Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Ostudné selhání, pomáhá tunelářům.“ Komunisté se opět opřeli do Sobotky za OKD

Autor: ČTK - 
19. ledna 2017
11:14

Poslanci ve čtvrtek pokračovali v debatě o privatizaci těžební firmy OKD. Opět zazněla kritika na adresu premiéra Bohuslava Sobotky a některé poslance rozladila jeho nepřítomnost. Sobotka sice byl v úvodu dnešního jednání přítomen a odpovídal na jednu z interpelací, ale poté se z jednání omluvil, protože se účastní jednání vládního výboru pro jadernou energetiku.

Příkrých slov se nepřítomnému Sobotkovi dostalo od komunisty Miroslava Grebeníčka. Podle něj Sobotka ostudně selhává, obhajuje neobhajitelné a fakticky napomáhá těm, kdo tunelovali OKD. Severní Morava bude podle jeho slov ještě dlouho platit za slepotu, zbabělost a alibismus takových lidí, jako je současný předseda vlády.

Sobotky se zastal předseda klubu ČSSD Roman Sklenák, když řekl, že Sobotka podal informace za vládu už na začátku projednávání tohoto bodu loni v červnu a přítomen byl i při dalším projednávání minulý týden. „Nejde o to, aby tady pan premiér seděl. Vy ho chcete někteří urážet, tak jak to dělal tady pan kolega Grebeníček,“ prohlásil. „Tak si řekněme, jestli chceme vést tu diskuzi a chceme přijmout usnesení, anebo jestli chceme urážet premiéra,“ dodal.

Nepřítomnost premiéra a ministrů vadila i předsedovi klubu KSČM Pavlu Kováčikovi, který poznamenal, že ti, kteří mají být za vládu ve Sněmovně přítomni, se místo toho omluví a ořou na jiném poli, než na kterém mají orat. „Jménem poslaneckého klubu vyslovuji hlasitou nespokojenost poslaneckého klubu KSČM s tím, jakým způsobem ministři této vlády včetně předsedy této vlády s Poslaneckou sněmovnou zacházejí,“ prohlásil.

Karel Fiedler (nezařazený) v narážce na to, že byl přítomen pouze ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), řekl, že je přítomen pouze „ministr pro přítomnost“. Poslanec Úsvitu Martin Lank neúspěšně navrhoval, aby Sněmovna tento bod přerušila do středy 1. února.

Poslanec Úsvitu Jiří Štětina opět navrhoval zřízení vyšetřovací komise k privatizaci OKD. Pavel Plzák (ANO) navrhoval, aby poslanci mluvili o Zdeňku Bakalovi, který OKD řadu let vlastnil, jako o gaunerovi. Ujišťoval poslance, že se jim za to nemůže nic stát. Gaunerem nazval v minulosti Bakalu nynější ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), Bakala ho zažaloval, ale u soudu neuspěl.

 

 

ivoadler ( 19. ledna 2017 14:41 )

Vladimír Iljič Lenin po Velké říjnové socialistické revoluci prohlásil: do vládní strany se snaží vetřít kariéristé a prospěcháři všeho druhu, kteří zasluhují jediné - aby byli postříleni. Jsem rád, že jsi se s Leninem tak ztotožnil. A víš co? Střílej.

agfor ( 19. ledna 2017 14:34 )

To není selhání, to je systém státních zlodějen.

krasus ( 19. ledna 2017 13:43 )

Hmmm.....taky nějaký pan křišťálově čistý.

krasus ( 19. ledna 2017 13:40 )

Dobrá analýza. I potomci těchto slavných dosti ze všeho těží a těžili. Je nutné podotknout, kdo jim to umožnil a naplnil si konto. Především ODS.

krupan10 ( 19. ledna 2017 13:29 )

Sralbotka dostal tehdy tučné výpalné, je to jisté

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa