Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předák Bruselu Juncker prozradil, jaká neřest ho spojuje s Jourovou

Autor: David Budai - 
11. června 2017
05:20

Tým Evropské komise má celkem 28 členů, z každého státu jeden zástupce. Je mezi nimi i eurokomisařka Věra Jourová (ANO), kterou její šéf Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro Blesk.cz vychválil. Podle něj dokáže sbližovat lidi. Kromě boje za spravedlnost spojuje Junckera a Jourovou také neřest v podobě kouření. Podle dřívějších slov eurokomisařky se často ostatním vytratí ven a soukromě proberou pár zajímavostí i drbů.   

Máte jako jeden z nejvýše postavených politiků v EU volný čas? Jak odpočíváte po náročném pracovním dni?

Upřímně řečeno, tato práce mi moc času na odpočinek nenechává. Ale když už si nějakou volnou chvilku udělám, tak čtu. Čtu opravdu rád a není mi nic milejšího než dobrá báseň. Škoda, že neumím česky, abych si přečetl některé české básně v originále. Abych se lépe seznámil s vaší bohatou kulturou. Jsem velkým obdivovatelem díla Václava Havla, který byl velkým státníkem, velkým Evropanem a velkým spisovatelem.

Když se podíváte na tým komisařů, mají ti ze střední a východní Evropy něco společného?

Ano, jednu věc mají společnou: Odvádějí skvělou práci! Já ale nedělám rozdíl mezi českým nebo řeckým komisařem. Pro mě jsou všichni evropští komisaři. Všichni pocházejí z rozdílného prostředí, mají různou státní příslušnost, nadání a odborné znalosti. Z těchto důvodů jsem si je vybral. Jak už jsem ale uvedl, jsou všichni komisaři evropskými.

Velmi rád spolupracuji s komisaři z vaší části Evropy. Jsou kompetentní, do našich diskusí přinášejí jiný, nový pohled a všichni jsou silnými zastánci EU. To znamená, že během diskusí sboru komisařů hovoří vždy nejprve v evropském zájmu. A to je něco, co bez ohledu na státní příslušnost očekávám od všech komisařů.

Ohodnoťte českou eurokomisařku Věru Jourovou. Je úspěšná?

Věře jsem svěřil jedno z nejtěžších a nejdůležitějších portfolií v Evropské komisi, protože jeho náplní je ochrana práv 500 milionů Evropanů jako občanů a spotřebitelů. A musím říci, že všechna moje očekávání plní. Věřino portfolio zahrnuje boj proti diskriminaci, prosazování rovnosti žen a mužů, ochranu dat, boj proti podvodům a jiné organizované trestné činnosti a nesmíme zapomenout na ochranu práv spotřebitelů. Na všech těchto frontách pomohly Věřiny odborné znalosti, dovednosti a schopnost sbližovat lidi dosáhnout skutečného pokroku.

Neříkám to na lehkou váhu, neboť portfolia pro oblast spravedlnosti si velmi cením a pečlivě je sleduji. Nastolení spravedlnosti, a zejména té sociální, bylo hlavním důvodem, proč jsem se dal na politiku. A je důvodem, proč jsem v politice dodnes.

Jak vypadá práce eurokomisařů? Jourová ji přiblížila v rozhovoru ve Studiu Blesk:

Video  „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem dělala,“ říká eurokomisařka Věra Jourová.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uveďte konkrétní příklady, za co jste ji pochválil…

Prvním příkladem je skutečnost, že za méně než rok budeme všichni moci těžit z výhod nových norem EU na ochranu osobních údajů. Budeme mít právo co nejrychleji se dozvědět, zda se vašich údajů nezmocnili hackeři či zda nebyla zpřístupněna. Pro občany bude rovněž snazší podat stížnost a získat odškodnění, pokud se domnívají, že došlo k porušení jejich práv. Společnosti budou mít větší právní jistotu a budou se muset řídit pouze jedním zákonem a jednat pouze s jedním orgánem dozoru namísto stávajících 28.

Také bych zmínil, že jsme dosáhli skutečného pokroku při zřizování Úřadu evropského veřejného žalobce, který napomůže v boji proti podvodům s finančními prostředky EU nebo v boji proti přeshraničním podvodům v oblasti DPH. V souvislosti s těmito podvody v současnosti daňoví poplatníci přicházejí na DPH o 50 miliard eur ročně.

Nový evropský veřejný žalobce bude podporován přibližně 20 zeměmi a já jsem velmi rád, že Česká republika je jednou z nich. Tento úřad napomůže zúčastněným zemím rychle jednat a chránit peníze daňových poplatníků.

To jsou jen některé z mnoha kroků vpřed, v nichž Věra hrála zásadní roli. Brání a ochraňuje naše práva a prosazuje naše hodnoty. Víc si nemohu přát.

Přečtěte si také další část rozhovoru Blesku s šéfem Evropské komise Junckerem

Jak Věra Jourová bydlí? Navštívili jsme její dům v Bruselu:

Video  Eurokomisařka Věra Jourová ukázala své bydlení v Bruselu  - Blesk TV/Jan Jedlička, David Budai
Video se připravuje ...

 

joudajoudovy ( 12. června 2017 07:21 )

patolizal juncker si mysli, ze nam hodi par fufnu, zneuzije jmeno naseho Karla IV., pochvali mladez i politiky a my se nechame zahrnout slimaky? o tom si dale muze nechat snit ve svem kanclu v bruselu.

snehulak ( 11. června 2017 09:18 )

Neřekl náhodou odnaučený kuřák? Na to vypadá spíš. Přesto bych je oba tipoval spíš na chlapečky. Ale to samožřejmě nikdo takový veřejně nepřizná.

barracuda.sro ( 11. června 2017 08:42 )

Hlavně oba spojuje to,že za to howno co dělají mají strááááášně moc peněz !!!!

Nezadat ( 11. června 2017 08:16 )

To ani nemusel,debilita.

kurna1 ( 11. června 2017 08:07 )

Takové má EU představitelé k poblití

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa