Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Páskou oblepené okno šokovalo cestující Travel Service. V letadle chtěli jinam

Autor: Zuzana Zelenková, simao - 
16. srpna 2017
11:00

Manželé Petr a Klára si vyjeli na začátku července na dovolenou do Mallorcu. Při letu zpět do Česka je ale čekalo nemilé překvapení. Seděli vedle okénka, které bylo „zaflikované“ lepenkou, což dvojici vystrašilo. Na letu společnosti Travel Service chtěli jiná místa, ale marně. Podle leteckého mechanika se podobné pásky používají v letectví běžně. Existují hned tři druhy a není se prý čeho bát.

Letadlo Kláry a Petra mělo zpoždění. Když už se konečně dostali na palubu, hodně se divili. „Po docela dlouhém zpoždění jsme se dostali do letadla. První si sednul syn a potom já s manželem. Když jsem si všimla okýnka, hned jsem se šla zeptat letušky, jestli nás může přesadit,“ popsala pro Blesk.cz Klára.

Palubní personál ale podle cestujících nebyl příliš vstřícný. „Letuška mi řekla jen to, že se musí zeptat vedoucí. Potom se vrátila s tím, že nás nemají kam přesadit. Když jsme se ptali, co to vůbec má být, tak řekli, že nic závažného a to bylo všechno,“ dodala Klára, která se prý alespoň vyměnila se synem.

Expert: Je to běžné

Letecký expert tlumí paniku. „Jestliže to byla hliníková páska, tak jde o pásku schválenou leteckou federací. Nejde o pásku koupenou v supermarketu. Tam je určený výrobce, pevnost, lepivost a podobně. Když například odpadnou panely, tak se to tím může připevnit,“ uvedl pro Blesk.cz letecký mechanik Jan Čech.

Pásky jsou podle experta tří druhů. Hliníková se používá i na vnějším trupu. Například u airbusu je podle Čecha přechodové místo vyplněné silikonem, pohybem letadla silikon zvětří, začne vypadávat a tak se to přelepí páskou do doby, než jde letadlo na servis. „Není to, že by páska měla něco držet, jen jde o to, aby ta guma nevypadávala a aby kvůli takové drobnosti nemuselo letadlo stát,“ popsal Čech.

Dále se v letadle používá ještě černá páska, tou se lepí koberce, aby letušky nezakopávaly. A poslední má v sobě obsaženou laminátovou tkaninu. Jsou to velmi pevné nitě a slouží na různé opravy vnitřního prostředí, takzvaného „tapicírunku“. Při revizi se vše vyhodí a nahradí původním.  

Travel Service: Fotka není důkaz

I podle dalšího člověka, který se pohybuje v leteckém byznysu a nepřál si být jmenován, se pásky používají běžně. „Nejde o nic závadného. Navíc plast na okénku je jen na ozdobu, bez něho by vypadalo podstatně hůř. Pásky se používají běžně a nemá to žádný vliv na funkčnost letadla,“ uvedl. 

A co na to Travel Service? Přepravce už před měsícem od redakce Blesk.cz obdržel fotografie, číslo letu i čas odletu (datum 9. 7.; čas 21:20; číslo letu QS 1166 pozn. red.), po opakovaných urgencích přišla ale jen jediná odpověď. „Z uvedené fotografie není zřejmé, odkud pochází,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí společnosti Vlaďka Dufková.

Anketa
Jste jako zákazníci spokojeni se službami letecké společnosti Travel Service?
počet hlasujících: 1137

Lepenka u zahraničních aerolinek

Že použití letecké pásky není úplně neobvyklé, ukazují případy ze zahraničí. Jeden takový zachytil uživatel Adam Wood. Vždy se bojím, když easyJet slepuje páskou letadlo dohromady, napsal ke snímku na Twitteru. Snímek muže, který s šedou páskou opravoval motor, se brzy objevil i na zahraničních webech.

Máte špatné zkušenosti z letu na dovolenou? Setkali jste se s nekvalitní obsluhou nebo dalšími problémy? Měli jste dlouhé zpoždění? Napište nám na e-mail tip@blesk.cz.

pandrhola ( 20. srpna 2017 16:09 )

možná to nebude souviset, protože po 24 letech si nepamatuji, jaká letecká společnost to byla, ale pamatuji si přesně letadlo TU-154. V roce 1994jsem letěl poprvé do Řecka, letiště Tessaloniky.bohužel chytil jsem místo na křídle, když bylo Tu-154 ve vzduchu, vzpoměl jsem si na ,,četníka ze Saint Tropez"jak klepal na schůdkách do letadla. Viděl jsem jak se otvíraly škvíry v snýtovaných křídlech, no hrůza, mezery asi 1-1,5cm,no, nebyl to dobrýpocit. Od té doby jsem letěl ještě 22x a nikdo mi nevěří, nikdy jsem nezažil zpoždění letu, nebo cokoliv jiného, naopak, 2x při příznivém větru jsme doletěli na Rhodos o 30 min. dříve. To, co tady čtu, věřím že se to děje, ale já měl kliku, že mne to nepotkalo.Už se opět těším do Řecka, letu zdar....

renataren ( 16. srpna 2017 23:04 )

Žádný letadlo nespadlo, tak co tady řešíte , odborníku???

renataren ( 16. srpna 2017 23:02 )

Paní poněkud blbá... Asi si myslela, že má okénko zalepené páskou, aby nevypadlo, ne? Tak chtěla přesadit... Dobrý vtip! Kdyby byl ten problém skutečně tak vážný, tak vysoko ve vzduchu přetlakem v letadle by se udělala díra a letadlo by šlo k zemi... Takže nějaké přesazení by nepomohlo... Určitě by si nějaká letecká společnost lajzla řešit vážnější problémy páskou... Více myslet!!!

brezovakroman ( 16. srpna 2017 22:06 )

Ten názor leteckého experta nemá chybu , je vidět jaké blbce v této republice máme.

krtek. ( 16. srpna 2017 17:44 )

pozoruhodna je spis odpoved od trable service , nevi z jakeho letadla fotografie pochazi, to muze znamenat take ze takhle maji opravena vsechna letadla

Zobrazit celou diskusi