Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za 290 milionů jen pusto a chátrání. Přijde ČR o peníze za vědecký park?

Autor: David Budai - 
4. března 2017
07:01

Opuštěné budovy, neudržované okolí a přerostlá tráva. To je momentální obrázek areálu technologického parku v Jihlavě, který na svůj rozvoj dostal přes 290 milionů korun. Park totiž po necelém roce fungování zkrachoval a v těchto dnech se řeší jeho rozprodej. Jeho původní provozovatel zároveň dluží miliardu korun. Není tak vyloučeno, že Česko o vložené evropské peníze přijde.

Měl to být jeden z nejmodernějších technologických parků ve střední Evropě. Stát na jeho vybudování udělil dotaci z EU ve výši 290 milionů korun. Krátce po otevření ale pak zkrachoval a teď se areál i s vybavením rozprodává. Navíc hrozí, že Česko o peníze přijde. Řeč je o technologickém parku v Hruškových Dvorech, což je část Jihlavy.

Blesk.cz se na místo vypravil a narazil jen na opuštěný a neudržovaný areál. Budovy jsou obehnané plotem, ale i z dálky je vidět, že na místě nikdo delší dobu nebyl. A nikdo se nestará ani o okolí areálu. „Trávu tady nikdo neposekal celý rok. Ten binec z trávníků se pak šíří i do okolí a k nám,“ řekl jeden ze zaměstnanců firmy, která sídlí v blízkosti technologického parku.

Velké plány rychle krachly

Slavnostní otevření vědeckotechnického areálu, kde měly sídlit špičkové technologické firmy a vědci tady měli zkoumat nové objevy, proběhlo v létě 2014. Už během necelého roku se ale začalo vše hroutit. Obecně prospěšná společnost ENERGOKLASTR CTT Vysočina, která park provozovala a získala na něj také dotaci, se v březnu 2015 dostala poprvé do insolvence, návrh byl ale později stažen. O půl roku později se ale vše opakovalo a společnost je nyní v konkurzu.

Blesk.cz se pokusil kontaktovat představitele technologického parku, ale neúspěšně. Písemně žádal o komentář k aktuální situaci i případnou prohlídku areálu, na zaslaný e-mail nicméně ani po telefonické urgenci nikdo nereagoval.

Video  Technologický park v Jihlavě zkrachoval. Přijde Česko o miliony?  - David Budai, David Vaníček
Video se připravuje ...

Insolvenční správce v těchto týdnech zahájil kroky k tomu, aby se začal prodávat areál parku, a to včetně vybavení a majetku, k němuž patří i bioplynová stanice ve Valašském Meziříčí. Jedním z věřitelů je i ministerstvo průmyslu a obchodu, které v roce 2011 dotaci poskytlo. Příjemce totiž nesplnil jednu ze základních podmínek – nedokázal udržet park „naživu“ ani předepsanou dobu, což je zpravidla 3 až 5 let. Stát tak nyní bude požadovat vrácení dotace.

„Projekt je poskytovatelem dotace šetřen, evidován jako nesrovnalost a sledován. Stále probíhá řízení o odnětí dotace,“ řekl Blesk.cz mluvčí resortu František Kotrba s tím, že společnost měla problémy i s placením daní. „Jsou vedeny kroky k odnětí a vymožení finančních prostředků vyplacených v rámci poskytnuté dotace,“ dodal.

Stát může o peníze definitivně přijít

Otázkou zůstává, zda se státu podaří bezmála přes 290 milionů korun získat zpátky. Stát totiž není jediným věřitelem, celkem jich je podle záznamu v insolvenčním rejstříku přes 30 a součet dluhů přesahuje 1 miliardu korun. Je tak velká pravděpodobnost, že ani úspěšný prodej veškerého majetku všechny dluhy nepokryje. Hodnota areálu je totiž mnohem nižší.

Vědeckotechnický park v Jihlavě dostal dotaci 290 milionů korun a během jednoho roku měl potíže. Vědeckotechnický park v Jihlavě dostal dotaci 290 milionů korun a během jednoho roku měl potíže. | CNC/David Budai

Dnes vše vypadá jako zmařená investice za miliony korun. Ministerstvo se ale brání, že to původně na problémy nevypadalo. „Skutečnost insolvence a konkurzu příjemce dotace se nedala jakýmkoli způsobem dopředu předjímat,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu Kotrba s tím, že hodnocení projektu i následná jeho realizace probíhala bez problémů a v souladu s pravidly. „V době úspěšného ukončení projektu ke dni 31. prosince 2014 a splnění závazného ukazatele se z pohledu poskytovatele dotace jednalo o účelně vynaložené peníze,“ dodal Kotrba. Jinými slovy, nikdo nemohl tušit, že se park neuživí a zkrachuje.

Nutno ale podotknout, že ke krachu mohlo přispět i samotné ministerstvo průmyslu. Hned rok po udělení, tedy v roce 2012, totiž resort odklepl dotaci pro další technologický park v Jihlavě, a to ve výši asi 267 milionů korun. Otevřen byl v roce 2015. Ve městě s přibližně 50 tisíci obyvateli si tak „konkurovaly“ hned dva technologické parky podobného zaměření.

Podívejte se, jak vypadá zkrachovalý technologický park:

joudajoudovy ( 4. března 2017 10:09 )

a co cele vladni obdobi delal sef flaterniku a ministr pro vedu a techniku pavel belobradek, ktery ze statni kasy vydojil miliardy a nikde neni nic videt? ze by vyzkumnici zlepsovali kvalitu hostii, aby verici po poziti nemeli koprivku a na vedecky park se nedostalo?

ji-ri ( 4. března 2017 08:50 )

Proč ještě policie nezasáhla a nepozavírala je. Umí jenom honit Nagyovou za kabelky a takový humbuk, 40 maskovaných policistů bralo útokem vládní budovu. Hold česká šaškárna..

Zobrazit celou diskusi