stranou.

„Všichni dobře vědí, že jakmile Kim odpálí další raketu, zemi postihnou sankce. Tohle Koreu ekonomicky zničí. Zpočátku byli rádi, že se jejich vůdce nebojí západní velmoci, ale poslední dobou ztratil veškerý respekt lidí. Protiamerické nálady utichly, lidé si jsou vědomi, že peníze, které by jim mohly pomoct, cpe vláda do zbrojního průmyslu,“ sdělil tisku anonymní zdroj.

Zobrazit celou diskusi