Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Návod, jak připravit vraždu a nenechat se u toho chytit

Recenze: Manuál na vraždy bez následků
Recenze: Manuál na vraždy bez následků  (Autor: nakladatelství Paseka)
Autor: red - 
2. března 2016
16:22

Thriller amerického autora Petera Swansona zavádí čtenáře do světa, kde k vraždám není daleko. Alespoň Ted Severson, zbohatlík, který vydělal jmění na internetových start-upech, o jedné vážně přemýšlí. Při čekání na letišti se posilněný několika martini setká s tajemnou Lily a cizince se svěří s tajemstvím – chce zabít svoji ženu, která ho podvádí. 

Ted nečeká, že by Lily znovu viděl, ale dlouhý let a alkohol rozhodnou za něj a on se přistihne při vážném plánování vraždy. Ne všechny plány ale vyjdou tak, jak by člověk chtěl, a některé nevyjdou vůbec. Samotná Lily je navíc stále záhadnější, zvláště když vychází najevo, že o vraždách ví více, než by se dočetla z detektivek.

Thriller sice slibuje stejné nadšení jako například Zmizelá, ale v reálu se mu spíše vzdaluje. Začátek je slibný, psaný svižně a chytlavě, ale u samotného plánování vraždy výrazně zpomaluje, čtenář je nucený se na obsah soustředit a bojovat s nudou a zbytečnými dějovými odbočkami.

Nezávisle na sobě tu v první části figurují příběhy Teda a Lily, které jsou dějově nevyvážené, druhý výrazně zajímavější než první. V druhé půlce knihy už děj nabírá spád a rychlost, ale chytlavost příběhu stále chybí.

Obsahově se zkrátka jedná o něco, co už všichni známe. Ve chvíli, kdy má být čtenář šokován, už podobný zvrat intuitivně očekává a forma vyprávění ho ke čtenářské extázi také nepřivádí. Román sám není vůbec špatný, ale doporučuji k němu nepřistupovat s přehnaným očekáváním. Ovšem vyplatí se dočíst až do konce, kde je šikovně nastíněno, že ne všechno je tak, jak se celou dobu zdá. 


Peter Swanson

Na zabití

Nakladatelství Paseka, 2015

Počet stran: 317

Hodnocení: 65 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi