Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Bestiální vrah převléká své oběti za strašidelné klauny

Recenze: Bestiální vrah převléká své oběti za strašidelné klauny
Recenze: Bestiální vrah převléká své oběti za strašidelné klauny  (Autor: nakladatelství Fragment)
13. dubna 2016
13:18

Nemusíte trpět zrovna coulrofobií (strachem z klaunů), aby vás tyhle původně veselé bytosti děsily. V knize Detektiv Michael Crow: Klauni jejich nález nevěstí nic dobrého.

Už Stephen King ve své knize To změnil úsměvný pohled na klauny. V knize českého spisovatele píšícího pod pseudonymem Ian Dachs se v klauny nedobrovolně proměňují oběti vraha, který zdaleka nepůsobí jen v New Yorku, kde se většina příběhu odehrává. Sympatický detektiv Michael Crow je spolu se svou přítelkyní, soudní psycholožkou Anne Shawovou, ústřední postavou.

A jemu přistane na stole případ vražd, které spojuje záliba pachatele v maskování svých obětí do podoby klaunů. Není to ale náhoda, postupně vše vyústí v logický závěr. Ian Dachs od úvodu podsouvá čtenáři tip na pachatele a pravděpodobně ho také odhalíte dříve než sám detektiv. Jenže za vším je něco víc.

Co je na knize pozitivní, je především až televizní styl – obraz střídá obraz jako pod rukou střihače. Čtenář se nenudí. Díky autorově pečlivému popisu míst i situací máte pocit, jako byste místy procházeli sami. „Chci, aby čtenáři Michaelův svět mohli poznat hodně zblízka,“ říká autor. Nejspíš i proto, že další případy vznikají.

„Psaní mi docela trvá,“ přiznává autor. „Po prvních dvou příbězích Michaela, když jsem viděl, že je o další zájem, snažím se mu dát více času.“ Autor dál přiznává, že když vznikl Michael Crow, považoval ho za jednorázové téma. Jenže čtenáři, kteří četli příběh Druhý pohled, chtěli další pokračování. Tak vznikli Klauni. Tento případ se odehrává na prvních 149 stranách knihy. Paradoxně potom, na zbylých 100 stranách, se autor i detektiv vracejí v čase a v podobě přídavku či spíše prequelu se čtenář dozvídá, jak se Michael Crow seznámil s doktorkou Shawovou, na pozadí neobvyklého „duchařského“ případu.

Každá z dvou částí knihy je jiná, využívá odlišné polohy, což by mohlo být pro část čtenářů matoucí. Jiní si však právě tuto změnu pochvalují. Berou tento „bonus“ jako přidanou hodnotu, kde jinde se dozvíte, co bylo předtím, než...

Celkově se kniha Klauni čte příjemně, je to pozvolný start doufejme dobré řady a její prodeje naznačují, že má budoucnost. Sám autor hodlá přitvrdit, přidávat postavám další rozměry. Pokud máte rádi krimi žánr a chcete být u toho, až detektiv Michael Crow otevře své další případy, rozhodně vás tato část potěší.


Ian Dachs

Detektiv Michael Crow: Klauni

nakladatelství Fragment, 2014

256 stran

Hodnocení: 75 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi