Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Farmáři na trzích zůstanou nepolíbení EET? „Babišovinu“ chce stopnout Jurečka

Autor: zst - 
18. července 2016
11:36

Elektronická evidence tržeb ještě nezačala platit a už tu jsou snahy o první korekce. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce výjimku pro obchodníky na farmářských trzích. Pro řadu z nich by mohly být online pokladny likvidační nebo by museli zdražit tak, že by přišli o zákazníky.

Novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) bude oficiálně v parlamentu předkládat lidovecký poslanec Jaroslav Klaška, mimo jiné zpravodaj zákona o EET. Iniciativa ale pochází z ministerstva zemědělství. Lidovci proti elektronickým pokladnám pro malé obchodníky brojí od začátku. Babišův zákon ale nakonec projít nechali.

Pokud se elektronická evidence tržeb bude vztahovat na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů bude likvidační. Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní,“ poznamenal k tomu ministr zemědělství Marian Jurečka.

Do EET by se dle návrhu nemuseli připojit prodejci z farmářských trhů, a navíc ani někteří podnikatelé, pokud jejich příjem nepřesáhne 20 % průměrné mzdy, to znamená kolem 5 tisíc měsíčně.

Pro rok 2016 je to částka 5 401 korun měsíčně. Vyjmout z EET tak chceme ty, kteří mají z podnikání skutečně jen velmi nízké příjmy. Elektronická evidence tržeb by je totiž nadměrně finančně zatížila,“ vysvětlil Jurečka.

Návrh poputuje nejprve na vládu, poslanci se k němu vzhledem k prázdninám dostanou nejdříve začátkem září.

Kolem EET panují stále pochyby a nepřesnosti. Zatímco podle ministerstva financí postupuje vše podle plánu, odklad žádá například Hospodářská komora ČR. Babišův rezort chce o případném opožděném startu rozhodnout do konce srpna. Sněmovní opozice chce celý mechanismus rovnou zrušit.

bizon_pepa ( 22. července 2016 14:14 )

To asi ne. EET vznikl cilene a opravdu k likvidaci drobnych podnikatelu. Vzdyt se tim koblihar ani netaji.

ja01 ( 18. července 2016 14:20 )

Prosil bych uvěřitelný zdroj pro tento hoax. Aeronet a podobné plátky prosím vynechat.

istyl ( 18. července 2016 13:09 )

je to vymysl, tzv.opatreni, které vyzene tyto lidi opet do melouchariny a ze "šedé" zony do cerné...cili absolutne nekontrolatelne... Pak tu budou i druzi, napr. kominik, zednik, a pod.,, kteří zustanou v systemu EET, ale skokove zdrazi cenu práce, místo 300Kc na 1000Kc...

pajaad ( 18. července 2016 12:17 )

Když všichni, tak všichni jinak to nemá vůbec smysl.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa