Není to poprvé, co se o takovém plánu mluví. Zřízení přímé letecké linky v Japonsku nedávno propagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Primárně napínáme síly k tomu, aby spojení vzniklo. Vše je ale věcí jednání. Představa je taková, že by spoje měly létat buď do Tokia, nebo Ósaky,“ řekl Wolf.

Od nové linky si město slibuje zvýšení podílu turistů z Japonska. Do Prahy přicestovalo loni necelých 80 tisíc Japonců. O kolik by se návštěvnost po zavedení přímé linky zvedla, nelze podle magistrátu přesně říci. Podle Wolfa však takový spoj zvedá návštěvnost z dané země o jednu třetinu. Kromě návštěvnosti památek by spoj pomohl také kultuře.

Podívejte se, jak přistává letadlo na letišti v Praze:

„O Japoncích je známo, že do Prahy nejezdí pouze dívat se na památky, ale aktivně za kulturou, například na koncerty, a populární je mezi nimi i malíř Alfons Mucha, což dokázala letošní výstava Slovanské epopeje v Tokiu,“ popisuje Wolf.

Nejasný je zatím termín, kdy by mohli turisté mezi Prahou a Japonskem létat. „Obvykle jednání trvají asi dva roky, proto bychom byli rádi, kdyby do roku 2020 existovala alespoň jedna přímá linka,“ myslí si Wolf.

Počet turistů v Praze v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostl o 11 procent na téměř 2,076 milionu lidí. Většinu z nich tvořili cizinci, kterých do hlavního města zavítalo 1,797 milionu. Zvýšil se také počet nocí, které turisté v ubytovacích zařízeních v metropoli strávili, a to o 12,3 procenta na 4,869 milionu.