Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jourová vzala do Prahy pět scénářů o EU. „Diktát z Bruselu,“ vzplály vášně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. května 2017
13:45

Co bude dál s Evropskou unií? A míří z Bruselu do Česka další „diktát“? Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) představila poslancům ve čtvrtek ve Sněmovně celkem pět scénářů, které vypracovala Evropská komise. Počítají s různými variantami – jestli dojde na vícerychlostní Evropu, zda se bude v EU dělat společně více či naopak méně. Nebo jestli snad EU směřuje k tomu, že se omezí jen na společný trh. Vyvolalo to bouřlivou debatu.

Varianty možného dalšího vývoje v EU představila eurokomisařka Věra Jourová během debaty o takzvané Bílé knize a budoucnosti EU ve Sněmovně. „Přicházíme s pěti scénáři, protože si myslíme, že doba je vážná. A aby byla debata založena na variantních řešeních, ať každý řekne, jaká je pro něj nejlepší cesta,“ vyzývala Jourová. 

Eurokomisařka přitom upozorňovala, že v Česku jsou hlasy proti EU poměrně silné. „ČR patří mezi nejeuroskeptičtější země, velmi často slyšíme, že evropská regulace nás svazuje, že nám nevyhovuje,“ podotkla. Podle Jourové je však třeba, aby byl český hlas v Evropě slyšet „a že zazní natolik silně a rozumně, aby správným směrem ovlivnil budoucnost celé Evropy“.

Evropa je na křižovatce

Pětice scénářů ohledně vývoje EU představuje dle Jourové pět variant, co dál. „Evropa je do jisté míry na křižovatce, je tady řada vnějších ohrožení, vnitřních pnutí,“ říkala Jourová. Byla by ráda, aby debata o další budoucnosti EU probíhala i v ČR s aktivní účastí Sněmovny. „Češi by se jí měli velmi aktivně zúčastnit,“ podotkla.

Důvodů pro to Jourová vidí více. „Vítězství Emmanuela Macrona dává tušit, že bude velmi silný tandem Francie a Německa,“ uvedla a zmínila to, že se nyní často hovoří o takzvané „dvourychlostní Evropě“. Češi mají být uvnitř tohoto společenství, nezůstávat vně, občané by proto měli slyšet od politiků i to, jaká je cena za to stát mimo EU, míní Jourová.

VIDEO: Věra Jourová ve Studiu Blesku promluvila o své práci eurokomisařky

Video  „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem dělala,“ říká eurokomisařka Věra Jourová.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Česká eurokomisařka poté probrala jednotlivé varianty, které přináší Bílá kniha. Sama se prý kloní k té čtvrté.

  1. varianta: Pokračuje se dál jako doposud.
  2. varianta: Omezení se na ekonomické společenství a jednotný trh, potlačení politického společenství, nespolupracování v oblasti bezpečnosti či obrany. 
  3. varianta: Zmiňovaná vícerychlostní Evropa.
  4. varianta: Dělat méně, ale efektivněji, udělat revizi toho, co je skutečně nutné, řešit společně v Evropě a na spoustu věcí rezignovat a nechat je jednotlivým státům.
  5. varianta: Dělat více společně, což zahrnuje mimo jiné i společnou evropskou vládu či společného evropského ministra financí.

Komunisté odmítli všechno

Při kritice EU byli slyšet především poslanci z ODS, KSČM či Úsvitu. Poslankyně Soňa Marková (KSČM) kritizovala, že se nedostavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ani jeden z pěti scénářů není pro komunisty přijatelný, uvedla.

Na „diktát z Bruselu“ narážela poslankyně Jana Hnyková (Úsvit). Přidal se i poslanec Zdeněk Soukup (ANO). „Příliš nevěřím tomu, že nám Brusel vydáním Bílé knihy dává nějaké možnosti,“ míní.

VIDEO: „Podojíme Unii.“ O to prý jde řadě Čechů podle bývalého europoslance Roučka

Sobotka i Babiš chyběli

U vášnivé debaty o EU však chyběli jak premiér Sobotka, tak i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Se zpožděním dorazil třetí z vládní koalice Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik mezitím stihl několik přítomných ministrů označit za zbytečné a za pouhou stafáž.

Proti tomu se ohradil Daniel Herman (KDU-ČSL). A k tématu dodal, že EU je jako budova, která má rozbitou střechu. „I kvalitně postavená budova někdy potřebuje opravu, do střechy zatýká,“ říkal Herman, podle kterého záleží na obyvatelích, jestli budou chtít střechu opravit, nebo zaujmou „pštrosí politiku“.

Bělobrádek pak zmínil, že vláda je proevropská a domnívá se, že bychom měli zůstat součástí EU. Podle lidovců je z politického i ekonomického hlediska správné, abychom usilovali o to být součástí eurozóny – tedy přijmout euro. „Musíme tam být aktivnější, musíme hledat spojence,“ apeloval. Česko se musí snažit být zemí, která „je brána vážně“.

VIDEO: Jak Česko vyjednává v Bruselu? Blesk.cz mluvil s českým velvyslancem Povejšilem

Video  Velvyslanec Martin Povejšil o vyjednávání Česka v Bruselu  - Blesk TV/David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Evropa jako „užitečný idiot“

Vedle střetu Hermana s komunisty se odehrály i drobnější půtky. Zpravodajem návrhu se stal poslanec Marek Černoch (Úsvit). „Tepal“ představitele EU, že ani po brexitu u nich nedošlo k sebereflexi a nechovají se zodpovědněji.

Kritizoval však i premiéra Sobotku a reagoval na šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, který uvedl, že si to s kolegou Černochem vyříká mimo jednací sál. „Přijímám výzvu a dávám mu možnost zvolit si zbraně,“ odpověděl mu Černoch. 

Pro více spolupráce v Evropě se naopak vyjádřila například Helena Langšádlová (TOP 09). Jestli se nebude spolupracovat a prohlubovat integrace v EU například v oblasti bezpečnosti, poškodíme sami sebe.

„Bez spolupráce politické, bezpečnostní, zahraničně-politické nemůžeme být globálním hráčem. Musíme hledat společné cesty, jinak opravdu bude Evropa marginální,“ varovala Langšádlová. Evropa podle ní jako globální hráč selhává, nehraje roli, jakou by měla hrát např. vůči USA a Číně.

Podle poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD) Evropa rezignovala na svoji globální úlohu a řeší jen důsledek světové krize, „v níž jsme sehráli otázku užitečného idiota“. Výsledkem je pak migrační krize.

Fiala: Je třeba měnit základní smlouvy EU

Šéf ODS Petr Fiala upozornil, že diskuzi o reformě EU se nevyhne ani Česká republika, vyzval proto k setkání reprezentantů klíčových politických sil, aby se bavili o představách, čeho chce Česko dosáhnout a jaké má národní zájmy v rámci EU. „Navenek jsme natolik silní, nakolik jsme doma jednotní,“ zmínil.

Fiala odmítl modely těsnější EU či vícerychlostní Evropy, ODS jde naopak o to, „aby každý stát si mohl volně zvolit takovou hloubku integrace, která mu vyhovuje“. „Reforma EU je nutná, nezbytná, jinak EU nepřežije, nemůže jít další integrace tímto způsobem, musíme EU změnit. Abychom toho mohli dosáhnout, tak musíme sáhnout do základních smluv,“ zmínil šéf ODS a rýpl si: „I v české debatě jsem slyšel pana předsedu vlády, že do základních smluv se sahat nebude“.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura míní, že je Česko v současnosti v EU „mimořádně pasivní“ a vláda se zabývá detaily, podstatné věci jí však unikají. Důležité je podle něj nečekat jen na to, co se domluví v Bruselu.

Kritizoval však také dnešní slabou účast ve vládní lavici, Jourové se ale také omlouval, že nedorazilo více poslanců – což způsobilo i to, že Sněmovna ke zprávě Jourové po vyhrocené debatě žádné stanovisko nepřijala.

pupi ( 19. května 2017 08:02 )

Když šlo udělat referendum o vstupu do EU , tak proč by nešlo udělat referendum o opuštění s EU !!!

kukuku ( 18. května 2017 16:27 )

Co se diví - když euroHujerové v Bruselu žalují, jak Andrej používá eurodotace na Čapí hnízdo (místo aby se to řešilo jen doma), když nechávají Bruselem řešit, jak je narušována nestrannost českých médií (když ji narušuje hlavně svým diktátem Brusel).

Pink ( 18. května 2017 16:24 )

Neustále se vykládá o demokracii a suverenitě a ani jedno tu kvůli EU nemáme.

moiaza ( 18. května 2017 15:21 )

Kdysi jeden malý tajtrlík v krátkých kalhotách vyřvával, že jsme svobodná demokratická republika. Zřejmě ho to napadlo zas po nějakém alkoholovém bujarém večírku. Jinak by věděl, že dříve nás řídil SSSR a dnes EU. Bez dovolení EU si neutřeme ani zadek novinovým papírem. Ten wc papír musí totíž splňovat veškeré normy EU.

provokaterka ( 18. května 2017 14:10 )

EU = záhuba Evropy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa