Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Otec se synem oslepovali z legrace laserem piloty. Hrozí jim pokuta až 15 milionů

Autor: Mii - 
11. srpna 2017
19:50

Pokuta až 540 tisíc liber (15,6 milionu Kč) hrozí Britovi a jeho synovi za legraci, kterou si udělali na dovolené ve španělském přístavním městě Malaga. V noci ze svého balkonu svítili laserovými ukazovátky a oslepovali tak piloty letadel nedalekého letiště. Případ vyšetřuje policie.

41letého muže a jeho 15letého syna identifikoval jako podezřelé policista, který náhodou pobýval ve stejném hotelu jako oni. Když viděl, že z jejich pokoje míří dva zelené paprsky, napadlo jej, že mají souvislost s nedávnými stížnostmi z letiště.

Několik pilotů si totiž v úterý stěžovalo, že je oslepuje neznámý paprsek a komplikuje jim tak let. Jednalo se o piloty standardních komerčních letadel vezoucích turisty. Oficiální stížnost podali tři, ale podle policie jich bylo nejspíš více.

Policie na podnět policisty z hotelu vykonala prohlídku pokoje dvou Britů a laserová ukazovátka opravdu našla. Páru tak nyní hrozí výjimečná pokuta až 540 tisíc liber (15,6 milionu Kč) za ohrožení veřejné bezpečnosti. „Národní policie identifikovala dva lidi v hotelu v Torremolinos jako autory útoku na piloty letiště Malaga,“ potvrdila tisková mluvčí španělské národní policie. „Nyní se rozhodne o výši pokuty,“ pokračovala.

„Upozornil na ně policista, který nebyl ve službě. Nacházel se ve stejném hotelu jako oni. V cca 11 večer viděl, jak zelenými laserovými ukazovátky svítí na letadla. Řada pilotů si v tu chvíli kontrolní věži stěžovala, že je oslepuje nějaký paprsek. Policista tak zavolal posily a společně v pokoji zajistili dvě laserová ukazovátka,“ ukončila vysvětlování.

K zatčení mužů nakonec nedošlo, policie je nechala dokončit zbytek dovolené. Pokutu však zaplatit budou muset.

Už slabý laser je nebezpečný

Podle odborníků může mít svícení laserovými ukazovátky do očí devastující účinky. K poškození zraku stačí u některých ukazovátek jen deset sekund. V nejvážnějších případech laser poškodí sítnici, protože paprsky na ní vytvoří otok nebo jizvu a člověk částečně ztratí vidění. Prostorová orientace sice člověku zůstane, ale přijde o vidění na blízko, ostrost a schopnost rozlišovat jemné tvary a předměty.

V současnosti se lasery dělí do pěti bezpečnostních tříd, kdy první je více méně nezávadná a pátá nejnebezpečnější. Už lasery čtvrté třídy můžou způsobit popáleniny kůže a lasery druhé třídy určité poškození očí. Běžně dostupné lasery bývají třetí třídy.

Výrobci tvrdí, že před lasery druhé třídy ochrání oko mrkací reflex, ale podle lékařů není těžké tento reflex potlačit.

Video  Řidiče na dálnici oslepil laser.  - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi