Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Britové se hádají: Brexit, nebo ne? Podle průzkumů by odchod z EU přivítali

O svém osudu rozhodnou Britové již v červnu.
O svém osudu rozhodnou Britové již v červnu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mib - 
14. června 2016
08:28

Příznivci odchodu Británie z Evropské unie převážili nad odpůrci takzvaného brexitu ve třech aktuálních průzkumech veřejného mínění. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Nejprodávanější britské noviny – bulvární deník The Sun – své čtenáře vyzval, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro odchod z evropského bloku.

Podle průzkumu agentury YouGov pro list The Times by odchod své země z EU nyní podpořilo v referendu 46 procent dotázaných, zatímco setrvání v bloku jen 39 procent. Jedenáct procent respondentů se stále nerozhodlo a čtyři se nechystají jít hlasovat vůbec.

Má Česká republika vystoupit z EU? Hlasujte v referendu nanečisto

Průzkum pro list The Times, který YouGov zveřejnila minulé pondělí, ještě přisuzoval náskok jednoho procentního bodu zastáncům setrvání Británie v EU.

Také v anketě agentury ORB pro list The Daily Telegraph vedou zastánci brexitu s 49 procenty nad jeho odpůrci s 48 procenty. A navrch mají odpůrci EU i v průzkumu agentury ICM (53 ku 47 procentům).

Nejprodávanější britský deník, bulvární The Sun, mezitím vyzval své čtenáře, aby v referendu 23. června hlasovali pro brexit. „Tohle je naše poslední šance, jak se dostat z té nedemokratické bruselské mašinérie... a je na čase, abychom se jí chopili,“ uvedl v redakčním úvodníku The Sun, který vlastní mediální magnát Rupert Murdoch. „Musíme se osvobodit od diktátorského Bruselu,“ stojí dál v úvodním textu listu, který vychází denně v nákladu 1,7 milionu kusů.

Naopak předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn by měl v úterý vyzvat příznivce své strany k hlasování pro setrvání Británie v Evropské unii. Corbyna řada odpůrců brexitu obviňuje, že pro odvrácení odchodu Británie z EU toho nedělá dostatek. Hlasy labouristických voličů přitom řada analytiků vnímá jako zásadní pro výsledek referenda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 14. června 2016 10:51 )

Zase se straší tragédií, která nastane, pokud Británie opustí EU. To je normální, Lúďo.

Nezadat ( 14. června 2016 08:52 )

Politické špičky se hádají jen proto,že ti co jsou v Bruselu by přišli o koryto a ti co tam nejsou ,že nemají šanci se tam dostat.Na lidi kašlou obojí frakce.Když vidím jak se tam roztahují muslimové a původní obyvatelé jsou vyhánění ze svých staletých bydlišť je mě na zvracení za ně a kam až nás dostala EU a nenažranost jejich členů.Začala války s islámem a oni strčili hlavu do písku a doufají,že to nějak u koryta a v závětří přežijí,zatím co my budeme bojovat o holý život.Doufám,že Britové vystoupí a nastane dominový efekt a my vystoupíme a zabezpečíme svou hranici a smradlavá makrela se z těmi co si pozvala udusí.

tgbg ( 14. června 2016 08:48 )

Ruským propagandistickým nacistům se práce daří. To se musí uznat.

Zobrazit celou diskusi