Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Co spojuje anatomický rukopis a zohavené mrtvoly v kanálech Barcelony?

Recenze: Co spojuje anatomický rukopis a zohavené mrtvoly v kanálech Barcelony?
Recenze: Co spojuje anatomický rukopis a zohavené mrtvoly v kanálech Barcelony?  (Autor: nakladatelství Host)
Autor: Dagmar Čechová - 
5. dubna 2016
14:24

Historický thriller plný náhlých zvratů, bestiálně znetvořených mrtvol a notné dávky tajemství - tak by se dal popsat literární debut autora Jordiho Llobregata. Ve své knize Vesaliovo tajemství nás přivede do Barcelony před koncem 19. století. Medicína, průmysl i vývoj společnosti jako takové jsou na vzestupu. A spolu s tím i vrah, který hledá tajemství věčného života.

Je rok 1888 a v Barceloně se již brzy má konat Světová výstava. Jenže město provází spousta podivných událostí. V kanálech jsou častěji a častěji nalézána zohavená těla dívek a žen, elektrárna nefunguje tak, jak má, a do toho všeho zemře za podivných okolností i vážený místní lékař. Jeho pohřeb do rodného města přinese i lékařova syna Daniela Amata, který se nakonec spolu s novinářem Bernatem Fleixou a mladým studentem medicíny Pau Gilbertem zapřede do pavučiny záhad, která obestírá všechny vyjmenované události. A jak s tím vším souvisí Vesaliův rukopis o lidské anatomii?

Jordi Llobregat přináší ve svém díle zvaném Vesaliovo tajemství příjemný dobrodružný příběh, který se blízce podobá dílům Dana Browna. Llobregatova kniha ovšem do mixu tajemství, záhad a dobrodružství míchá i historický prvek, což je jednozačně k dobru vybraného žánru.

Příběh má spád, hned na začátku je čtenář vržen do víru událostí a postupně se tak prokousává děním jako samy postavy. Ovšem tajemství právě hlavních postav se objevuje jen velmi postupně a zároveň tak dává do perspektivy celý děj knihy až k jejímu vyvrcholení.

U nás pravděpodobně zcela neznámý autor se uvedl neskutečně strhujícím a inteligentním debutem, který připomíná cosi mezi Danem Brownem a detektivkami z přelomu století. Llobregatovi se povedlo zaujmout, pobavit a udržet si úroveň.


Jordi Llobregat

Vesaliovo tajemství

nakladatelství Host, 2016

464 stran

Hodnocení: 85 %

Zobrazit celou diskusi