Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Právo být zapomenut: Firmy čekají tvrdá pravidla ochrany dat a tučné pokuty

Autor: sou - 
5. února 2017
05:31

Mapování i klasifikace všech osobních údajů, začlenění ochrany dat do obchodních operací či právo na „zapomenutí“ – tak to vše v sobě skrývají nová evropská pravidla pro ochranu dat. Podle Svazu průmyslu a dopravy České republiky firmám přinesou větší administrativní i finanční zátěž. I když mají podniky na adaptaci necelé dva roky, šedesát procent z nich navíc vůbec netuší, že má k nějakým změnám dojít. Přitom za porušení nařízení může hrozit pokuta ve výši 4 % globálního obratu nebo 20 milionů eur. 

Nová evropská pravidla pro ochranu dat zásadně změní způsob sbírání a používání osobních informací. Tato změna podle Svazu průmyslu a dopravy (SPČR) bude mít na firmy nejen vysoké organizační nároky, ale také ty finanční. Za porušení nařízení totiž podnikům budou hrozit přísné sankce, pokuty nebo nároky na odškodnění. „Pokuty se mohou vyšplhat až na 4 % globálního obratu společnosti nebo 20 milionů eur, podle toho, která částka by byla vyšší,“ uvedla pro Blesk.cz  Kateřina Pavlíková ze SPČR.

Společnosti už přitom mají na adaptaci nových pravidel jen sedmnáct měsíců. „Velké a střední firmy se již nyní nacházejí ve fázi, kdy, aby stihly implementovat všechny novinky, musejí v nejbližší době učinit rozhodnutí o tom, jak k jejich naplnění přistoupí,“ řekla k tématu členka představenstva SP ČR s gescí pro digitální ekonomiku a předsedkyně Pracovní skupiny pro ochranu dat Milena Jabůrková.

Podle průzkumu 60 % podniků o změně neví

Průzkum SP ČR přitom upozorňuje na to, že téměř 60 % firem v České republice o chystaných změnách v práci s osobními údaji ani neví. Přitom podniky budou muset provést obrovské změny v interních pravidlech a procesech, jako je například mapování a klasifikace všech osobních údajů, zhodnocení rizika, začlenění ochrany dat do všech obchodních operací a postupů, zaměstnání pracovníka ochrany dat, monitoring, kontrola souladu s nařízením a dokumentace veškerého zacházení s osobními údaji.

Dále s sebou ponesou změny i požadavky na transparentnost, jako je přehodnocení smluvních a povolovacích procesů, způsobu poskytování informací, co se děje s osobními daty, hlášení porušení ochrany nebo úniku citlivých dat regulátorům a ve vážných případech dotčeným osobám.

Posíleno bude díky pravidlům i právo subjektů na „zapomenutí“, kdy budou muset nejen podniky, ale také ostatní firmy, s nimiž údaje sdílely, vymazat data dotyčného nebo je na jeho žádost přeposlat například konkurenční firmě.

Kromě bank nebo pojišťoven se nařízení podle SP ČR výrazně dotkne i technologických a výrobních firem, pokud u nich prací s daty může dojít k identifikaci zákazníka, monitorování jeho chování či monitorování chování zaměstnanců např. při výrobních procesech. „Firmy budou muset velmi pečlivě posoudit, v mnoha případech i pomocí externích odborníků, zda se jich nařízení dotkne či nikoliv. Nařízení se však dotkne i malých firem – například těch, co vyvíjí aplikace,“ upřesnila Pavlíková.

Problém bude i v získání dostatečného počtu zaměstnanců na ochranu dat

Problémem bude podle ní i získat dostatečný počet pověřenců ochrany dat, které budou muset podniky v mnoha případech zaměstnat nebo zajistit jejich služby externě. „Obáváme se, že tito lidé na trhu nejsou, jejich služby tak budou velmi drahé,“ upozornila Pavlíková. 

Přístup české vlády a státní správy však hodnotí SP ČR jako jeden z mála případů dobré praxe při implementaci nařízení z EU. „Pod záštitou digitálního koordinátora  gestoři zodpovědní za implementaci nařízení do českého právního řádu své kroky velmi pečlivě konzultují se všemi zainteresovanými stranami včetně podnikatelů,“ upřesnila Pavlíková s tím, že SP ČR se proto rozhodl uspořádat řadu seminářů pro firmy o novinkách v ochraně osobních údajů a dopadech nového nařízení. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi