Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejvyšší vypsané odměny za vyřešení zločinu? I devět milionů korun

  • Autor: dce - 
    15. 11. 2015
    06:20

    Odměny za informace vedoucí k vyřešení případu nebo dopadení zločince se v Česku moc nenosí. Česká policie pracuje ve většině případů tak rychle, že nejsou potřeba - zato právě u takzvaných pomníků jsou odměny nejvyšší - patří mezi ně i pátrání po podnikatelce Janě Svobodové, pomoc k vysvobození Radovana Krejčíře či smutný případ Aničky Janatkové.

  • 1.Taxivrah - 100 000,-

    Vrah, který v Praze řádil ještě do minulého týdne, zabil tři místní taxikáře. První zemřel 1. února 2014 Petr S., o pár měsíců později pak 11. dubna Daniel C. a ještě jeden taxikář. Trvalo téměř dva roky než se pachatele podařilo dopadnout. Už po půl roce od první vraždy byla na informace vedoucí k dopadení vraha vypsána navíc odměna 100 000,- Kč od anonymního dárce.

    Taxivrah a jeho oběti... Taxivrah a jeho oběti... | archiv Blesku

  • 2.Anička Janatková - 3,5 milionu

    Anička zmizela 13. října 2010 a pátrala po ní celá Praha. Už 16. října zoufalí rodiče nabídli odměnu za záchranu dcerky - celých tři a půl milionu korun! Jenže tou dobou už byla Anička mrtvá; Otakar Tomek, který později ve vazbě spáchal sebevraždu, ji znásilnil a zavraždil pravděpodobně hned 13. října.

    Vrah Aničky Otakar Tomek - policisté v jednu chvíli netušili, kde se nachází. Vrah Aničky Otakar Tomek - policisté v jednu chvíli netušili, kde se nachází. | archiv Blesku

  • 3.Klánovice - desítky tisíc

    V létě loňského roku bylo v klánovickém lese nalezeno ohořelé tělo. Později bylo vyšetřováním zjištěno, že šlo o hledače pokladů Denise B., který byl ovšem zavražděn zastřelením a až poté zapálen. Neznámý dárce nabídl finanční odměnu ve výši desítek tisíc korun za informace vedoucí k objasnění zločinu.

    Nález hledače pokladů Josefa Mužíka: Vystřelil tuto kulku vrah? Je na ní krev oběti? Nález hledače pokladů Josefa Mužíka: Vystřelil tuto kulku vrah? Je na ní krev oběti? | David Malík, archiv

  • 4.Újezd nad Lesy - 500 000,- Kč

    Podnikatele z Újezdu nad Lesy Roberta H. zavraždila dvojice pachatelů, kteří začátkem června vnikli do jeho domu, kde chtěli pravděpodobně krást. Svou oběť ubodali nožem. Na místě zanechali několik důkazů jako plynovou pistoli či plastová pouta. Podle manželky mrtvého mluvili rusky a měli na hlavě kukly. Rodina zavražděného vypsala odměnu půl milionu za informace, které povedou k nalezení vraha.

    Roberta zavraždili dva zakuklenci v jeho luxusním domě. Roberta zavraždili dva zakuklenci v jeho luxusním domě. | Facebook.com, Blesk - Martin Přibyl

  • 5.Podnikatelka - půl milionu

    Podnikatelka Jana Svobodová zmizela už 15. července. Z práce se vydala po zvláštní trase Praha - Velemín a zpět. Z jejího telefonu pak vyšetřovatelé zaznamenali aktivitu v lokalitě Antonínova Dolu. Ale po Janě jako by se slehla zem. Firma nabídla 500 000 za její nalezení.

    Jana Svobodová zmizela v polovině července. Jana Svobodová zmizela v polovině července. | Policie ČR, archiv Blesku

  • 6.Albánie - 800 000,- Kč

    Aničku a Michala měli začátkem července zabít v Albánii. Předpokládalo se, že šlo o loupežný útok místních gangů. Oba Čechy někdo zastřelil samopalem a jejich auto svrhl z útesu. Za informace vedoucí k dopadení vrahů vypsala policie vysokou odměnu - v přepočtu 800 000 korun. Pachatele jménem Sokol Mjacaj nakonec policisté vypátrali sami už po pár dnech - pár chtěl údajně jen okrást, vražda byla nešťastná náhoda.

    Nález hledače pokladů Josefa Mužíka: Vystřelil tuto kulku vrah? Je na ní krev oběti? Nález hledače pokladů Josefa Mužíka: Vystřelil tuto kulku vrah? Je na ní krev oběti? | David Malík, archiv

  • 7.Zloději Synotu - 200 000,- Kč

    Byl začátek roku 2012, když dva maskovaní lupiči přepadli sázkovou kancelář Synotu v Uherském Hradišti. Na obsluhu vytáhli pistole a požadovali peníze. Dostali třicet tisíc a i s nimi utekli. Synot vypsal odměnu 200 000,- Kč za informace vedoucí k dopadení zlodějů. I tento případ policisté nakonec vyřešili - jednoho z nich chytili v Rakousku už v lednu, další dva (jeden z nich totiž řídil únikové auto) vypátrali v březnu v Česku.

    Zloději, kteří přepadli sázkovou kancelář. Zloději, kteří přepadli sázkovou kancelář. | Policie ČR

  • 8.Krejčíř - 9,4 milionu

    Poměrně kuriózní je odměna od Radovana Krejčíře - ten loni nabídl 9,4 milionu tomu, kdo ho dostane z vězení. "Smyčka se utahuje, nabídka je na světě, mohou se jí chopit zkorumpovaní policisté, příslušníci vězeňské služby nebo kdokoli z podsvětí," řekl policejní zdroj. Vzhledem k tomu, že je Krejčíř stále za mřížemi, to vypadá, že se to nikomu nepovedlo.

    Radovan Krejčíř údajně přišel o "spojku" na svobodě. Policisté zadrželi i jeho pravou ruku, bulharského účetního! Radovan Krejčíř údajně přišel o "spojku" na svobodě. Policisté zadrželi i jeho pravou ruku, bulharského účetního! | Archiv Blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání