Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brexit rozdělil umělce. „Nenechte si pos*at život,“ radí hvězda z Lásky nebeské

Autor: mib - 
16. června 2016
16:55

Představitel Sherlocka Holmese, zpěváci ověnčení hudebními cenami a další britští umělci hlasitě volají pro setrvání v EU. Britský deník The Sun mediálního magnáta Ruperta Murdocha navádí hlasovat v referendu o EU jednoznačně pro odchod. Britové svádí boj o Brexit. Do hlasování přitom zbývá přesně týden. 

Na 280 anglických herců a hudebníků v čele s Keirou Knightleyovou chce v Evropské unii zůstat. Říkáte si proč, když podle některých není pro Brity dvakrát výhodné v EU zůstat? Britské sitcomy a filmy jsou populární po celém světě a umělci tvrdí, že je důležité mít hranice otevřené a nezavírat se před fanoušky.

„Stačí pět sekund na to, abyste zastavili druhé před po**áním vaší budoucnosti,“ zve Knightleyová britské občany ve videu k referendu o EU, které se uskuteční příští čtvrtek. Znáte ji například z filmů Láska nebeská nebo Piráti z Karibiku.

Její podpis se s dalšími herci a hudebníky ocitl na dopisu, který apeluje na veřejnost. Jsou na něm i jména Benedicta Cumberbatche (Sherlock Holmes, Hamlet, Hobit), Emmy Thompsonové (Rozum a cit, Harry Potter), režiséra Milionáře z chatrče Dannyho Boylea nebo písničkářky Palomy Faithové.

Herci Benedict Cumberbatche, Emma Thompsonová a režisér Danny Boyle se vyslovili pro setrvání v EU. Herci Benedict Cumberbatche, Emma Thompsonová a režisér Danny Boyle se vyslovili pro setrvání v EU. | YouTube

Chceme z EU pryč

Britské deníky spekulují, že si po boku svých kolegů asi už nezahrají ti, kteří se odmítli připojit k podpoře EU. Oba názorové proudy totiž přichází s ostrými názory na budoucnost, ať už s EU nebo bez ní. Eurozastánci se stali terčem kritiky poté, co svůj názor vyjádřili v otevřeném dopise veřejnosti a od svých oponentů si vysloužili přezdívku „zoufalí milovníci levice“, uvádí portál Week.co.uk.

Jedním z kritiků EU, který veřejnost svým názorem zaskočil, je legendární herec Michael Caine, který hraje v novém filmu Mládí (v minulosti si zahrál třeba ve filmu Batman, Pravidla moštárny nebo Dokonalý trik).

„Nemůžou nám určovat pravidla tisíce anonymních posluhovačů, kteří si sami vymýšlí pravidla. Dojde vám, že to asi není správné. Pak zjistíte, že se neumí dohodnout o financování, a přesto od nich víc nakupujeme, než jim prodáváme. Měli bychom vystoupit,“ řekl Caine. 

A stejně jednoznačně se vyslovil britský deník The Sun, ve svém článku napsal, ať Britové věří své zemi a hlasují pro odchod. EU je podle nich neschopná a chamtivá. „U deníku The Sun to není nic nového, euroskeptické postoje zastával dlouhodobě. Co je pro nás asi nezvyklé, je jasná a otevřená politická profilace britských novin ve stylu pro/proti,“ komentoval na adresu deníku jejich postoj europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Osobnosti, které se vyslovily pro odchod z EU: herec Michael Caine, mediální magnát Rupert Murdoch a herečka Joan Collinsová. Osobnosti, které se vyslovily pro odchod z EU: herec Michael Caine, mediální magnát Rupert Murdoch a herečka Joan Collinsová. | YouTube

Pro odchod je také třeba herec Julian Fellowes (James Bond, Indiana Jones) a slavná herečka seriálu Dynastie Joan Collinsová.

Podobně v roce 2014 vyzývala kulturní obec k referendu o (ne)setrvání Skotů ve Spojeném království. Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová Skotům radila zůstat a setkala se tak s vlnou kritiky.

Podívejte se, kdo se vyslovil pro a kdo proti EU:

Nezadat ( 17. června 2016 15:15 )

http://www.czechfreepress.cz/kino-cfp/brexit-the-movie-cz-titulky.html?fb_comment_id=104755137867317 9_1047650981996552&comment_id=1047650981996552#f3b5de4f61f8f2c

pekaaaros ( 16. června 2016 19:21 )

herci a zpěváci jsou po celým světě stejní. prakticky vůbec nic neumí, v ničem se nevyznají, jediný co umí je chodit na večírky, chlastat, ožírat se , hulit, fetovat a žít jak bohémové a pak moralizovat a kecat o demokracii. to známe od nás.

Zobrazit celou diskusi