Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi kvůli migrantům možná dostanou méně peněz z EU. „Obavy jsou na místě“

Autor: info.cz - 
12. ledna 2017
12:30

Evropská unie chce v budoucnosti posílat víc peněz na bezpečnost a migraci. Podle informací Info.cz by to mohlo být na úkor evropských strukturálních fondů, které jsou důležitým příjmem pro český státní rozpočet.

Evropská komise má ještě rok na to, aby dala dohromady svou představu, jak by měl vypadat víceletý unijní rozpočet po roce 2020. Už teď se ale čile diskutuje o tom, co by se z něj v jaké míře mělo v nadcházejícím sedmiletém období platit. Podle informací INFO.CZ Brusel zvažuje změny, které můžou státy, jako je Česká republika, pořádně bolet.

Kvůli migraci a neustálé teroristické hrozbě jsou evropské instituce pod tlakem, aby nešetřily na bezpečnosti a ostraze vnější hranice. Pokud tyto hlasy v Bruselu vyslyší, zpozornět budou muset hlavně země, které ve velkém čerpají z evropských fondů. Takzvaná kohezní politika, která má pomáhat chudším zemím srovnat krok s těmi bohatšími, tvoří společně se zemědělskou politikou EU drtivou většinu rozpočtu, a je proto pravděpodobné, že by špičky evropského společenství sáhly pro potřebné peníze právě sem.

„Z Komise zatím nepřišel žádný konkrétní návrh, a vše se proto zatím pohybuje v rovině spekulací, ale souhlasím s tím, že podobné obavy jsou rozhodně na místě,“ potvrdil redakci zdroj z blízkosti jednání s Evropskou komisí.

Celý článek čtěte na Info.cz

Video se připravuje ...
Další videa