Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Máme se bát války? Čína to prý nedovolí, Rusko zatím hraje na obě strany

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
10. srpna 2017
19:05

Napětí mezi KLDR a USA v posledních dnech vzrostlo. Pchjongjang na ostrou rétoriku amerického prezidenta odpověděl konstatováním, že zvažuje možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Trump hrozí Severní Koreji válkou, situaci by měly uklidnit zpřísněné sankce.

Sankce mají být zárukou toho, že Severní Korea zastaví svůj jaderný program a upustí od výhrůžek atomovým útokem. Opatření byla zpřísněna v souvislosti se zvyšující se frekvencí testů balistických střel v KLDR. OSN a hlavně pak Spojené státy spoléhají na Rusko a Čínu, že zajistí dodržování daných ustanovení.

I když Rusko společně s dalšími státy schválilo zpřísnění sankcí, v nedávných měsících také upevnilo své vztahy s KLDR. Jedná se právě o zakázaném dovozu ropy do KLDR. Moskva a Pchjongjang rovněž uzavřely smlouvu umožňující Korejcům pracovat na území Ruska.

Sankce si kladou za cíl naopak počet Korejců pracujících v zahraničí snížit – Rada bezpečnosti OSN se domnívá, že korejská vláda zabavuje lidem pracujícím v zahraničí podstatnou část jejich platu a tím financuje jaderný program.

V této souvislosti řekl ministr zahraničních věcí Spojených států Rex Tillerson, že Rusko a Čína svým jednáním umožňují rozvoj jaderného programu KLDR. Realitou zůstává, že se Rusko obává dalšího kroku KLDR. Je nutné mít na vědomí, že Rusko a Čína sdílí se Severní Koreou hranice. Jakýkoliv vojenský zákrok proti KLDR by mohl ohrozit i jejich zemi, uvádí politolog James Brown.

Rusko, Čína a jejich vztah se Severní Koreou

Vztahy mezi Čínou a KLDR se naopak ochladily. K současné situaci se vyjádřil i český bezpečnostní analytik Jan Schneider. „Čína, ta nedovolí jaderný konflikt na svém předměstí,“ řekl. „Arzenál Severní Koreje představuje potenciální, nikoliv reálnou hrozbu. To jí ale nebraní ukazovat svaly: vypustili jen raketu, která se náhodou nezřítila,“ dodal Schneider.

Není divu, že Rusko a Čína navrhují zcela odlišné řešení: KLDR by měla zastavit jaderné zbrojení a USA by měly stáhnout hrozby otevřeného konfliktu. Ruská a čínská vláda předpokládá, že by tím obě strany získaly čas, aby se situace mohla vyřešit jinak než hrozící válkou.

Tristní je i to, že mezi USA a KLDR neexistuje přímá linka komunikace. Washington zprávy Pchjongjangu posílá prostřednictvím Číny, anebo Švédska. „Tato krize nejde řešit pomocí Twitteru a veřejných prohlášení,“ řekl Joseph Cirincione, předseda nadace Ploughshares Fund, která podporuje kontrolu šíření a užívání zbraní.

Zobrazit celou diskusi