Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Recenze: Známý astrofyzik provádí čtenáře nejsložitějšími vesmírnými tématy

Recenze: Známý astrofyzik provádí čtenáře nesložitějšími vesmírnými tématy.
Recenze: Známý astrofyzik provádí čtenáře nesložitějšími vesmírnými tématy.  (Autor: nakladatelství Dokořán)
24. října 2016
09:18

Hubert Reeves, kanadský astrofyzik a popularizátor vědy v titulu své knihy Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru nijak nepřehání. Kniha je koncipována jako rozhovor vědce a jeho čtrnáctileté vnučky, která mu klade místy zvídavé a místy někdy na svůj věk až moc odborné otázky.

V několika tematických kapitolách tu autor formou rozhovoru rozebírá základní témata a otázky vesmíru. Jak byl vesmír stvořen, kam spěje, z čeho je utvořen, ale zabývá se například i spořádáním lidských znalostí a posloupností lidského poznání.

Tím, že je kniha prvotně koncipována jako rozhovor, se stává poměrně čtivou a ani těžká a složitá témata jako vesmír vás nezačnou po pár stránkách výčtu vědeckých termínů nudit. Ke každému tématu se vztahují otázky a krátké odpovědi, které jsou na první přečtení srozumitelné i vědeckému laikovi.

K celkové srozumitelnosti a čtivosti přispívá hlavně fakt, že se jedná o rozhovor s mladou, čtrnáctiletou dívkou, pro kterou její dědeček vysvětluje záludnosti vesmíru pomocí přirovnání a metafor, které jsou přizpůsobené tak, aby dávali smysl teenagerovi.

Ač je kniha zajímavá, je obsahově také poměrně bohatá, takže i když ji přečtete od začátku do konce, nejspíše neudržíte všechny informace. Ale i když se z vás pravděpodobně odborník na vesmír nestane, uvíznou vám v hlavě trefné metafory. Třeba, že vesmír je jako úl. A opravdu je. Proč? Inu, přečtěte si v knize.


Hubert Reeves

Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru

Nakladatelství Dokořán, 2016

141 stran

Hodnocení: 90%

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi