Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osobní údaje Čechů možná mají americké tajné služby. Jourová letí na kontrolu

Autor: Jakub Veinlich - 
29. března 2017
05:40

Snad málokdo má s internetem naprosto nulové zkušenosti. Víte ale, že se vaše osobní údaje mohou dostat až za oceán. A tam se třeba nekontrolovatelně šířit? Operovat s nimi mohou bezdůvodně i americké tajné služby. Právě tomu má zabránit dohoda nazvaná „Štít EU-USA na ochranu soukromí“, kterou horko těžko zástupci Evropské unie a USA dohodli. 

Kdo ví, kde končí vaše data narození, informace, kde se pohybujete, nebo něco o vaší rodině a přátelích. Údaje totiž zadáváte i do systémů amerických firem – jako například Google, nebo Facebook, které mohly nekontrolovatelně šmírovat tajné služby. Američané ale nakonec přistoupili na dohodu, a i tajné služby mají k datům Evropanů mít ztížený přístup. Překontrolovat si to letí přímo do Washingtonu česká eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost mužů a žen Věra Jourová (ANO).

„My jsme ještě s Obamovou administrativou uzavřely po náročném vyjednávání dohodu, že tajné služby nebudou kobercovým způsobem vybírat ze systému firem data,“ řekla před odletem do Spojených států v rozhovoru Věra Jourová redakci Blesk.cz. 

Video: Podívejte se, jak Věra Jourová vysvětlovala ve studiu Blesk novou dohodu EU s USA
Video  Jourová o ochraně osobních údajů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

I proto se eurokomisařka setká při své cestě s americkým ministrem spravedlnosti. Problém vidí Jourová v tom, že v Americe až doteď platila jiná pravidla pro nakládání s osobními údaji než v Evropě. Ve Spojených státech se k nim totiž dostanou tajné služby anebo různé agentury mnohem lépe než na starém kontinetu.

„V Evropě my máme velice tvrdé standardy na to, za jakých podmínek se do těch soukromých dat dá vstoupit ze strany těch bezpečnostních orgánů, proto chceme, aby stejné standardy byly dodržovány i v Americe,“ řekla Jourová důvody, proč vznikl takzvaný štít na ochranu soukromí. To znamená, že když svěříte data firmě v Americe, musí s nimi zacházet tak, jako by neopustila Evropu.

„Toto si při té cestě potřebuji ověřit, že Trumpova administrativa chápe důležitost ochrany pro občany Evropské unie stejně, jako bývalá administrativa Baracka Obamy,“ vytyčila si cíl cesty Jourová.

Bez štítu by se mohla hroutit ekonomika

Celý systém funguje tak, že i když třeba evropská firma začne podnikat na území Spojených států anebo naopak firma z USA pracuje s daty z Evropy, zapíše se na zvláštní seznam. Podle zvláštních pravidel dohodnutých právě mezi USA a EU pak musí dodržovat bezpečnostní i personální opatření, tak aby nemohl data jakéhokoliv uživatele nikdo zneužít, nebo se k nim dostat bez povolení soudů. Kdo pravidla poruší, může dostat tučnou pokutu anebo být vyškrtnutý ze seznamu prověřených firem.

„Kdyby tam byla změna kurzu a americká strana nechránila data Evropanů, tak bych musela rozhodnout o tom, že ty transfery dat přestanou, což by ovlivnilo miliardový byznys, a mělo by to pravděpodobně vliv na burzu a na zaměstnanost a to bych velmi nerada udělala, ale potřebuji mít ověřeno, že soukromí Evropanů je v Americe zajištěno,“ dodala eurokomisařka Jourová s tím, že ve štítu už je zapsaných asi 1500 firem a další přibývají.

Video: Víte, jak se správně chovat na internetu? Poradí Vám odbornice.
Video  Vymažte z Facebooku přátele, které neznáte. Snadno se ztrapníte, říká expertka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jourová se proto setká i se zástupci firem a americké hospodářské komory, aby si ověřila, že tajné služby už po nich nechtějí osobní data v tak masivní míře jako v minulosti. „Já mám právo se na to ptát a oni mají právo mi to sdělit a já tu informaci budu chtít,“ řekla Jourová a dodala, že další schůzky ji čekají kvůli bezpečnostním opatřením a zrychlení výměny informací mezi vyšetřovateli a soudci.

..krakonos500 ( 29. března 2017 16:23 )

Už to vidím přímo v barvách, jak se americké tajné služby z nějaké Jourové posadí na zadek

agfor ( 29. března 2017 12:01 )

Tak Jourové už nestačí výlety do Brusele ? Už si vozí za naše peníze zadek do USA.

fotrpjotr ( 29. března 2017 10:05 )

Americké zločinecké služby to svedou na Putina.

panda82 ( 29. března 2017 08:28 )

No vždyť to je účel amíků, dostat to pod kontrolu, Jourová to zachrání, Stb byla srab,

salto ( 29. března 2017 08:06 )

Ta husička tam bude platná jako zmrzlýmu zimník, ale pocit vlastní důležitosti, tak ten zůstane

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa