Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diplomat o zákulisí EU: „Ve 3:30 jsem budil premiéra. Nakonec se probral.“

Autor: David Budai - 
1. října 2016
14:04

Abychom mohli při jednáních s EU cokoliv prosadit, máme v Bruselu své diplomaty. Ti chodí na stovky jednání a připravují půdu třeba pro české ministry, kteří pak do evropských směrnic prosazují naše priority nebo naopak výjimky. Šéf bruselských diplomatů Martin Povejšil v rozhovoru pro Blesk.cz popsal zákulisí podobných jednání i některé kuriózní zážitky ze svého působení. Například to, jak nemohl v noci probudit tvrdě spícího premiéra, na kterého čekal evropský „prezident“.

„Představa o diplomatech v perfektně padnoucích oblecích a kravatách je trochu přehnaná,“ říká velvyslanec Martin Povejšil, který vede stálé zastoupení Česka v Bruselu. I takový diplomat se totiž občas dopustí nějakého trapasu nebo faux pas, které se musí „vyžehlit“. „Takových přešlapů je jako běžícím páse. Není lepší cesty z toho ven, než se omluvit a potom dělat, že se nic neděje,“ popisuje Povejšil. 

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE 

Nečekanou situaci musel řešit třeba při důležitém vyjednávání aktuálního víceletého rozpočtu EU, které trvalo bezmála 30 hodin. Nedařilo se mu dostat z postele tehdejšího premiéra Petra Nečase. „Byla to jednání, která několikrát po sobě zkrachovala. Premiéři se rozjeli do svých hotelů a předseda Evropské rady si je po jednom volal v průběhu celé noci na svoje vlastní jednání. A já jsem se ocitl v bizarní situaci, kdy jsem o půl 4 ráno budil českého premiéra, který v hotelu spal tak tvrdě, že jsem ho nemohl probudit,“ vypráví Povejšil svůj zážitek. „Trvalo to asi 20 minut, než jsme si vysvětlili, kde jsme, kdo jsme a co teď budeme muset dělat. Nakonec se ale premiér probral,“ dodává s úsměvem.

Video  „O půl čtvrté ráno jsem budil premiéra,“ vzpomíná Martin Povejšil.  - Blesk TV/Jan Jedlička, David Budai
Video se připravuje ...

České ministry v Bruselu potřebujeme

Drtivá většina jednání, která čeští diplomaté v Bruselu podstupují, mají za cíl vyjasnit pozice jednotlivých států k aktuálnímu problému nebo legislativě. Tato jednání obvykle trvají měsíce nebo roky a připravují půdu pro hlavní jednání politiků, která probíhají v rámci Rady EU. Tam pravidelně zasedají zástupci členských států a hledají kompromis ohledně toho, jak budou nové směrnice či nařízení EU vypadat. Právě na tato jednání by podle Povejšila měli čeští ministři jezdit co nejčastěji.

Účast ministrů je důležitá. V jednáních na úrovni velvyslanců prosazujeme a vyjednáváme kompromisy, ale je to pouze Rada, která může přijímat rozhodnutí. A k tomu, aby tento proces byl zdárně ukončen, potřebujeme politickou váhu nejvyšších politických představitelů,“ říká Povejšil. Výhodou je podle něj i to, pokud ministr zvládá angličtinu nebo francouzštinu, aby se mohl účastnit neformálních a zákulisních jednání, která jsou často mnohem efektivnější. Oficiální jednání musí být podle pravidel EU tlumočena.

Politická měňavka a hledání spojenců

„V EU neexistuje nic, co by dokázala prosadit jedna samotná země,“ zdůrazňuje velvyslanec. Abychom mohli lépe ovlivňovat dění a nové směrnice, je potřeba hledat spojenectví s různými státy se stejnými zájmy. A to už potom záleží na šikovnosti našich politiků. „Politická mapa EU je taková měňavka, která se nepřetržitě proměňuje, a mnohdy nedokážeme předem říct, do jaké koalice se během projednávání evropské legislativy dostaneme,“ popisuje Povejšil.

Možností, jak ovlivnit dění v EU a prosadit český hlas, je hned několik a tvrdá vyjednávání probíhají jak s Evropskou komisí, tak v Evropském parlamentu. Jak si Česko ve vyjednávání stojí a jak taková vyjednávání probíhají, si můžete poslechnout v rozhovoru s šéfem českých velvyslanců v Bruselu:

Video  Velvyslanec Martin Povejšil o vyjednávání Česka v Bruselu  - Blesk TV/David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE

paralenka ( 1. října 2016 16:30 )

Nemohl probudit Nečase? Není divu, ten ,usel odmakat předtím šichtu na té, co dřela jako kůň!

andorea ( 1. října 2016 14:51 )

Takže některá jednání probíhají i tehdy, když jsou účastníci úplně mimo...Pak už jsou mi mnohá rozhodnutí jasná...Jinak zastávám názor, že "prezident" EU není nikdo, kdo si může předvolávat premiéry zemí jako poslušné pejsky v kteroukoliv hodinu. Jeví se mi to jako pohrdání ostatními.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa