Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pohřeb oběti přepadení v Horusicích: Lidé se bojí, chtějí pořizovat pistole a dobrmany

Autor: Vlaďka Hradská - 
12. října 2015
13:55

Tolik lidí českobudějovická smuteční síň už dlouho nezažila. Téměř půl tisícovky smutečních hostů z celé republiky i zahraničí se přijelo rozloučit s podnikatelem, sběratelem veteránů a uznávaným odborníkem Františkem H. (+66). Zakladatel firmy HF moto zemřel 14 dní poté, co do jeho domu vtrhli zakuklenci a na místě zbili 7 lidí. František H. se svým švagrem zraněním podlehli.

„Už jako dítě pomáhal otci při opravě motorek. Byl nesmírně pracovitý, houževnatý a poctivý. Před lety změnil svého koníčka na povolání. Začal vyrábět díly do historických motocyklů, které vyvážel i do zahraničí, a stal se v oboru uznávaným odborníkem,“ uvedla smuteční řečnice.

Právě přátelé, obchodní partneři a sběratelé veteránů přišli uznávaného a renomovaného výrobce součástek do historických motorek doprovodit na poslední cestě. Bylo jich tolik, že se do smuteční síně nevešli. Mnozí z nich se stále nesmířili s tím, jaká tragédie rodinu Františka H. postihla.

„To nemohl být konkurenční boj. Pracovali rukama a dobře. Za vším byla jen poctivá práce. Ti vrazi si přišli pro peníze. Ale takovým způsobem, že to normální člověk nepochopí. To abych si teď pořídil bouchačku, ostnatý drát a dobrmany,“ poznamenal jeden ze smutečních hostů.

Za zvuků písně Věry Špinarové se pak zdrcení příbuzní a přátelé s Františkem H. při krátkém obřadu rozloučili. „Rodina věří, že se policii podaří pachatele brutálního útoku, který už má dvě oběti, dopadnout,“ ukončila smuteční řečnice proslov.

Co se stalo?

Ve středu 16. září večer nejméně 3 muži v kuklách vtrhli do malé rodinné firmy na okraji Horusic a surově zbili 7 lidí. Čtyři z nich skončili v nemocnici, z toho dva byli v kritickém stavu. František H. a jeho švagr následkům mozkolebečních poranění podlehli.

Maskovaní lupiči šli najisto. Vtrhli dovnitř s tyčemi v rukou, přes hlavu vyděšeným obyvatelům přehodili pokrývku, některé svázali černou elektrikářskou páskou a pak je bili hlava nehlava. Co přesně se v domě téměř na konci vesničky odehrálo, policie tají. Pouze vyzvala veřejnost, aby se lidé přihlásili s jakýmkoliv svědectvím, které by je dovedlo k útočníkům.

Koho si útočníci vybrali?

Malá rodinná firma HF moto, s.r.o., Františka H. a jeho syna Martina je na českém trhu mezi sběrateli a členy veteran klubů dobře zavedená. Začínala před 23 lety s výrobou náhradních dílů do historických motorek, zejména Jawy a ČZ.

„Majitel byl uznávaný znalec, sběratel veteránů a vyhledávaný výrobce součástek. Začínal s výrobou výfuků, tlumičů, nosičů a dalších dílů, které vyvážel i do zahraničí. Jsme v šoku z té brutality a z toho, že i v tomto oboru jsou praktiky těch nejhorších mafiánů možné,“ řekl jeden ze sběratelů historických vozidel.

rucnikvolamydlo ( 13. října 2015 08:46 )

To je rada, jak od kriminálníka nebo fízla,...a nebo že by připosraný malý čecháček.

Rumprecht ( 12. října 2015 18:39 )

To byl takový menší trénink na to, co přijde s těmi bubáky.

frantacizek ( 12. října 2015 16:00 )

a tohohle bude přibývat, jak bude vyrůstat tahle generace vychovaná reality shows a tady těmi bulvárními hovady a zkrachovalci. Já je budu střílet, jenom mi vlezou do baráku. A ani to nebudu pak hlásit, kdo by po takovýchto individuech pátral

verka1 ( 12. října 2015 14:37 )

Někdy dáš poslední majetek a taky tě zabijí... V tomto státě ti nepomůže ani policie.

y1xcvbnm ( 12. října 2015 14:13 )

Hlavně aby ty bouchačky nepoužili kdyby k nim nějací " .....! " zase přišli. To by je pak odsoudili a šli sedět .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání