Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svět je v největší krizi od 2. světové války. OSN: 20 milionů lidí hladoví

Autor: mah, ČTK - 
11. března 2017
11:31

Svět čelí největší humanitární krizi od roku 1945. Oznámili to představitelé OSN po pátečním jednání Rady bezpečnosti. Podle šéfa Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Stephena O'Briena čelí hladu 20 milionů lidí v Jemenu, Somálsku, Jižním Súdánu a Nigérii. Na zabránění katastrofě OSN potřebuje 4,4 miliardy dolarů (111 miliard Kč). K dispozici je zatím jenom zlomek.

„Ocitáme se v kritickém bodě dějin. Už nyní, na začátku roku, čelíme největší humanitární krizi od vzniku OSN. Přes 20 milionů lidí trpí hladem. Bez koordinovaného úsilí zemřou hlady a mnohem víc dalších zemře na nemoci,“ varoval O'Brien.

O krizi v těchto zemích hovořil v únoru také generální tajemník OSN António Guterres. Řekl tehdy, že OSN se navzdory velkorysým slibům dárcovských zemí zatím podařilo získat jenom 90 milionů dolarů.

Podle zjištění OSN v Jemenu umírá na nemoci, jimž by se dalo předejít, jedno dítě každých deset minut. Svět obletěly snímky mimořádně podvyživených dětí.

V Jižním Súdánu potřebuje potravinovou pomoc 40 procent neboli pět milionů z tamních obyvatel. Až 100 000 osobám tam hrozí hladomor.

Vůbec za nejhorší krizi na africkém kontinentě OSN považuje situaci na severovýchodě Nigérie. Rozsah tamních problémů se ukazuje spolu s tím, jak z oblasti ustupuje radikální skupina Boko Haram. Dosud se vědělo, že tito islamisté pozabíjeli na 15 000 osob a přinutili dva miliony lidí odejít z domovů. Teď se ukazuje, že tisíce lidé v této části Nigérie zápasí s hladomorem a potřebují naléhavou pomoc. V oblasti Čadského jezera podle odhadů nemá dost jídla přes sedm milionů osob.

Ze Somálska začínají přicházet informace o obětech hladomoru. V jedné oblasti na něj zemřelo za 48 hodin 100 lidí. Somálsko zápasilo s hladomorem i před šesti lety; tehdy tam zemřelo téměř 260 000 osob. Nynější situaci v této východoafrické zemi komplikuje velké sucho, které ničí stáda a úrodu. Potravinovou pomoc tam potřebuje více než šest milionů lidí.

Jaká je situace na severu Nigérie se můžete podívat i ve videu:

jarecka69 ( 11. března 2017 22:39 )

Neni se cemu divit kdyz tam zenske rodi jak jablon, kazdy rok od 10let do 40let a potom jenom beci,ze nemaji co do huby. Maji misto sexu radeji si neco vypestovat, anebo cokoli misto s.kacky. Jenomze oni slovo prace neznaji a slavny humanitarni organizace nez aby je neco naucili, tak jenom lituji a zivy!

agfor ( 11. března 2017 15:39 )

Zapomněl jste na Somálsko, ale tam se starají o přísun peněz piráti.

fotrpjotr ( 11. března 2017 14:08 )

Kdo to všechno způsobil?

agfor ( 11. března 2017 12:50 )

A jsou v těch milionech započítaní i čeští důchodci s minimálními důchody a pracující, co dřou na otrokáře za minimální platy ?

kapturek ( 11. března 2017 12:43 )

 a proc se v tom Jemenu , NIgerii a ve vsech prd.elich mnozi kdyz vi ze nemaji co zrat ani moznost si na to zradlo vydelat ? furt se jim tam jen posila penize a oni si zvykaji na to ze netreba delat a pomoc prijde, ani hovno bych jim neposlal

Zobrazit celou diskusi