Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Bělobrádek o tvorbě písní i své nemoci. A co plánuje na Vánoce „blond gang“?

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. prosince 2016
06:20

Hudební skupina The Tap Tap má za sebou další mikulášský koncert a s ním i křest nového CD nazvaného Noha na kolejích. I na něm zafungovalo v poslední době stabilní spojení s Pavlem Bělobrádkem. Do lidoveckého vicepremiéra by přitom málokdo řekl, že je ve volném čase nejen trojnásobným otcem, ale také skladatelem. Texty píše prý buď spontánně, nebo když se nudí na nějakém jednání. Blesk.cz také prozradil, jaké je jeho nejoblíbenější vánoční cukroví a jak reagovaly jeho děti, když doma po dlouhé době vytáhl kytaru.

Vicepremiér složil v minulosti text k písni Smutná optimistka a společně s Xindlem X vytvořili i další song. Kdo neskáče, není Čech se, jak už název napovídá, váže pro změnu ke sportovnímu prostředí. Spojení Pavel Bělobrádek a skupina studentů či absolventů Jedličkova ústavu je dnes už téměř klasika. Lidovecký vicepremiér si loni s kapelou dokonce jednu ze svých písní zahrál. Letos ale jen křtil. Proč?

„Letos jsem tady vůbec neměl být, měl jsem být na služební cestě v Izraeli. Ale z té sešlo, tak jsem mohl přijít, ale alespoň jsem nebyl nucen hrát,“ vysvětloval pro Blesk.cz napůl žertem Bělobrádek.

„Jako předskokan začal Xindl X. Zazněla také písnička, kterou jsem podnítil a Xindl ji dotáhl, jmenuje se Kdo neskáče, není Čech. To bylo docela fajn a po přímém přenosu zazněla i Smutná optimistka. Třeba se ještě nějaké ujmou do budoucnosti,“ dodal vicepremiér a připomněl, že s The Tap Tap začal spolupracovat vlastně náhodou

Video  Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem o hraní na kytaru i nemoci. (Mikulášská s The Tap Tap 2015)  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Spolupráce s The Tap Tap vznikla vlastně náhodou na Jiráskově Hronově. Oni mě tam viděli a dělali si ze mě legraci. Jsem si koupil tričko Tap Tap a sednul jsem si do první řady. Láďa Angelovič je takový šprýmař, tak říkal 'kupte si trička, má ho tady pan vicepremiér, tak můžete doma říkat, že chodíte oblékaní jako vicepremiér',“ popsal. 

„Snažil jsem se jim pomoct a s drzostí sobě vlastní jsem jim nabídl nějaké texty. To, co jsem primárně psal pro '6 na chodníku', což je náchodské šansonové seskupení, a které se neujaly. Jeden se jim líbil,“ zavzpomínal šéf nejmenší vládní strany.

Černý humor kapely je mi blízký, i kvůli nemoci

Kapela The Tap Tap už existuje 16 let a zatímco dříve hrála převzaté písničky, v současnosti už žije z vlastních textů i hudby. Poslední album vzniklo kromě spolupráce s Xindlem X (vlastním jménem Ondřej Ládek) také za přispění Wabiho Daňka, frontamana Tří Sester Lou Fanánka Hagena, Kamila Střihavky nebo lídra Monkey Business Matěje Rupperta. 

„Specifikum je samozřejmě v tom, že u '6 na chodníku' znám zpěvačku dlouhá léta a snažím se jí psát na tělo. Zatímco tady to bylo jiné. U Kdo neskáče, není Čech mě napadlo, co si o tom sloganu mají myslet vozíčkáři. Ti skákat nemohou... V tom je celý fór té písničky,“ popsal vicepremiér text, který zapadá do nadsázky a černého humoru, kterým se The Tap Tap vyznačují.

„Není jen zajímavé, co a proč to dělají, ale také jakým způsobem. Odbourávají tím určitá klišé. Řada lidí by je vůbec nechtěla vidět nebo s nimi mluvit, je jim to třeba hloupé, aby se jich nedotkli. To je ale přesně, co ti lidé nechtějí. Dělají obrovskou osvětu a ten humor k tomu zkrátka patří. Že život má smysl, i když máte nějaký problém a že je potřeba z toho nedělat katastrofu,“ zdůraznil Bělobrádek a přiznal, že černý humor alá The Tap Tap je mu velmi blízký a kapela mu často mluví z duše.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek hodil na chvilku politické povinnosti za hlavu a zahrál si s kapelou handicapovaných The Tap Tap. (Mikulášská s The Tap Tap 2015) Vicepremiér Pavel Bělobrádek hodil na chvilku politické povinnosti za hlavu a zahrál si s kapelou handicapovaných The Tap Tap. (Mikulášská s The Tap Tap 2015) | Blesk / David Malík

On sám totiž musí žít s nevyléčitelnou roztroušenou sklerózou. Tedy nemocí postihující nervovou soustavu. V důsledku ní dříve vášnivý kytarista dnes na svůj oblíbený hudební nástroj sotva sáhne. „Mně už ta kytara moc nejde,“ přiznal.

Největším nepřítelem jeho chromnoucích rukou jsou prý už několik let i knoflíčky u košile. „Psychická pohoda a mezilidské vztahy jsou někdy důležitější, než jestli vám zrovna fungují všechny ruce a nohy,“ dodává novopečený otec. Bělobrádkovi se 24. listopadu narodila dcera Maruška.

Dovolenou si ale ani kvůli narození potomka vicepremiér nebral. Doma museli zaskočit prarodiče. Kde tedy ministr pro vědu a výzkum bere čas na textařinu? „Je to spontánní nebo když se nudím. Když je třeba nějaké jednání, které nikam nevede, nesmím teda předsedat, tak když se to točí v kruhu, tak mě občas něco napadne a pak to rozvinu. Je toho samozřejmě málo,“ poznamenal s humorem.

Mikulášská s The Tap Tap 2016. Vicepremiér Pavel Bělobrádek, tentokrát bez kytary, pokřtil nové CD kapely. Mikulášská s The Tap Tap 2016. Vicepremiér Pavel Bělobrádek, tentokrát bez kytary, pokřtil nové CD kapely. | Archiv Pavla Bělobrádka

Vytáhl jsem kytaru a děti měly bžundu. Na Vánoce to možná zopakuji

Šéfa lidovců problémy s hraním na oblíbený nástroj viditelně mrzí, i to se ale snaží brát s humorem. „Opravdu už mi to moc nejde, nemám ani čas, musel bych trénovat pravidelně, než by mi ztvrdly prsty. Hraju spíš na nervy manželce, že nejsem moc doma,“ žertuje. „Onehdá jsem ale hrál dětem a ty z toho měly hroznou bžundu, tak uvidíme, třeba kytaru vytáhnu na Vánoce a zahrajeme si nějaké koledy,“ nevyloučil.

Jedním z dárků pod stromečkem bude u Bělobrádků bezesporu v tu dobu měsíční Maruška. „Bude to prima, budeme mít pod stromeček i to miminko, tak to bude o to hezčí. Pokračovat se pak bude tradičně. Já sám jsem pod stromeček narozen, jsem božíhodovej, takže 24. slavíme doma Vánoce s rodinou, 25. se sejdeme u našich, kde slavím narozeniny. To bude největší legrace, přijede i brácha s rodinou, takže tam už bude sedmičlenný blond gang. 26. pojedeme ke tchyni a tchánovi,“ popsal Vánoce „blond gangu“.

S pečením ale vicepremiér nepomáhá a má pro to svoji výmluvu. „Ne, to ne, já navíc manželku odrazuji od pečení. Já mám totiž z cukroví nejraději čokoládu. Ale ona si asi nedá říct a něco upeče, pak také něco upečou babičky,“ uzavřel trojnásobný otec.

joudajoudovy ( 12. prosince 2016 06:59 )

cernop-r-d-e-l-ni bile brade brnky brnky nepomuze nahrabat volebni hlasy. vsichni vedi, kdo je v ceske politice zradcem a kolotocarskym obetlikem. dalsi nevolitelna politicky strana....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa