Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

U Jurečky pracovala čtyři měsíce. Na odměnách a odchodném vydělala 330 tisíc

Autor: mb - 
31. ledna 2016
08:49

Renáta Komiková, podřízená ministra zemědělství Mariana Jurečky (34, KDU-ČSL), pracovala jako ředitelka odboru, který měl na starosti rybářství, pouhé čtyři měsíce. Přesto jí v klíně přistály statisíce na odměnách, ministerstvo na tom nic špatného nevidí. Peníze si prý Renáta Komiková zasloužila, na případ upozornil server Lidovky.cz.

Řídící orgán operačního programu – název, který běžnému občanovi nic moc neřekne. Tento orgán měl na starosti rybářství a spadal právě pod Renátu Komikovou. A i když ředitelka odpracovala ve funkci jen čtyři měsíce, odměny ve výši 330 tisíc korun byly prý naprosto zasloužené. Čím? „Dosažení výsledků při vyjednávání Operačního programu rybářství, jeho připravenost na schválení ze strany Evropské komise,“ sdělilo ministerstvo zemědělství pro Lidovky.cz. Podle ministerstva skutečná odměna činila „pouhých“ 30 tisíc Kč, zbytek bylo odchodné.

Vedou náměstci

K informacím se Lidovky.cz dostaly poté, co v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím oslovily ministerstvo. I když Renáta Komiková pracovala jen pár měsíců, „získala“ v pomyslném žebříčku třetí místo. První a druhou příčku obsadili náměstci Zdeněk Adamec a Jindřich Šnejdrla. Náměstek Adamec si v loňském roce vydělal 1 095 540 Kč, jako hrubou odměnu dostal dalších 442 tisíc Kč. „Dokončení dotační akce Kladruby, příprava nového systému podpory nestátních neziskových organizací,“ vylíčilo ministerstvo Adamcovy úspěchy.

Šnejdrla řešil „mléčnou krizi“

Další náměstek Šnejdrla dostal regulérní plat 992 502 Kč a navrch bonus 390 tisíc Kč. Za co? Prý se „podílel na řešení mléčné krize“. Sankce proti Rusku totiž spíše uškodily českým exportérům mléka a stěží hledali nové trhy.

Jsou prostě šikovní, říká Jurečka

Odměňování na ministerstvu zemědělství obhajoval Marian Jurečka už v červenci loňského roku v Českém rozhlase. „Jestliže tady mám lidi, kteří svojí činností například dokážou uspořit přes 200 milionů korun za rok při tom, že služba, kterou nakupujeme, je stále stejná, v privátní sféře by tento člověk dostal řádově daleko vyšší odměny, než jsem udělil já,“ prohlásil tehdy ministr.

panda82 ( 14. dubna 2016 07:38 )

jak odchodné, to se vyplácí jen při zrušení místa, mají jiný zákon?

joudajoudovy ( 9. února 2016 20:22 )

dalsi delnice, ktera pracuje do roztrhani sveho tela. flaternik mel radeji rozdavat ze sveho, napr. zrestitutovanou faru, kde by se akteri oddavali bohu. a mozma by doslo i k zazraku - cesky kapr ve velikosti vorvane.

bumb ( 31. ledna 2016 18:52 )

bullshit jdi do H A J Z L U nevíš ani o čem ty B L B E píše.Máš matku a fotra? Jsou v důchodě?Celý život důchodci šetřili, nechlastali jak vy dnes tak se ty B L B E nediv,že mají našetříno.O S L E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zkzkz ( 31. ledna 2016 17:22 )

zkzkz ( 31. ledna 2016 17:17 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa