Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Co si dovolili k Savčenkové? Extrém, tepe Rusko europoslanec Svoboda

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. května 2016
10:30

Je to radostný den, komentoval propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který byl před několika dny vyhlášen nejvlivnějším českým europoslancem a 21. nejvlivnějším politikem Evropského parlamentu. Savčenková se domů vrátila po téměř dvou letech. Rusko ji věznilo kvůli smrti dvou svých novinářů.

Ukrajinská letkyně Nadija Savčenková za dvojici ruských vojáků odsouzených na Ukrajině. To je dohoda, kterou uzavřeli prezidenti Petro Porošenko a Vladimir Putin. Oba prý udělili vězňům milost, ačkoliv ti o ni sami nežádali. Savčenková se během dvouletého vězení stala symbolem protiruského odporu a podle europoslance Pavla Svobody se stane obecně symbolem ukrajinské nezávislosti.

„Nejen, že se stala symbolem, ale to, co si Rusko vůči ní dovolilo, je naprostý extrém. Zejména v podmínkách Evropy, která o sobě říká, že je demokratická. Nadija Savčenková byla zavlečena z Ukrajiny na ruské území a spáchala něco zřejmě v době, kdy už dávno byla v zajetí,“ komentoval propuštění Ukrajinky Svoboda, který se osobně angažoval za její propuštění.

„I v Evropském parlamentu se konala spousta aktivit v její prospěch. Rezoluce byly přijímány, v rámci neformální pracovní skupiny ‚Přátelé evropské Ukrajiny‘ jsme například drželi řetězovou hladovku. Udělal se seznam a podle něj každý z nás jeden den nejedl. Mohli jsme pít a při mé váze, myslím, že to bylo prospěšné nejen pro Nadiju Savčenkovou,“ glosoval aktivity předseda právního výboru Evropského parlamentu. Hladovku držel z Čechů nejen on, ale třeba i jeho kolegyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

„Každý z nás také v určitém pořadí psal denně velvyslanci Ruské federace při Evropské unii, jezdili jsme na Ukrajinu a snažili jsme se, aby tohohle bylo dosaženo. Je uspokojením, když člověk vidí, že tohle mělo smysl,“ dodal Svoboda.

Savčenková se stala natolik populární, že v době svého věznění byla na Ukrajině zvolena poslankyní. Protože bylo její propuštění politickým rozhodnutím, zbytek trestu si odpykávat nebude. Odsouzena byla v Rusku na 22 let.

Spravedlivý proces nehrozil. Ještě, že je naživu

Navigátorka bitevního vrtulníku ukrajinské armády začala na protest proti svému uvěznění držet hladovku v prosinci 2015. Nejedla 83 dní, poté zkolabovala a na doporučení lékařů začala jíst alespoň částečně.

„Připomeňme, že nesměla ani pronést svou závěrečnou řeč. To, že se podařilo dohodnout její vysvobození, je velká věc a ona se nepochybně stane dalším symbolem ukrajinského boje za nezávislost. O to je cennější, že nepodlehla v té hladovce, kterou sama držela, a že ji máme živou,“ poznamenal Svoboda s tím, že Savčenková se stala obětním beránkem.

„Vůbec nehrozil spravedlivý proces. Těch lidí je možná víc a nevíme o nich, kdybychom o nich věděli, také bychom se jich zastávali,“ uzavřel.

cid2000 ( 26. května 2016 16:36 )

Tahle šílená zrůda patřila k vyvražďovacím ukro-bataliónům a naši politici jí podporují!Lidský hnus!!!Jednotlivé bataliony banderovců a neonacistů z praporů žoldáků AZOV, AJDAR a dalších mají bankovní účty, podobně jako občanské nevládní organizace u Ukrajinské Privat Banky Ihora Kolomoyského.Hned za Slovenskými hranicemi v nedalekém Užhorodu existuje nevládní organizace, která na východ Ukrajiny dováží nejen zeleninu, ovoce, teplé oblečení s léky, ale také se zabývá dodávkou kontrabantů jako je noční optika na samopal, neprůstřelná vesta nebo kevlarová přilba. Příslušníci praporu Dněpr-1 nejednou v opilosti, nebo jen tak z rozmaru stříleli po civilistech ve městech a nejednou tak došlo k přestřelce, kdy banderovci se zabarikádovali a svedli menší bitvu proti ukrajinské policii, nebo jinému praporu banderovců, kterému se nelíbilo, že banda ožralých neonacistů začala střílet do lidí na ulici. Banderovci, jež se stali součástí Národní gardy spravované ministerstvem vnitra,se dopouštějí krádeží, vražd, únosů, znásilnění, dezerce, nezákonného prodeje vojenské techniky. Banderovský prapor Ajdar se podílel 17. června 2014 na předměstí Luganska na smrti několika příslušníků ukrajinské milice, když na milicionáře neonacisté z Ajdaru zaútočili, zajali a následně mučili. Prapor vytvořený lidmi kolem majdanu, Kyjev-1 byl financovaný starostou Kyjeva Kličkem a rovněž se podílel na útocích na civilisty. Prapor Ukrajina zřízený samotným Ljaškem na přeplněném náměstí z ničeho nic do vzduchu začal střílet a došlo tak ke zranění mnoha civilistů. Podobné incidenty nejsou vzácné. Naopak, ukrajinská administrativa si s nimi neví rady, protože bezpečnostní situace v zemi, dokonce i mimo východní, válkou zmožené oblasti, je ovlivňována tím, co banderovci budou nebo nebudou tolerovat.Trestné činnosti se mají podle tvrzení Cyberberkutu dopouštět lidé blízcí k Dmytru Jarošovi. Nezákonného přebírání podniků, pozemků, vydírání podnikatelů se má dopouštět samotný Jaroš, který všechny nelegáln

santikxauz ( 26. května 2016 12:27 )

Aby ji nakonec nevyznamenali,jako vrahy Mašínovi.

jm51 ( 26. května 2016 12:22 )

Ty jsi vypatlanec. Měli ji nechat v base, patří tam. Když už ji neoběsili.

fotrpjotr ( 26. května 2016 12:18 )

Nevím,čemu se diví,když spáchala takový zločin.

cid2000 ( 26. května 2016 12:11 )

Tenhle hloupoučký poslanec je především nacista, který podporuje banderovce proti Rusku!!!Tato fanatická ženská úmyslně zavraždila/navedla palbu na civilisty!!Je duševně dost problémová a nenávistná a podporující nacismus/banderovce za každou cenu!Žádná letkyně!Na to nemá buňky,schopnosti,byla návodčí palby na cíle,které ona uznala za vhodné!i na civilní!Měla a má podle lékařů sadistické sklony,niterně nenávidí muže,je homosexuální(lesba) a vůbec se „nemaže“ s muži a jejich bitím a mučením….Nekaje se za propuštění a druhou šanci,ale naopak ihned ohlásila s nadšenám další návrat na frontu vraždit co nejdříve proruské občany s paneláků nebo přímo Ruské občany za každou cenu!!Zde je výpověď kněze Svato-Nikolského chrámu Vladimír Mareckij, osvobozeného z Ukrajinského zajetí.zázrakem přežili bestialitu, týrání a mučení nové „hrdinky“ Majdanu Savčenko. Zde jsou jejich slova: „Ona prostě nebila, ona mrzačila a ubíjela. Svázané na rukou i na nohou – mlátila trubkou, rozbíjela genitálie, zhášela cigaret y v jejich otevřených očích. Neustále přitom řvala: „Prodám tě na orgány jako tamty nebo tě rozstřílím na sr….!“„Když řeknu, že nás bili – tím nic neřeknu. Nás ubíjeli. Nás stříleli, nám lámali kosti, nás bili nejen rukama a nohama, ale i pažbami a vším, co jim přišlo pod ruku,“ – vzpomíná Mareckij.Podle jeho slov se obzvláštní brutalitou odlišovala Naděžda Savčenko, kterou tak aktivně brání kyjevská vláda. Libovala si ve své síle, osobně mlátila zajatce a pronášela u toho různé průpovídky. Kvůli výdělku navrhovala prodávat orgány zajatců, a když ostatní členové batalionu nesouhlasili vydávat zajatce na orgány, navrhla je tedy zabít, „aby se neutrácelo za dopravu do SBU“.A tohle zvíře podporujeme!!!Jsme západní Euro zmetci!www link http://www.nwoo.org/2016/03/14/zverstva-savcenkove/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa