Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman rusky řečnil na akci Putinova přítele. O kanibalech a ISIS

Autor: simao, vr - 
30. září 2016
11:50

Zatímco světoví státníci se loučili se zesnulým izraelským prezidentem Šimonem Peresem, český prezident Miloš Zeman byl na řeckém ostrově Rhodos. A vystoupil na konferenci, kterou pořádá ruský oligarcha a přítel ruského prezidenta Putina Vladimir Jakunin. Spolu se Zemanem na Rhodos odletěl i Václav Klaus, který bude mít pro změnu hlavní proslov při zakončení. Téma Zemanova projevu zahrnovalo boj s teroristy z ISIS. Jestliže my jsme civilizací, Islámský stát je podle něj anticivilizací.

Zeman na akci pořádané Vladimirem Jakuninem vystoupil se svým úvodním projevem. „Jako vyjádření úcty k předsedovi této konference budu hovořit rusky. No, omlouvám se, ve skutečnosti mluvím jenom česky s nějakým ruským přízvukem. Ale to nic,“ uvedl Zeman. Na českém Twitteru to však za svůj desetiminutový projev v ruštině schytal.

Miloš Zeman na Rhodos jezdí opakovaně. Loni však chyběl, letos se kvůli potvrzené účasti na konferenci omluvil ze státního pohřbu izraelského prezidenta Šimona Perese v Jeruzalémě, kam za Česko odletěl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman zaslal do Izraele kondolenční telegram, adresovaný prezidentovi Reuvenu Rivlinovi.

„Protože jsem na této konferenci už po osmé a jsem součástí inventáře této konference, dovolím si několik provokativních poznámek, které možné nezapadají do převládajícího mínění,“ uvedl Zeman na konferenci Dialog civilizací.

Zeman: Dialog s ISIS je jako dialog s kanibalem

Během svého projevu na Rhodosu vyzýval Zeman již tradičně ke zničení ISIS. Islámský stát označil za anticivilizaci. „Anticivilizace je taková, která chce zničit jinou civilizaci. Taková už u nás byla několikrát v historii. Dám vám příklad: v minulém století nacismus, který se pokoušel zničit Židy, Slovany a postupně i další,“ říkal Zeman v projevu.

„V některých případech chápeme civilizaci jako převládající prvek světa a tak dále. No, a v abstraktu svého projevu jsem si dovolil jeden vtip. Řekl jsem, že můžeme vést dialog s lidmi, kteří mají rádi různá jídla. Můžeme také diskutovat s vegetariány. Ale nemůže vést diskuzi s kanibaly. Protože pro kanibaly jsme my sami jejich jídlem,“ glosoval současnou situaci Zeman.

Ve svém projevu také uvedl, že dočetl knihu Němce Jürgena Todenhöfera „Inside IS – 10 dnů v Islámském státě“. „A tam jeden z vůdců Islámského státu mluví o tom, že je nutné zabíjet nevěřící. A jestli bude třeba, zabijeme 100 milionů lidí, 200 milionů lidí, 300 milionů lidí. To je větší počet obětí než těch, které zabili nacisté. Jistě že můžete říct, že je to šílenství, ale pokud jste si přečetli Mein Kampf Adolfa Hitlera, tak ten také chápali jako úplné šílenství a ono se skoro vyplnilo. To znamená, že šílenství, které je základem této anticivilizace, se může ukázat jako nebezpečné,“ uvedl Zeman. 

Podle Zemana není možné vést dialog s nacisty, ISIS a dalšími podobnými organizacemi. Islámský stát také přirovnal opakovaně k sociální rakovině, která metastázuje. A ovlivňuje již 35 států. Zeman připomněl i slova někdejšího ministra školství ČR Petra Piťhy, který mluví o náboženství života a náboženství smrti.

„Není možné vést diskuzi s Islámským státem, není možné diskutovat s těmi, kdo chtějí jako sociální rakovina zničit existující civilizace. Jestliže budeme v našich diskuzích zavírat oči a říkat, že všichni jsou mírumilovní a chtějí spolupracovat, tak to bude až příliš nebezpečné. Protože anticivilizace se ničí zbraněmi, a ne dialogem,“ dodal Zeman.

Účastníci zájezdu: Zeman, Mynář, Ovčáček v moři

Když byl Zeman v Řecku v roce 2014, vzniklo z toho unikátní foto rozesmátého prezidenta v moři společně s kancléřem Vratislavem Mynářem a hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem. 

Miloš Zeman v moři s Jiřím Ovčáčkem a Vratislavem Mynářem Miloš Zeman v moři s Jiřím Ovčáčkem a Vratislavem Mynářem | Ladislav Křivan, archiv

Letos Zeman na řeckém ostrově zatím stihl před konferencí v Sheraton Rhodes Resort slavnostně otevřít honorární konzulát ČR na Rhodosu a setkat se s guvernérem regionu.

Český prezident je přitom u Jakunina vítaným hostem. Jejich přátelství s organizátorem akce na Rhodosu a bývalým šéfem ruských státních železnic, který platil dlouhá léta za blízkého přítele Vladimira Putina, budí pozornost.

Spekulovalo se však, zda Jakunin u Putina přece jen s ohledem na své sesazení z čela ruských drah neupadl v nemilost, s pověřením ruského prezidenta však Jakunin vede politický institut v Berlíně. V minulosti navštívil několikrát i Prahu – během konference k holokaustu v lednu 2015 či v březnu na mezinárodní konferenci železničářů.

janebulim ( 1. října 2016 17:18 )

krdassaneda ( 1. října 2016 12:22 )

A hlavou napřed.

krdassaneda ( 1. října 2016 12:19 )

Ty jsi neuvěřitelně primitivní ubožák!

ivoadller ( 1. října 2016 12:03 )

Přesto si s tebou vytírá pr.del, soudruhu!

ivoadller ( 1. října 2016 11:46 )

A pokud to není ženská, tak to bude alespoň nějaký chcípáček-bačkora.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa