Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recenze: Jak to měl Karel IV. se ženami? A dalo se mu vůbec věřit?

Recenze: Jak to měl Karel IV. se ženami? A dalo se mu vůbec věřit?
Recenze: Jak to měl Karel IV. se ženami? A dalo se mu vůbec věřit?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Etienne Blaha - 
14. června 2016
11:23

Podváděl Karel IV. své ženy? Dodržoval sliby? A jaký byl vůbec člověk? Koho ještě neumlátil nával akcí probíhajících k 700. výročí narození Otce vlasti, může se o něm dozvědět pár zajímavých informací v knize Karel IV. od Bohumila Vurma a Zuzany Foffové.

Ve spisu o přiměřené velikosti se vám dostane do ruky zkrácený životopis našeho krále a římského císaře Karla IV., který se zasloužil o největší rozkvět a budoucí podobu našich zemí.

Aby nešlo o tak suchopárné čtení, je proloženo dobovými komentáři tehdejších událostí, odbočkami vysvětlujícími tehdejší reálie a obrázky doplňujícími texty. Chronologicky prožijeme s Karlem jak méně známé dětství, tak obdivovanou etapu vládnutí a chmurné období jeho smrti. Naštěstí se kniha nedrží přísně jen českého působení krále, ale ukazuje především jeho evropský rozměr a vzletné myšlení, které by mnoha lidem mohlo být příkladem i dnes, po tolika staletích.

Užitečnou pomocí v orientaci jsou i utvořené časové osy, nevýhodou ale je, že se občas některé situace ze života mezi kapitolami opakují, a tím ukrajují ne zrovna velký prostor životopisu. Nezkalí to ale pocit ze čtení a určitě se na konci většina lidí dozví některé informace, které o našem největším králi určitě netušila.


Bohumil Vurm, Zuzana Foffová

Karel IV.

Euromedia, 2016

224 stran

Hodnocení: 75 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi