Návrh nyní schválila Rada EU a Evropský parlament – proces, při němž EU rozdělí na dotacích ze speciálního fondu 120 milionů eur tedy může odstartovat

Mohlo by vás také zajímat: Nekonečný spor Evropy s Googlem brzy skončí. Firma může dostat astronomickou pokutu, anebo to celé vyšumí

O dotace na vybudování infrastruktury budou žádat veřejné instituce v zastoupení měst, obcí nebo jejich skupin. EU slibuje, že celý proces bude minimálně byrokratický a dotace bude přerozdělovat pomocí voucherů. Ty poputují k příjemci, jež za něj nakoupí všechna potřebná zařízení pro vybudování bezdrátové infrastruktury a samotný dodavatel následně obdrží finance z fondu EU.

Dotace poslouží pouze na nákup potřebného vybavení, na provozovatelích potom zůstane připojení a další náklady spojené se samotným provozem. EU bude upřednostňovat místa, kde doposud Wi-Fi připojení chybí a kde se nachází tzv. centrum společenského dění. Primárně tak může jít o parky, knihovny, náměstí či veřejné budovy.

Tip: Evropský parlament dnes udělal další krok k jednotnému internetovému trhu

Veřejné Wi-Fi hrazené z fondu EU by měly být funkční v roce 2020, přičemž ještě letos budou spuštěny online přihlášky pro žádosti o dotace. V plánu je veřejné připojení přinést až do osmi tisíc měst a obcí.