Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyhlídka v údolí, hambinec za peníze z EU: Jak se rozdělují dotace z Bruselu?

Autor: David Budai - 
3. října 2016
06:02

Nelíbí se vám, jak vypadá nadchod nebo nástupiště na nádraží? Zuříte, když vidíte rozhlednu v údolí a říkáte si, co to zase ti bruselští byrokrati vymysleli? Ve skutečnosti o tom, kam zamíří peníze z EU, v drtivé většině rozhodují Češi a úředníci na tuzemských ministerstvech. Evropská komise schvaluje pouze projekty nad 50 milionů euro (1,35 miliardy korun).

Je tak nízká, že z ní prakticky není vidět ani památky, na které odkazují připevněné informační cedule. Řeč je o vyhlídce v Lednici, na kterou šly peníze také z fondů Evropské unie. Pokud zájemce vystoupá po 23 schodech nahoru, uvidí jen chodník a okolní pole.

Nízká rozhledna v Lednici, ze které není téměř žádný výhled. Nízká rozhledna v Lednici, ze které není téměř žádný výhled. | ČTK

Rozhledna v Heřmanicích na Liberecku zase některým připomíná pánské přirození

Heřmanice na Liberecku mají novou rozhlednu ve tvaru penisu. Heřmanice na Liberecku mají novou rozhlednu ve tvaru penisu. | ČTK

Hned šest zvláštních rozhleden bylo vybudováno také na jižní Moravě, konkrétně u obcí Bánov, Bystřice pod Lopeníkem, Korytná, Nivnice, Vlčnov a Suchá Loz. Stavby, které tady vyrostly v roce 2011, stály celkem 3,3 milionů korun, EU na ně přispěla přibližně ze dvou třetin. A zájemci z těchto 13metrových vyhlídek uvidí hlavně okolní kopce nebo křoví. Rozhledna v Nivnici má zase přímý výhled na hromadu hnoje, které se obec nemůže zbavit.

300 milionů na krachující park

Dotace přes milion korun zamířila třeba také na rekonstrukci penzionu kousek u Chebu. Alespoň to byl plán popisovaný v žádosti, protože dnes na místě funguje nevěstinec s názvem Partnynightclub XXX, který nabízí striptýz i lesbickou show. A bezmála 300 milionů korun z EU bylo poskytnuto také technologickému parku Nupharo nedaleko Ústí nad Labem, který je však pár měsíců pop otevření prakticky před krachem. Nenašly se totiž firmy, které by v něm chtěly sídlit.

Technologický park Nupharo nedaleko Ústí nad Labem dostal od EU dotaci 300 milionů korun. Jeho budoucnost je nejistá. Technologický park Nupharo nedaleko Ústí nad Labem dostal od EU dotaci 300 milionů korun. Jeho budoucnost je nejistá. | CNC/David Budai

Hloupý evropský byrokrat? Ne, Češi 

Jde jen o několik z mnoha nepovedených případů, kam zamířily peníze z EU. O všech těchto nepovedených či podivných projektech ovšem nerozhodovali úředníci sedící v Bruselu, ale ti na českých ministerstvech. Kam peníze z EU zamíří, vymýšlí a schvalují ve většině případů čeští úředníci.

„Když přijdeme na nádraží a máme pocit, že je tam špatně udělaný podchod, nástupiště nebo přemostění a zároveň je tam umístěná cedulka, že to bylo financováno z rozpočtu EU, máme pocit, že to řešení vymyslel někdo v Bruselu. Ale vymysleli si to sami Češi. Jsou to projekty, které vznikají u nás, často s podporou státu nebo místní samosprávy,“ řekl Blesk.cz Jan Michal, bývalý šéf zastoupení Evropské komise v ČR.

Brusel určuje pouze obecný rámec priorit, tedy oblast, do které evropské peníze zamíří. „Pro každý operační program, například životní prostřední, podpora podnikání, konkurenceschopnost nebo doprava je členskými státy s Komisí vyjednán rámec čerpání v dané oblasti. Jde o evropské priority, jako je třeba zvyšování energetické účinnosti, ohled na životní prostřední, zvyšování mobility pracovní síly či podpora inovací,“ vysvětluje Michal. Konkrétní směřování peněz už si však ošetřujeme v Česku.

Bývalý šéf zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal Bývalý šéf zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal | CNC/Zbyněk Pecák

Pravidla si nastavujeme sami

Jednotlivé projekty až na výjimky probíhají výhradně na úrovni národních států. „Jsou to v podstatě ministerstva, kde probíhá výběr projektů. A tyto projekty vznikají v České republice a připravují je čeští předkladatelé. Komise schvaluje projekty nad 50 milionů euro, ale iniciativa a příprava vychází od nás,“ dodává Michal. Stejně tak čeští úředníci nastavují pravidla a podmínky pro udělení dotací.

Pokud se něco nepovede a ukáže se, že miliony z EU putovaly na nějaký nesmysl, je potřeba se ptát úředníků „sedících“ v jednotlivých českých operačních programech. Ti rozhodují o tom, jestli na nějakou stavbu nebo projekt dostane. Celkem máme v Česku aktuálně 10 operačních programů, které řídí hlavně jednotlivá ministerstva.

Česko z finanční bilance vychází pozitivně. Za prvních 10 let členství v EU (do roku 2014) jsme na Unii vydělali. Jak spočítal Nejvyšší kontrolní úřad, za tuto dobu jsme do společného evropského balíku poslali 390 miliard korun a zpátky jsme dostali bezmála 800 miliard. Jsme tedy 410 miliard korun v plusu a ještě několik dalších let, nejméně do roku 2020, bychom měli stále více čerpat než posílat.

Výzva Blesku: Víte o stavbě nebo projektu s cedulkou EU, nad kterými zůstává rozum stát? Napište svůj tip na david.budai@cncenter.cz

Podívejte se na projekty, které byly financovány z dotací EU:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi