Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Slavný operní pěvec zemřel v boji na Ukrajině. Válčil jako dobrovolník

Autor: ČTK, Mii - 
29. června 2016
14:00

Na východě Ukrajiny přišel o život v boji s proruskými separatisty operní pěvec Vasyl Slipak. Na frontu se přihlásil jako dobrovolník v jednotce radikálního hnutí Pravý sektor. Ve středu to oznámil list Ukrajinska pravda s odvoláním na Slipakova spolubojovníka. Podle OSN si konflikt na východě Ukrajiny vyžádal více než 9400 lidí.

Slipak byl podle deníku zabit kulkou ostřelovače během odrážení útoku separatistů. Další dva ukrajinští vojáci byli zraněni.

Ukrajinská armáda zatím Slipakovu smrt nepotvrdila, její mluvčí řekl, že se informace prověřují.

Zpěvák skoro dvě desetiletí působil ve Francii, než se s vypuknutím konfliktu vrátil do vlasti. 

Zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonović ve středu uvedl, že od propuknutí bojů na východě Ukrajiny v dubnu 2014 bylo zabito nejméně 9449 lidí, včetně dvou tisícovek civilistů, kteří se většinou stali obětí bezohledného ostřelování obydlených oblastí.

Počet zraněných OSN odhadla na nejméně 21.843 lidí. Upozorňuje ale zároveň, že jde o konzervativní odhad, skutečné počty mrtvých a raněných budou pravěpodobně mnohem vyšší. 

Šimonović připustil, že od dojednání příměří mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty loni v září poklesl počet zabitých a zraněných civilistů - v průměru na deset mrtvých a třicítku raněných měsíčně. Současně však varoval, že klid zbraní se často porušuje a vývoj situace zůstává nepředvídatelný. Bez dalších kroků k nastolení míru hrozí, že se konflikt znovu vystupňuje.

Západ a Kyjev obviňují Rusko z vojenské podpory separatistům, Moskva to popírá.

tgbg ( 29. června 2016 19:09 )

 Ruští fašisti-komunisti vraždili i v Československu!!!!Československé tabu: Na konci války zabíjely bomby s rudou hvězdou.http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1523762-ceskoslovenske-tabu-na-konci-valky-zabijely -bomby-s-rudou-hvezdou

jancibobo64 ( 29. června 2016 18:06 )

Múdro hovoríš. Okupant to bol, ktorého podporuje západ a vyjebaní Havloidi:

kajenka52 ( 29. června 2016 15:33 )

Dobre mu tak,banderovskej svini. To mu nebolo ľúto tých detí a starých ľudí, ktorích tam tieto banderovské svine ostreľujú. Svina skalapa

tgbg ( 29. června 2016 15:01 )

 Další oběť ruských nacisticko-fašistických sil.

Zobrazit celou diskusi