Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropskou unii vnímá kladně jen třetina Čechů. Jsme vůbec nejskeptičtější

Autor: bud - 
4. května 2017
05:40

Česko patří k zemím, které mají nejhorší pohled na členství v Evropské unii. Pouze 33 procent Čechů ho vnímá pozitivně, což je nejméně ze všech členských států. Třeba v Německu je to 79 procent. Lépe EU vnímají dokonce i Britové, kteří se v referendu vyslovili pro opuštění Unie.

Bezmála polovina obyvatel Česka (45 procent) nemá názor, jestli je EU dobrá nebo špatná. Zato celé pětina je ale přesvědčena o tom, že členství v Unii není nic dobrého. Patříme tak mezi pět zemí, kde lidé vnímají EU nejvíce negativně. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Eurobarometr, který ve všech členských státech uskutečnil Evropský parlament.

Pokud jde o počet lidí, kteří se staví k členství pozitivně, dopadlo Česko úplně nejhůře (pouze 33 procent), následuje nás Chorvatsko s 35 procenty. Naproti tomu největší optimisté, kteří členství vnímají jako dobrou věc, jsou Irové (81 procent) a Nizozemci spolu s Němci (79 procent).

Průměr EU je na 57 procentech, což je o čtyři procenta více než loni. Myslí si to i 49 procent Britů, přestože si země loni odhlasovala brexit.

Co by se stalo, kdyby Češi odešli z EU? Podívejte se, co říká vysoce postavený úředník Evropské komise:

Video  Co by se stalo, kdyby po Brexitu přišel CzechOUT? Odpovídá Ladislav Miko.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

85 procent Čechů si myslí, že EU nedostatečně bojuje s terorismem a 81 procent by chtěla, aby zajistila větší ochranu vnějších hranic. Dvě třetiny volají po tom, aby Unie zvýšila svou aktivitu v oblasti zlepšování životního prostředí boje s daňovými úniky.

Podívejte se, jak lidé v jednotlivých členských státech vnímají EU:

Samsarra2017 ( 4. května 2017 15:17 )

Ubohost a žumpa nejen politiky ale ubohost většiny radoby politiku,ve skutečnosti debilu,netahlů a zloděju a samolibejch kretenů je v ČR požehnaně a vidět denně .Bohužel normalni občan neudela nic ani u voleb a tak se tam všichni třeba sežerte!!!Už aby byla válka!!!

TrojanSlovakia ( 4. května 2017 10:53 )

 Ja som našiel chybu po ťuknutí na mapu SK - 50% dobrá vec, 39% neutrálne, 9% špatná vec. Teraz to zrátajte. 100% nevýde. 😀

Pink ( 4. května 2017 06:35 )

Zásluhou EU jsme ztratili suverenitu a "demokracii",tak se nedivte.

Zobrazit celou diskusi