Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Stránky světa vás zavedou do fantaskního světa, kde z knih prýští magie

Recenze: Stránky světa vás zavedou do fantaskního světa, kde z knih prýští magie.
Recenze: Stránky světa vás zavedou do fantaskního světa, kde z knih prýští magie.  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: Dagmar Čechová - 
18. září 2016
11:30

Kniha stránky světa v sobě spojuje příběh o magii, knihách a fantastických dobrodružstvích v nich. Ač se může zdát, že dílo z pera Kaie Meyera je určené pro děti a mladistvé, rozhodně si ho užijí i dospělí milovníci knih.

Furia Salamandrová je potomkem známého rodu bibliomantů – lidí, kteří dokáží z knih čerpat magii. Jenže spolu s otcem a bratrem patří kvůli jejich minulosti k vyhnancům. Když při jedné „záchranné akci“ zemře její otec a ona se vrátí domů doprostřed řádění neznámých zločinců, začne se její život obracet naruby.

Musí utéct z rodné rezidence a najít způsob, jak zachránit svého bratra z rukou mocné bibliomantky, která po ní žádá její milovanou knihu. V průběhu několika hodin prožije strhující a neuvěřitelné dobrodružství.

Stránky světa jsou absolutně bezkonkurenční knihou o knihách. Příběh mladičké Furie, která v boji za svou rodinu dospěje a pochopí celý svět bibliomantů, se zdá jako dokonalé přirovnání k pocitům skutečného milovníka knih.

Kai Meyer vytvořil originální svět, v němž vyvolení lidé získávají zvláštní schopnosti z knih. Magie slov ale přivádí do reálného světa i postavy z příběhů, které zde na Zemi nedokáží většinou obstát. Boj Furie se tak rychle proplétá s osudy utiskovaných hrdinů z knih i s chudinou z tajemných měst tvořených stránkami knih.

Zpočátku naivní jazyk knihy, který přesně charakterizuje nevinnost mladé dívenky nepolíbené reálnou krutostí okolního světa, může mnohé odradit. Kniha působí až příliš dětsky a nijak zvláštně. Vše se ale během pár stránek změní, příběh začne gradovat a zamotávat do sebe více postav, jejich příběhů a tužeb, které se na konci spojují v jedno.

Absolutně neuvěřitelná představivost autora dílu prokazuje velkou službu – Meyer vypracovává složitý příběh plný zvratů a kliček. Jeho postavy dýchají spolu se čtenářem a mění se doslova hmatatelně. Kniha stránky světa je jednoznačně jednou z nejlepších fantasy počinů letošního roku. Teď už jen přežít těch pár měsíců (a snad ne let…), než vyjde i pokračování. Stránky světa jsou trilogií.


Kai Meyer

Stránky světa

nakladatelství CooBoo, 2016

389 stran

Hodnocení: 100 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi