Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Premiér Sobotka půjde k soudu kvůli kauze OKD. Co mu hrozí?

Autor: ČTK - 
19. července 2017
13:15

Soud, který projednává trestní kauzu spojenou s privatizací těžební společnosti OKD, předvolal i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Trestu se bát ale nemusí, bude na lavici svědků a vypovídat má přijít 1. září. Sobotka, který v době prodeje státního podílu OKD zastával post ministra financí, bývá kvůli údajně nevýhodnému rozhodnutí terčem kritiky. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu.

Prodej akcií schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy.

Expert: Posudek ocenil OKD špatně

V aktuální trestní kauze čelí obžalobě znalec, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu, a dále dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku, kteří měli privatizaci na starosti. Vinu popírají mimo jiné i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného státního podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 2 Iva Fialová oznámila své rozhodnutí předvolat premiéra poté, co ve středu vyslechla znalce z oboru oceňování podniků, který v kauze vyhotovil revizní posudek. Expert uvedl, že posudek k ceně státního podílu v OKD byl nekvalitní a vznikl za použití nesprávného postupu.

Soudkyně nejprve chtěla premiéra a některé další svědky vyslechnout už 25. srpna, státní zástupce Tomáš Černý ji ale obratem požádal o změnu termínu kvůli kolizi s jiným jednáním.

Premiér Bohuslav Sobotka začal s posledním bilancováním svého kabinetu. Podívejte se na vystoupení společně s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL):

ttom ( 19. července 2017 15:04 )

Však už se dost nacestoval za státní peníze. Však už dost nasliboval lidem a zejména důchodcům a mladým rodinám, co ČSSD udělá jen to dobré a skutek utek. Však už dost se mu zvětšilo finanční konto a zároveň majetek, v době státní politické funkce. On bude něco vyčítat Babišovi? Je trapnej. A tolik lidí mu tenkrát věřilo. Do šatlavy s ním a konečně se snad přestane starat o Babiše.

1917 ( 19. července 2017 13:57 )

Tomu zmetkovi se stejně nic nestane a komu se vlastně po plyšáku něco stalo, kromě obyčejných lidí, kteří třeba jeli načerno tramvají. A pokud někomu něco hrozilo tak to vyřešil kápo Klaus amnestií a bylo vymalováno. Je to děs a proto se zamyslete před volbami a opět volte ODS,KDU,TOP 09 nebo ČSSD a potom nadávejte u píva!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa