Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Bude se z Budějovic létat do ciziny? Mezinárodní letiště je tu blíž realizaci

Autor: Matěj Hynek - 
15. srpna 2017
19:40

Jižní Čechy se znovu přiblížily snu o mezinárodním letišti. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) minulý týden zamítl rozklad proti svému rozhodnutí o obnově výběrového řízení, který podalo sdružení původních výherců soutěže. ÚOHS už na jaře rozhodl o tom, že kraj do soutěže musí vrátit i firmu Hochtief. Po posledním rozhodnutí může soutěž konečně začít nanovo. Jihočeši tak doufají, že brzy začnou práce na potřebné modernizaci.

„Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jednoznačně považuji za dobrou zprávu, protože dokončení zadávacího řízení už nestojí nic v cestě. Tedy v případě, že jej prohrávající strana nebude žalovat u soudu,“ řekla k tomu hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Hejtmanka zároveň věří, že stavět by se mohlo začít už na přelomu letošního roku. Areál bývalého vojenského letiště by tak měl již brzy získat nový terminál, technické zázemí i nové parkoviště pro cestující.

Práce už mohly být v běhu, ale projekt potkala řada komplikací. ÚOHS letos na jaře zastavil výběrové řízení po stížnosti společnosti Hochtief CZ, kterou předtím kraj vyřadil kvůli chybějící dokumentaci.

Podle úředníků ale kraj takto postupovat neměl. Řízení chtěl vrátit na úplný začátek, aby Hochtief mohl své dokumenty doplnit. To se ale nelíbilo sdružení společností Geosan Group a Habau CZ, které po vyloučení Hochtiefu měly soutěž vyhrát. V polovině minulého týdne ale ÚOHS jejich rozklad zamítl. Soutěž na stavbu letiště tak může proběhnout znovu. 

Jediný, kdo může brzkému zahájení stavby zamezit, je ale stále sdružení, které vyhrálo první soutěž. „V současné době se rozhodujeme ohledně dalšího postupu,“ uvedla k rozhodnutí úřadu Vlasta Konšelová z Geosan Group.

Mluvčí společnosti Hochtief CZ Milan Talián upozornil, že ani podle nich zatím není rozhodnuto. Výběrové řízení totiž musí proběhnout celé od začátku a jeho společnost zatím čeká na výzvu k doplnění dokumentace.

Do nového výběrového řízení Hochtief podle Taliána vstoupí s optimismem. „Věříme, že zásadní problémy již vyřešeny byly a že naše společnost bude vybrána jako vítězná,“ dodal tiskový mluvčí.

Za modernizací letiště jsou roky komplikací

Velkolepé plány měli krajští zastupitelé s letištěm už před více než pěti lety. Přes plány ale nakonec udělala čáru Evropská unie, která v roce 2012 odmítla poskytnout dotaci ve výši 400 milionů korun.

Jen dva roky nato pro změnu letiště balancovalo na hraně krachu. Od toho ho v roce 2014 dělily jen chvíle, protože nedostalo peníze od Českých Budějovic. Do věci se tehdy musel vložit kraj, který společnosti poslal mimořádnou dotaci.

I tehdy se ale mluvilo o možné rekonstrukci, která by letiště otevřela charterovým letům. Ta už měla být mnohem menší. Se vším všudy se měla vejít do 400 milionů, které kraj musel vytáhnout z vlastních kapes. Nevyšel mu totiž plán na nalezení soukromého investora.

Rekonstrukce začala získávat konkrétní podobu v polovině roku 2014, když na provedení modernizace vybralo projektanta, který přišel i s původním harmonogramem. Ten původně počítal s tím, že práce budou hotové už letos.

Ze začátku vše běželo podle plánu. Na letišti proběhla oprava budov, které kraj zdědil po armádě. V roce 2015 začaly práce na přistávací dráze a modernizaci navigace, která je pro provoz větších letadel nezbytná. Tehdy se zdálo, že hotovo by mělo být už v letošním roce.

Následovat měla výstavba terminálu a dalšího zázemí na letišti. Právě na ni kraj vypsal výběrové řízení, které na jaře vrátil na začátek ÚOHS. I to se ale snad nyní podařilo vyřešit a Jihočeši by se tak svého mezinárodního letiště mohli dočkat už za dva roky. 

VIDEO: Co všechno by mělo vyrůst na budějovickém letišti:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi