Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovi poradci ho chtějí v dalším boji o Hrad. Prezident to bere v potaz

Autor: ČTK, zst - 
5. února 2017
21:00

Nejbližší spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana na úterní schůzce prezidentovi doporučili, aby znovu kandidoval. Zeman v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) řekl, že další kandidaturu mu poradilo všech sedm spolupracovníků a ovlivní to jeho rozhodování. V případě, že by prezidentskou funkci obhajoval, chce se obracet na občany a podporu od politických stran nebo hnutí by bral jako gesto, dodal prezident.

Zeman své rozhodnutí o kandidatuře na druhé funkční období oznámí 9. března večer na setkání se svými příznivci ke čtvrtému výročí inaugurace. „Musím poctivě přiznat, že ne,“ řekl prezident na otázku, jestli mu některý ze spolupracovníků doporučil, aby znovu nekandidoval.

Spolupracovníci Zemanovi řekli, že už se naodpočíval dost, uvedl prezident, když před tím připomněl zhruba deset let, které po odchodu do starobního důchodu v roce 2002 strávil na Vysočině. Negativem jeho působení ve funkci podle Zemana je, že nemá dostatek času na čtení, jedním z pozitiv je, že český prezident může mít přátelské vztahy s ruským, čínským i americkým prezidentem.

Pokud by Zeman znovu kandidoval, bude podle ČT shromažďovat potřebných 50 tisíc podpisů od občanů. „Já se, pokud se rozhodnu kandidovat, budu obracet na všechny občany, bez ohledu na jejich stranické sympatie,“ řekl Zeman televizi. „Pokud se jakákoli strana nebo jakékoli hnutí rozhodne mě v případné kandidatuře podpořit, budu (to) brát jako sympatické gesto, ale nikoli jako něco, co by rozhodovalo,“ dodal.

Video  Zemanova lékařská prohlídka: Je dost fit na dalších 5 let na Hradě?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman s podporou 50 tisíc podpisů od občanů kandidoval i v minulé prezidentské volbě, shromáždila je pro něj Strana práv občanů-zemanovci, jejímž čestným předsedou tehdy byl. Do prezidentské funkce byl Zeman zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. Novelu volebního zákona, která podmínky pro sběr podpisů upravuje, by měl v březnu projednat Senát.

Překážkou pro obhajobu mandátu by podle médií mohl být především Zemanův zdravotní stav. Prezident má potíže s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Problémy mu dělá hlavně chůze po schodech, při které mu musí asistovat jeho okolí, a neujde také delší vzdálenosti. Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví své 73. narozeniny.

Miloš Zeman se podřekl, že chce znovu kandidovat na prezidenta. Miloš Zeman se podřekl, že chce znovu kandidovat na prezidenta. | Foto: L. Křivan, P. Novotný

O soupeřích Zemana zatím není jasno. Kandidaturu na prezidenta dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Mluví o ní také senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
Rumprecht ( 14. února 2017 13:38 )

Proč by si poradci měli podřezat větev, na které sedí? Jenom vůl by mu radil, aby nekandidoval.

karlamarie ( 7. února 2017 22:06 )

Kubera, no nazdar! Znovu Zeman a ne žádné nové HRÁBĚ, které hrabou na vlastní účet! Těch už tam bylo takových nenaž-ranců až hanba mluvit. Nadávali na komouše, jak hospodařili a i když po nich zdědili něco mezi 30 až 40 tunami zlata, zkuste se jich zeptat, jestli zbylo aspoň 5 tun? Pár jedinců si vše rozebrali a jsou zajištění pro x pokolení dopředu, více než 3/4 lidí má jen na základní potřeby a bezdomovci, to už je úplná ostuda, že vůbec můžou existovat a nemít kde složit hlavu!!!

Hunt ( 6. února 2017 21:14 )

Soudružko Hájková,možná jste si nevšimla,že jste velká kráááva!

Rafan4321 ( 6. února 2017 16:39 )

 A kdo si myslite, ze je HAJKOVA VLASTA ?

Rafan4321 ( 6. února 2017 16:36 )

 PRO SENSADRAK: Zoufalec_top09 je prevleceny CARMIN. On je totiz skutecne zoufalec, ktery ma potize s pravopisem. Napr. ma neustale potize s psanim S a Z . Proste jeho slovy : BLBINEK !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa