Film Tanna vznikl pod taktovkou režisérů Martina Butlera a Bentleyho Deana. Odehrává se na maličkém ostrově Tanna v jižním Pacifiku, který patří Vanuatské republice. Snímek pojednává o domorodém kmeni, který žije ve vesnici Yakel a ústředními hrdiny jsou právě jeho příslušníci, kteří paradoxně ale nikdy předtím žádný film neviděli.

Celý projekt je natočen v jejich jazyce Nauhval a je založen na skutečném příběhu páru, který se rozhodl pro svatbu z lásky, namísto toho, aby poslechli přání svých rodičů. Pro domorodce, kteří žijí jako jejich předci, loví luky a šípy a vyhýbají se moderním vymoženostem jako třeba elektřině, to byla velká premiéra. Režiséři jim proto museli před natáčením ukázat na notebooku, co to vlastně film je. Příslušníkům kmene se ale myšlenka velmi zalíbila a obratně souhlasili. I když s natáčením filmu neměli žádné zkušenosti, jejich výkon prý překvapil i samotné režiséry.

Video
Video se připravuje ...

Trailer k filmu Tanna Youtube/Umbrella Entertainment

Bentley Dean nebral projekt na lehkou váhu a v roce 2014 se do vesnice přestěhoval i s manželkou a jejich dvěma dětmi. Strávil zde celých sedm měsíců, aby jeho výsledné dílo bylo co nejrealističtější. Jeho děti se mezitím spřátelily s domorodými vrstevníky a mimo jiné se od nich naučily lovit. "Zbožňovali to tam. Náš dvouletý syn dostal hned při příjezdu mačetu," popsal Dean.

Příběh filmu Tanna je založen na skutečné události, kterou režisérům odvyprávěli domorodci. Před lety se milenci z různých kmenů chtěli vzít, ale jejich starší byli proti. Než aby skončili v domluvených svazcích, pár učinil razantní rozhodnutí.

Režiséři slíbili domorodcům, že budou první, kdo film uvidí. Krátce před promítáním se ale jejich ostrovem prohnala tropická bouře a zničila jim domovy i úrodu. I když jim režiséři nabídli, že premiéru odloží, domorodci trvali na tom, že přijdou. Dean a Butler jim pak film promítli na prostěradlech pověšených na fíkovníku. Snímek se jim prý natolik líbil, že ho považují za svůj a formálně ho pochválili. Navíc přiletěli film o jejich životě podpořit i na 72. Benátský filmový festival.

Fotogalerie
32 fotografií