Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dle Zemana jdou migranti po dávkách. Expremiér Belgie ho tepe za stupidní nápad

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. září 2016
06:30

Miloš Zeman se netají názorem, že migranti podle něj do Evropy přichází pro sociální dávky, pracovat prý neumějí. Před podobným populismem však varuje expremiér Belgie a jeden z nejvlivnějších europoslanců Guy Verhofstadt, který zavítal tento týden do Prahy. Blesk.cz poskytl rozhovor, který se točil právě kolem migrační krize, ale třeba i společné evropské armády. Šéf frakce ALDE a přítel Andreje Babiše, který razí heslo „více Evropy“, také jasně odmítl dosavadní debatu o migračních kvótách.

Tuhle roztržku vyvolala slova z pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk TV. Miloš Zeman totiž zkraje roku prohlásil: „Zkušenost ze západoevropských zemí ukazuje, že integrace muslimské komunity prakticky není možná.“ Komentovali to následně třeba ve Velké Británii, bez povšimnutí to ale nenechal ani belgický expremiér, dnes šéf bruselské frakce ALDE Guy Verhofstadt.

„Zeman se plete... Ignoruje přitom všechny muslimy, kteří jsou již v naší společnosti úspěšně integrováni a jsou do poslední tečky úspěšní. Máme muslimské hasiče, ředitele firem, designéry, učitele, sociální pracovníky, policisty, úředníky, architekty, majitele restaurací, obchodníky, právníky,“ odmítl tehdy slova českého prezidenta europoslanec Verhofstadt.

Uběhlo 9 měsíců a jejich pozice se nijak nezměnily. Jeden z nejvlivnějších členů europarlamentu Verhofstadt zavítal v pondělí do Prahy a v nabitém programu si našel chvilku i na rozhovor pro Blesk.cz.

Během tématu uprchlické krize došlo opět i na Zemana. Ten se netají názorem, že migranti údajně neumí pracovat a do Evropy míří jen kvůli sociálním dávkám. I tato slova Verhofstadt odmítl. Varoval nejen před populismem a nacionalismem, ale i „stupidním nápadem“, který podle něj dostali svorně Miloš Zeman, maďarský premiér Viktor Orbán či polský premiér Jaroslav Kaczynski. Místo demokracie směřovat k autoritářskému řízení státu.

Verhofstadt se zastal Babiše – EU by chtěl spravit, nikoli rozbít

Verhofstadt se však nevyhnul ani dotazu na Andreje Babiše, jehož ANO je v Bruselu právě členem frakce ALDE a jehož eurolídr Pavel Telička je Verhofstadtovým zástupcem. Belgičan měl přehled i o tom, že česká Poslanecká sněmovna nyní schválila zákon o střetu zájmů, který určuje například to, že by ministr neměl vlastnit média.

„Je to důkaz toho, že vaše demokracie funguje. Myslíte si, že by něco takového prošlo v Rusku, v Polsku, v Maďarsku? Nemyslím si. Kdyby (Andrej Babiš) využil své pozice, aby zastavil tuto legislativu, strachoval bych se také, ale ne, když prošla, uvedl Verhofstadt a na rozdíl od Zemana se Babiše zastal.

Pane Verhofstadte, dělá podle vás EU dost pro to, aby zvládla migrační krizi? Není ve svých rozhodnutích a především činech příliš pomalá?

Je to jeden z velkých problémů Evropy, že pokaždé všichni musí souhlasit, sedmadvacítka, osmadvacítka předtím, než přistoupíme k činu. Evropa vždy jedná příliš málo a příliš pozdě. To je přesně to, co se děje během migrační krize. Udělali jsme základní chybu, když jsme diskuzi začali kvótami předtím, než jsme vyřešili klíčový problém – evropskou ochranu hranic a pobřeží. Kvóty možná mohly být poslední element na konci globálního řešení. Ale ne první.

Měli jsme zabezpečit naše hranice, rozlišit jasně, kdo je uprchlík, kdo není skutečný uprchlík. Jsem si celkem jistý, že všichni ve východní, západní, střední Evropě chtějí pomoci uprchlíkům. Lidé však nemají rádi, když je systém zatěžován například ekonomickými migranty. Dokud nebudeme mít opravdovou evropskou pohraniční stráž a pobřežní hlídku pod vedením EU, organizovanou EU, nemůžeme si být ohledně toho jistí. Co jsme udělali, bylo, že jsme začali na konci. Je to, jako když začnete stavět střechu a nemáte základy. A to způsobilo to drama.

Je tu ale i jiné drama. Strach z uprchlíků či terorismu. A lidé si občas přestávají věřit, že to Unie dokáže zvládnout.

Problém je i v tom, že dokud EU nezíská kapacity a schopnosti vypořádat se s těmito výzvami, lidé budou koukat na to, že EU nefunguje, a obrátí se k nacionalistické a populistické rétorice. A ta říká: Zavřeme naše národní hranice, protože je to lepší než neefektivní EU.

Nemohu to kritizovat, je to pravda, že EU je v mnoha věcech neefektivní. Například boj proti terorismu. Pokaždé, když jsme svědky teroristického útoku, vidíme, že jeden z podezřelých byl již známý některé z národních bezpečnostních služeb. Jenže informace nebyla poslána do jiných zemí. Způsob, jak řešit lepší boj proti terorismu, je něco jako FBI v Americe – mít společné evropské vyšetřovací kapacity. Máme sice Europol, ale to nestačí.

Takže to chce naopak více Evropy, jak upozorňujete?

Ano. Říkáme, že Evropa nefunguje. Ale Evropa nefunguje nikoli kvůli EU, Evropa nefunguje kvůli tomu, že nemáme skutečné nástroje, abychom to zvládli – nemáme společné vyšetřovací kapacity k boji proti terorismu, společnou pohraniční stráž a pobřežní hlídku. Nemáme společnou evropskou armádu, která by mohla vyrazit do Sýrie. Rusové a Američané ji mají a rozhodují. My máme proud syrských uprchlíků, kteří přicházejí, a oni rozhodují o tom, co se děje. A navzájem se bombardují. My pociťujeme dopady jejich sporů a selhání v Sýrii.

Lidé pak říkají: Pfff, vraťme se k národním hranicím, ať se Česko stane znovu Českem (používá výraz Czechia – pozn red.), Belgie znovu Belgií, Německo znovu Německem, ale to není řešení. Ale buďme upřímní, co je světem zítřka?

Svět zítřka není svět národních států. Je to svět Číny, Indie, Ameriky, ale ne národních států, ale kontinentů s mnoha etniky, s mnoha náboženstvími, s mnoha jazyky. Všichni říkají – v EU mluvíme různými jazyky. Ale v Indii se mluví dvaceti jazyky a jsou tam čtyři různá náboženství. Ne jedno, ale čtyři. Síla kontinentů je v tom, že kombinují svou rozmanitost v jednu akční jednotku vůči venkovnímu světu. Ale my ne. Vezměte si zmiňovanou obranu. Amerika nebude ochotná navěky přebírat naši zodpovědnost, to je také na pořadu dne.

Jste nyní na návštěvě Prahy. Co říkáte na to, že český prezident Miloš Zeman tvrdí o migrantech, že neumí pracovat a přichází jen kvůli sociálním dávkám?

Znám tuhle rétoriku. Přirozeně je pravdou, že bychom měli zabezpečit náš sociální systém. Ale co je problém, je, že toto je vždy negativní rétorika, co dělají Zeman, Orbán, Kaczynski. Myslím, že vy Češi můžete hrát klíčovou roli v tom být srdcem Evropské unie, takovou evropskou duší.

Ale Kaczynski, Orbán a Zeman vidí autokratické vedení jako nový model pro Evropu. To je naprosto stupidní. Není to žádný model, modelem je demokracie, kdy lidé mají poslední slovo, a ne autokratičtí lídři. Nemluvě o Putinovi. Ano, musíme najít řešení pro toto, pro zneužívání systému migranty, ale udělat z toho jedinou věc, čarodějnici, proti které budeme bojovat, využívat to v politické rétorice, to je dle mého špatná etika.

Miloš Zeman varuje také před šířením islámu do Evropy. Před časem vás popudil slovy, že integrovat muslimy do západní Evropy je prakticky nemožné. Jste z Belgie, je to dle vašich zkušeností možné?

Je základní chybou vidět všechny muslimy jako extremisty. Nyní musíme bojovat proti radikalizaci, proti nedostatečné integraci, ale nesmíme bojovat proti náboženství a svobodě náboženství. Není to pravda, máme i muslimské minority, které jsou plně a bez problémů integrované. I skandinávské země jsou důkazem toho, že je to možné.

Každý, nehledě na to, v co jeho náboženství věří, by měl následovat otevřenou společnost, která znamená svobodu vyjadřování, náboženství, respekt ke svobodě jiných občanů. To jsou základní pravidla. Směřovat ke střetu náboženství, střetu civilizací, společností je nejhorší věc, jaká se může udělat. Nepomůže spojovat vše s radikály, džihádismem, to rozhodně není cesta vpřed.

Jaká je dle vás současná pozice Angely Merkelové, která má v Německu během zemských voleb problémy?

Co to ukazuje, je to, že i Německo potřebuje Evropu. Nemohou to vyřešit sami, to je realita. Dnešní problémy, kterým čelíme – migrační krize, boj proti terorismu, změna klimatu, ekonomické krize – jsou tak velké, že je zvládneme jen na evropské úrovni. To, co se děje v Německu, je dobrá lekce pro ty, kteří pochybují o Evropě. Ukazuje to, že i ten největší, nejefektivnější stát v Evropě není schopný vyřešit ten problém, musíme to udělat společně.

Je to také lekce pro madam Le Pen, která si myslí, že to zvládne sama. Zavřu hranice a všechno bude vyřešené. A lekce i pro jiné země. Moderní svět již není uzavřený, ale otevřený, lidé jsou spolu propojeni, třeba už jen přes internet a sociální média.

Byla dohoda EU s Tureckem správným řešením?

Neshledávám to správným řešením, protože to neřeší problém. Je to, jako kdyby Američané přesouvali své problémy na Mexičany. Měli bychom si svůj dům dát do pořádku sami. A budu se opakovat – mít k tomu vhodné nástroje. Včetně odhalení ekonomických migrantů, protože mnoho lidí včetně Čechů, ale třeba i Němců, jsou z toho zneklidněni. Nesmíme říct: Migrační problémy? To vyřeší Turci. Ekonomické problémy? Udržíme Američany mimo naše teritorium. Vytvořme řešení na úrovni.

Jaký máte v Praze program?

Teď půjdu do pivovaru… (smích)

Hezký program. A je lepší české, nebo belgické pivo?

Jsem z Belgie, máme obrovské množství piv, každý den objevíme nové pivo (úsměv). Ale v Praze probíráme strategii naší frakce k výborům a dohodli jsme se být skupinou s kritickým přístupem k Evropě, ale odmítáním nacionalistických a populistických receptů. A snažit se reformovat EU, spravit ji, protože Evropa je naše společné dědictví a bylo by naprosto stupidní jej zničit. Místo toho bychom měli vytvořit evropskou armádu, evropskou FBI, evropskou pobřežní hlídku a pohraniční stráž a řešit problémy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi