Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku vzniknou tři průmyslové zóny. Tu u Veselí nad Lužnicí Jurečka smetl

Autor: ČTK, bk - 
9. ledna 2017
14:40

Nové průmyslové zóny se státní podporou by měly vzniknout v letech 2017 až 2022 u Chebu, ve Veselí nad Moravou a v Moravských Budějovicích. Materiál v pondělí schválila vláda. Ministerstvo zemědělství na listopadovém jednání předchozí návrh zablokovalo, ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) nesouhlasil s tím, aby se zóny vznikaly na nejkvalitnější půdě.

Celkové náklady na stavbu činí 765 milionů korun, maximální dotace ze státního rozpočtu by neměla přesáhnout 573 milionů. Původní návrh počítal s lokalitou u Veselí nad Lužnicí. Ta z užšího výběru vypadla po protestech ministerstva zemědělství. Měla vyrůst jihozápadně od města za budoucí dálnicí D3. Oblast je pro zónu podle Jurečky nepřijatelná právě kvůli vysoké kvalitě půdy. Byla proto přeřazena do skupiny rezervních lokalit. V ní jsou také Kutná Hora, Rokycany, Hladké Životice a Sokolov-Staré Sedlo.

Uvažovaná lokalita pro průmyslovou zónu Cheb II je východně od města v katastrálních územích Dolní Dvory a Dřenice u Chebu. Rozloha je 142 hektarů. Lokalita pro průmyslovou zónu Veselí nad Moravou o celkové rozloze 31 hektarů se rozkládá v okrajové jihovýchodní části města mezi komunikacemi v ulici Kollárova a Blatnická. Uvažovaná lokalita pro zónu Moravské Budějovice je v západní části obce a má rozlohu 31 hektarů.

Stát už podpořil stavbu 104 zón

„Státem připravené průmyslové zóny jsou společně se systémem investičních pobídek možností, jak do ČR přilákat strategické investice, jež významně podmiňují hospodářský rozvoj a zaměstnanost,“uvedlo MPO.

Stát od roku 1998 podpořil stavbu 104 průmyslových zón a související infrastruktury či zvýhodněný převod pozemků ze Státního pozemkového úřadu v rámci Programu na podporu rozvoje průmyslových zón. Nejvíc takových zón, 15, bylo v Ústeckém kraji. Audit v zónách, které stát podpořil, ukázal obsazenost investory z 82 procent.

makika ( 1. března 2017 18:03 )

Z tisku jsem se dozvěděla, že za průmyslovou zónu u Veselí nad Lužnicí se zasazovat odvolaný ministr průmyslu, rodák z Veselí nad Lužnicí, jehož rodiče ve městě bydlí, Ing. Jan Mládek. Proč proboha. Nepotřebujeme ve Veselí obří průmyslovou zónu pro 2000 zaměstnanců, jsme malé městečko o 6600 obyvatelích, máme tu dostatek firem, které se rozšířují, přistavují a už teď mají problém sehnat kvalifikované zaměstnance. Dojíždí k nám za prací lidé z okolních okresů Jindřichův Hradec, České Budějovice. Nechceme tu průmyslovou zónu a ubytovny pro cizince a s tím spojené problémy, jaké v oblastech průmyslových zón jsou. Nechceme změnu struktury obyvatelstva, u nás je zatím bezpečno. Jsme malebné městečko s krásnou okolní přírodou, kterou už teď hyzdí mosty nad železničním koridorem a výstavba dálnice.

zednik ( 9. ledna 2017 17:48 )

Proč jen tři ? Vždyť máme tolik úrodné orné půdy... Máme tolik rovin, kde se pak na zelené louce tak krásně staví... Máme ještě i místa v přirodě, kde je kráný výhled a klid...

steelheart ( 9. ledna 2017 16:04 )

kolik je v republice zavřených, opuštěných kdysi slavných ba světoznámých fabrik??!!!! pro koho budou stavět TOHLE???

santini ( 9. ledna 2017 15:29 )

A pro koho? Jaké daňové úlevy se s tím zase provážou? A český nevolník tam zase bude za pár tisíc šrotit a pak se to zase opustí,až se to zase přestane rentovat

povodi ( 9. ledna 2017 15:21 )

Pan ministr by se měl raději zajímat o pozemky v okolí Prahy.Tam je bonita půdy daleko vyšší než u nás.Nehledě na to,že bylo možné využít lokalitu v okalí Žíšova a nemusel by škodit jen Jižním čechám,tak jako někteří páni poslanci.Zřejmě bude muset být tento lidovecký polobůh odstraněn ve volbách.

Zobrazit celou diskusi