Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočník zabil poslankyni (†41). Matka dvou dětí nechtěla brexit, kampaň utichla

Autor: bud, ČTK - 
16. června 2016
18:20

Neznámý útočník zabil britskou labouristickou poslankyni Jo Coxovou (†41), která se v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu chystala na setkání s voliči. Útočník podle všeho ženu postřelil a pobodal. Letecká záchranka převezla Coxovou do nemocnice v Leedsu, kde svým zraněním podlehla. Poslankyně patřila k odpůrcům odchodu Británie z EU.

Jedenačtyřicetiletá Coxová, matka dvou dětí, měla naplánované schůzky s voliči v knihovně v Birstallu a útočník ji podle svědků zřejmě napadl před budovou. Podle deníku The Independent policie zatkla 52letého muže a je pravděpodobné, že jde o pachatele. Podle policejního mluvčího kriminalisté po nikom jiném nepátrají a o motivu činu odmítli spekulovat.

Labouristka Coxová patřila k odpůrcům odchodu Britů z evropského bloku.

Fotografie ze zatýkání pravděpodobného útočníka:

Takto by podle serveru Batley News měl vypadat:

Údajný vrah Jo Coxové Údajný vrah Jo Coxové | Batley News

Zastánci i odpůrci pozastavili kampaň

Kampaň podporující setrvání Británie v Evropské unii i kampaň prosazující odchod země z EU ve čtvrtek kvůli incidentu pozastavily všechny své plánované akce.

„Pozastavujeme pro dnešek kampaň. V myšlenkách jsme s Jo Coxovou a její rodinou,“ uvedla skupina Stronger In, která podporuje setrvání Británie v EU. Záhy se k ní v tomto gestu připojili i zastánci brexitu. Zděšení nad napadením poslankyně už vyjádřil premiér David Cameron i předseda opoziční Labouristické strany a stranický šéf Coxové Jeremy Corbyn. Premiér dokonce zrušil svou plánovanou akci na podporu setrvání Británie v Evropské unii, kterou chystal na Gibraltaru.

Klaus: Britové by měli odejít z EU

Britské referendum okomentoval také bývalý český prezident Václav Klaus. Britové by podle něj měli hlasovat pro odchod z Evropské unie. Takzvaný brexit by žádné negativní dopady na Evropu a svět neměl, pro Evropskou unii by ale znamenal budíček.

Bývalý prezident Václav Klaus podporuje odchod Britů z EU. Bývalý prezident Václav Klaus podporuje odchod Britů z EU. | Ladislav Křivan

„Naše stanovisko je, že kdybychom byli Brity, ale nemáme jim co radit, tak bychom hlasovali pro odchod z Evropské unie. To je pohled Brita. Protože jsme Češi, tak bychom si strašně přáli, aby Velká Británie odešla z Evropské unie,“ řekl Klaus o stanovisku svém a Institutu Václava Klause. Dodal, že takzvaný brexit, tedy odchod Británie z EU, žádné negativní dopady na Evropu, svět, samotnou Británii nebo Česko mít nebude. „To je lež nad lží současné EU propagandy,“ poznamenal.

Příznivci vystoupení Británie z EU získávají v průzkumech veřejného mínění týden před referendem stále výrazněji navrch, jak ve čtvrtek vítězství zastánců brexitu předpověděly sondáže společností Ipsos MORI a Survation. Z čerstvého průzkumu Ipsos MORI pro list Evening Standard vyplývá, že pro odchod z EU by nyní hlasovalo 53 procent lidí, proti by jich bylo 47 procent.

egyptanka ( 24. června 2016 03:57 )

samozřejmě,jak jinak.

Nezadat ( 17. června 2016 15:15 )

http://www.czechfreepress.cz/kino-cfp/brexit-the-movie-cz-titulky.html?fb_comment_id=104755137867317 9_1047650981996552&comment_id=1047650981996552#f3b5de4f61f8f2c

joudajoudovy ( 17. června 2016 10:11 )

a strycek sam za rohem nebyl? nebylo by to poprve, kdy pro svoji politiku vytvari strach u lidi. zavrazdena poslankyne, ktera byla proti vystoupeni z eu, se naramne hodi pro rozptyl hrozby z teroristu a jedine EU, s pomoci NATO, tuto hrozbu odvrati. dalsi zmareny zivot na ceste k amerikanizmu.

newworldorder ( 16. června 2016 20:51 )

https://www.youtube.com/watch?v=RV_x0mN60qY

newworldorder ( 16. června 2016 20:34 )

False flag...Operace pod cizí vlajkou..Tet se verejne minení otočí a zastanci po dlouhem sčitaní zvítězí o 30 tis hlasu.Přesně jako bylo v Rakousku...

Zobrazit celou diskusi