Quantum Break je dlouho očekávaná akce od kultovního vývojářského studia z Finska, které hráčům přineslo výše zmíněné hity. Příběh je poutavý a ocení ho především ti, kteří si libují v časových paradoxech a filmech jako Looper a Predestination. Zatímco v Maxi Payneovi jste mohli s časem manipulovat tak, abyste ho zpomalili a zasáhli nepřátele, zde tvoří hrátky s časem hlavní dějovou linii a příběh.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na filmovou videohru Quantum Break Microsoft

Jste Jack Joyce, sympaťák s tváří Shawna Ashmorea (Billy/Iceman z X-Menů), který se dlouho neviděl se svým poblázněným bratrem Williamem (Dominic Monaghan – Bolt z X-Menů, haha, ale také Smělmír Brandorád z Pána prstenů). Jack přijal pozvání od svého nejlepšího kamaráda Paula na univerzitu, kde sestrojil stroj času. Jenže z ukázky nové technologie se stane velký průšvih a čas je narušen. Jack je ale vystaven chrononovým částicím, takže sám dokáže čas ovládat.
Čas je můj sluha.
Autor: Microsoft

Jeho schopnosti objevíte postupem času. Ten neovládáte jako Max Payne, ale dokážete s jeho pomocí odhalit nepřátele nebo je zastavit v časové bublině, do níž můžete vypálit celý zásobník a pak sledovat, jak 20 kulek najednou udělá z protivníka řešeto. Nebo například vytvořit časový štít. Zároveň se můžete zrychlit jako komiksový Flash a zaútočit na nepřátele zblízka. Co je ale zarážející, to je fakt, že to nemůžete bez rozběhu udělat. Normální útok zblízka neexistuje.

Vizuální podoba hry je báječná.
Autor: Microsoft
Jack disponuje spoustou skvělých časových útoků, ale zároveň ho herní nelogičnosti shazují jako malého skautíka. Například když dostane do rukou odstřelovačku, nemůžete použít její zaměřovač. Proboha proč? Hlavní hrdina se dokáže schovat do krytu, jenže zvláštním poloautomatickým způsobem, který vždy nefunguje tak, jak by měl. Tyto herní nelogičnosti zbytečně shazují dobrou videohru. Je to škoda. A nepomůžou tomu ani vylepšení hlavního hrdiny, která na hraní nemají až takový vliv.
Jack dokáže uhýbat kulkám.
Autor: Microsoft
Protože jinak je Quantum Break herně-filmovým zážitkem, na který se jen tak nezapomíná. Z herního hlediska jde o typickou videohru od Remedy, v níž nalézáte psaní, sbíráte předměty a postupně tím odhalujete do detailu příběh, který je hlavním tahákem. Po každé z pěti kapitol se můžete na rozcestí rozhodnout, jakým směrem se dál vydáte. Vaše rozhodnutí mají váhu, rozhodnete i to tom, kdo zemře a kdo bude žít.
Jack dokáže ovládat čas.
Autor: Microsoft

Jenže jakkoliv to zní důležitě, na podobu hry a vývoj příběhu to má až příliš malý vliv. Stejně tak zamrzí, že při streamování hraných videí s živými herci se rozjíždějí titulky. Videa sice půjde v den vydání hry stáhnout, ale my takovou možnost při recenzování neměli a rozhodně naštve něco, co je typické pro warez, ne pro originální videohru. Ale i když teď peskujeme, z příběhu jsme si sedli na zadek. Neprozradíme z něj nic, ale je prostě parádní a vtahující.

Kulky sem, kulky tam.
Autor: Microsoft

Vizuálně je hra velmi krásná. Nechybí cit pro detaily, tolik typický pro Remedy. Na okolí je radost pohledět. Hra je lineární, ale některé levely jsou velmi, velmi nápadité. Jen počkejte, až se projdete rozpadající se lodí. Quantum Break je na pohled velmi pěkná podívaná. Stejně tak oceníte známé hollywoodské herce a profesionální dabing. V tomto ohledu boduje Quantum Break na celé čáře.

Fotogalerie
21 fotografií

Quantum Break tak rozhodně není nejlepší hrou roku, ale jde o významný titul, který bude na PlayStation 4 fanouškům chybět. Jde o příběhově laděnou podívanou, kterou budete hltat každým douškem, než zjistíte, jak příběh vyústí ve finále. Rozhodně stojí za dvojí zahrání, ale více už vám hra asi nedá. Není to dokonalý titul, ale tak, jak čas plyne, už víte, že taky nepřináší jenom to příjemné, že? Quantum Break rozhodně stojí za zahrání z každé časové linie. Této hře svůj čas věnujte.

P.S. Ke hře dostanete zdarma titul Alan Wake pro Xbox 360, který je hratelný díky zpětné kompatibilitě i na Xbox One. Součástí hry jsou i obě dodatečné epizody The Signal a The Writer. Pokud jste si Quantum Break předobjednali, získáte navíc i Alan Wake's American Nightmare.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:
Poutavý příběh
Filmoví hrdinové
Časové hrátky
Možnost ovlivnit příběh
Nádherná grafika
Alan Wake zdarma
Minusy:
Několik herních nelogičností
Rozdíly po rozhodnutí nejsou tak velké

Infobox
Datum vydání:  5. duben 2016
Platformy: Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (XO)
Výrobce: Remedy
Vydavatel: Microsoft Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ