Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Druhé velké letiště v okolí Prahy: Na rozšíření Vodochod už kývlo ministerstvo

Autor: mah, ČTK - 
14. srpna 2017
17:45

Vedle Letiště Václava Havla by u Prahy mohl vzniknout další velký vzdušný přístav. Letiště ve Vodochodech, po kterém pošilhávají především nízkonákladové aerolinky, totiž dostalo od ministerstva životního prostředí posudek vlivu na životní prostředí. A investiční skupina Penta se tak přiblížila jeho možnému rozšíření, které by podle mluvčího Iva Mravinace mohlo být hotové ideálně za sedm let. Posudek letiště získalo i přes odmítavý postoj okolních obcí.

Některé okolní obce s rozšířením letiště nesouhlasí a dlouhodobě proti němu bojují. Obávají se například nadměrného hluku a dopadu na podzemní vody.

„Jsme stále v první polovině nekonečného maratonu, protože máme veledůležitou EIA, ale před sebou územní řízení a stavební povolení,“ uvedl Mravinac.

Ministerstvo v pondělí vydalo ověřovací stanovisko, kterým potvrdilo původní pozitivní stanovisko EIA k záměru z roku 2013. „Ověřovací stanovisko je jedním z nezbytných podkladů pro oznamovatele, aby mohl zahájit povolovací řízení,“ řekla za ministerstvo Dominika Pospíšilová.

Ministerstvo v květnu zastavilo u posudku přezkumné řízení a byla potvrzena platnost stanoviska z roku 2013, ale ještě ověřovalo, jestli splňuje požadavky novely zákona z roku 2015, což dnes potvrdilo. Ověření mělo být podle původních informací hotové do letošních prázdnin.

„Stanovisko EIA z roku 2013 je tak platné a spolu s aktuálně vydaným ověřením použitelné jako jeden z nezbytných podkladů pro povolovací řízení, ve kterých se teprve bude fakticky rozhodovat o povolení záměru, jako je například územní řízení, stavební řízení a další,“ doplnila Pospíšilová.

Kladný posudek z roku 2013 obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ho ministerstvo prověřovalo a v roce 2014 zrušilo. Splnění podmínek je zapracované v podkladech pro územní řízení.

VIDEO: Podívejte se, jak by v budoucnu mělo letiště Vodochody vypadat:

Zobrazit celou diskusi