Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruština, plastová pouta i kukly: Souvisí spolu přepadení v Újezdě nad Lesy a v Horusicích?

  • Autor: dce - 
    13. 11. 2015
    05:00

    Až podezřele podobné jsou si dva drsné zločiny z poslední doby. Červnové přepadení podnikatele v Újezdu nad Lesy a zářijový útok na rodinnou firmu v Horusicích sdílejí hned několik klíčových podobností. Stojí za oběma násilnými činy stejná skupina?

  • 1.Kukly

    V Újezdu nad Lesy do domu podnikatele vnikli dva maskovaní muži. Podle policistů na sobě měli kukly. Manželka zavražděného Roberta H. je proto, ačkoliv je zahlédla, nebyla schopna identifikovat.

    V Horusicích naběhla do rodinné firmy na motocyklové součástky skupina útočníků – podle policie byli minimálně tři, není ale vyloučeno, že jich bylo až sedm! I oni měli kukly, někteří z nich podle jednoho z napadených také masky, které připomínaly respirátor.

    Zloději na rozdíl od nás dovolenou v létě nemají. Zloději na rozdíl od nás dovolenou v létě nemají. | Shutterstock.com

  • 2.Pásky

    Plastové pásky použité jako pouta byly jedním z ústředních důkazů v případu z Horusic. Policisté pátrají po informacích o výrobci, dovozci či prodejci specifických pásek o délce 36 cm s vyraženým nápisem „2S“. Plastová pouta zůstala i na místě činu v Újezdě nad Lesy.

    Pachatelé v obou případech nechali na místě plastové pásky použité jako pouta (vlevo Újezd nad Lesy, vpravo Horusice). Pachatelé v obou případech nechali na místě plastové pásky použité jako pouta (vlevo Újezd nad Lesy, vpravo Horusice). | Policie ČR

  • 3.Pistole, kterou nepoužili

    V obou případech vyhrožovali pachatelé svým obětem pistolí. Ani v Horusicích ani v Újezdě ji však nepoužili. V případě přepadeného a zavražděného podnikatele Roberta H. zůstala stříbrná pistole navíc na místě činu – policisté zjistili, že šlo o plynovku. Jaká byla zbraň z Horusic není známo.

    Muži byli ozbrojení plynovou pistolí. Muži byli ozbrojení plynovou pistolí. | Policie ČR

  • 4.Ruština

    Podle výpovědi svědků a přeživších obětí v obou případech nemluvili násilníci česky! „Mám silné podezření, že ta komunikace, co jsem slyšel, probíhala zřejmě v nějakém jazyce jako ruštině. Vybavuju si, že jsem zaslechl něco jako ‚naval děnky‘ nebo něco na ten způsob,“ uvedl syn zavražděného majitele firmy z Horusic.

    Policisté podobnou a neméně důležitou informaci uvedli i v případě Újezdu nad Lesy. „Prošetřováním zjistili, že pachatelé byli s největší pravděpodobností cizinci, kteří mluvili rusky nebo s ruským přízvukem,“ informoval policejní mluvčí Jan Daněk.

    Martin Hadrávek, syn zavražděného majitele firmy, promluvil o hrůzách, které rodina prožila. Martin Hadrávek, syn zavražděného majitele firmy, promluvil o hrůzách, které rodina prožila. | Reprofoto ČT, pořad Na stopě

  • 5.Brutalita

    Až neuvěřitelná míra brutality provázela obě napadení. Dvojice ozbrojených pachatelů vnikla do domu Roberta H., kde došlo k potyčce s majitelem. Muž skončil s velmi těžkými bodnými poraněními, kterým po převozu do nemocnice bohužel podlehl.

    Sedm lidí bylo během přepadení zraněno v Horusicích. Dva z nich na následky těžkých zranění zemřeli. V tomto případě však útočníci použili hrubou sílu – ačkoliv u sebe kromě pistole měli rovněž nože, své oběti bili pěstmi a kovovými trubkami. 

    Muži Roberta H. brutálně ubodali. (ilustrační foto) Muži Roberta H. brutálně ubodali. (ilustrační foto) | Policie ČR, Jana Pecharová

  • 6.Zámožné oběti

    Výběr obětí nemohl být náhodou – v obou případech šlo o zámožné cíle. Robert H. byl úspěšný podnikatel, který spolupracoval i s hudebníkem Petrem Jandou. Dokonce spolu založili firmu s hojivou kosmetikou.

    Přepadení v Horusicích se zase týkalo firmy, která vyrábí náhradní díly pro motocykly, zejména veterány a motorky české výroby. Z dílny si pachatelé odnesli zatím nevyčíslenou vysokou finanční částku, která by se měla pohybovat v řádech sta tisíců.

    Historické motorky a firma na výrobu součástek do nich byly celý Františkův život. Historické motorky a firma na výrobu součástek do nich byly celý Františkův život. | Reprofoto ČT, pořad Na stopě

tesarl ( 13. listopadu 2015 09:25 )

Proč to tedy čteš, když tě to nemusí zajímat?

salto ( 13. listopadu 2015 08:43 )

Nic proti tomu, když se gauneři vybíjejí mezi sebou.

salto ( 13. listopadu 2015 08:41 )

Ta teplá skvrna co viděli Amíci na satelitu byla redaktorova (_!_)

kdoasi ( 13. listopadu 2015 08:34 )

Hele nemuseli. Třeba ta ruština byla finta.

kdoasi ( 13. listopadu 2015 08:29 )

Ano,tak s tímhle souhlasím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání